torsdag, juni 27, 2013
2010 vs. 2011 Caveau des Jacobins Côtes du Jura Chardonnay
Någon gång emellanåt - alltför sällan tyvärr - får monopolets inköpare till det även i lägre prisklass. Problemet är välbekant: för att vinna en upphandling måste det finnas tillräckliga kvantiteter för att kunna förse många butiker. I stort sett alla bra mindre familjeproducenter faller bort och kvar bland de tänkbara finns endast större kommersiella producenter och kooperativ.
Fruitière Vinicole d’Arbois är knappast jättestort för att vara ett kooperativ - 100 medlemmar, 250 hektar och en miljon buteljer - men det är ett av de äldsta franska (det allra första vinkooperativet startades faktiskt i Ahr 1868). Deras Château Béthanie ligger mitt inne i Arbois - centralort i regionen Jura och en charmerande muromgärdad medeltida stadskärna för vilken vi sedan länge hyser varma känslor.
Det fina med ekvationen Jura och chardonnay är jordmånen av kalksten och märgel som skänker en tydlig mineralitet även åt de lite enklare vinerna och lyfter de allra bästa till världsklass. Under den gångna våren har vi druckit och provat ett antal Jura-chardonnayer i icke-oxidativ stil som återigen övertygat oss om att man gör klokt i att satsa sina chardonnay-slantar här. Oavsett vilket prisläge vi pratar om.
2010 Caveau des Jacobins Côtes du Jura Chardonnay övertygade starkt när den först lanserades i mars. SB-hyllor åtminstone i Stockholmsområdet rensades oroväckande snabbt på den första laddningen. Efter ett tag kom mer, men inte kunde det väl finnas några enorma mängder reserverade för Sverige? Svaret blev nej, och nu håller vinet redan på att byta årgång till 2011. Så det kan vara läge att jämföra vad man får i glasen. S häller upp för att prova blint.
1. ljust gul färg, ung doft med aning jästfällning, reduktiv ylleunknad som vädrar bort, vitblommiga övertoner som påminner om jasmin, aningen jordig och silvermetallisk med neutral frukt som drar åt vit persika och grapefrukt, ren och ganska smakrik med frisk syra och bra balans, smått intensiv avslutning, bra längd med antydan till sälta, det ger ett nästan oekat intryck, snudd på tyskt i stilen, inte helt olikt en weissburgunder eller silvaner, ska bli intressant att se om framtida utveckling ändrar på det, upplevs först som en mineralisk apéritif men briljerar till den vita fisken med räkröra uppepå.
2. rikt gul färg, smått utvecklad doft, gul frukt som citronskal och gult äpple, mer laktiskt och tydligare fatkaraktär, smör, nötter och fat, lite ylle, krita, räkskal och rökig kalksten, smaken avrundad och rätt stor med stadig syra och breda läckra citrusaromer, det här sjunger för fullt nu, med bra längd och god mineralsälta i slutet, expressiv chardonnay, lite som en smått utvecklad bybourgogne eller BdB aromatiskt sett, jublar över samspelet med den stekta paneringen på vår rödspätta.
Ingen tvekan om vad som är vad, vinerna är förvånansvärt olika men ungefär lika bra. Det handlar förstås inte minst om ålder men även om en del andra detaljer, som det verkar. Oavsett vilket är det svårt att tänka sig bättre och mer övertygande vitpang för 89 spänn på SB. Ser ni några kvardröjande tior - bara hugg till. Elvorna har framtiden för sig.
Tack för jämförelsen! Vi provade 2011:an till kvällens fisk och det här är bra grejer; vi har inte provat så mycket av den här stilen (icke-oxidativ) från Jura men det här ger mersmak. Den utmärkta bäskan och sältan i eftersmaken förde mina tankar till bättre vitt vin från Italien.
SvaraRaderaJa man får ju inte säga ordet som börjar på p och slutar på risvärt men visst är det här mycket vin för pengarna. Ser fram emot att testa 11:an också.
SvaraRaderaDomaine Rolet borde i alla fall kunna leverera tillräckliga mängder till nog så bra kvalitet. Annars är väl problemet med Jura just att kvantiteterna är så små att vinerna aldrig kommer att bli riktigt riktigt kända. Tur för oss...
Ja, den där var riktigt bra (men obloggad).
SvaraRaderaJW - visst vill man ha mer sånt här. Bara hålla utkik efter ordet "ouillée" (upptoppade fat) när man letar.
SvaraRaderaLessrof - sant, med 60 hektar är ju Rolet en av de största, och de har funnits på bolaget tidigare men troligen halkat ur sortimentet. Det vin som brukade synas dåförtiden var den traditionella oxidativa och florjästiga stilen, savagnin blandad med chardonnay ("Arbois Tradition, sous voile").
Det är verkligen inget överflöd av Jura-chardonnayer som finns tillgängligt i Sverige, men kolla in dessa:
2008 Ch d'Arlay Chardonnay à la Reine (Winetrade, BS)
2011 Stéphane Tissot Chardonnay Empriente (TM Kvalitetsviner, PI)
2009 Stéphane Tissot Chardonnay La Mailloche (TM Kvalitetsviner, PI)
2008 Stéphane Tissot Clos de la Tour de Curon (TM Kvalitetsviner, PI)
2010 Domaine des Cavarodes Chardonnay de Messagelin (Vin & Natur, PI)
2010 Domaine des Cavarodes Guille Bouton Chardonnay G (Vin & Natur, PI)
2011 Domaine d'Octavin Le P'tit Poussot (Vin & Natur, PI)
2009 Domaine de la Tournelle Terre des Gryphées (Vinik, PI)
2008 Domaine de la Tournelle Les Corvées Sous Curon (Vinik, PI)
Det skulle heller inte förvåna om en pigg liten nätlangare trollar fram ett knäckande bra Jura-erbjudande inom en snar framtid... för vi kan inte leva utan god Jura-chardonnay... och priserna är som sagt oslagbara, åtminstone på plats...
Det är ju det där med Vinik utanför Malmö... Övrig prod har jag testat. Cavarodes Chardonnay blev ögonöppnaren för mig vad gäller Jura. Här har vi ju Kronevin i Kph men de lägger nog på dubbelt på ursprungspriset. Suenson har Rolets Arbois Tradition men även en ren Savagnin till hyfsat pris. Gillar även deras Pinot.
SvaraRaderaTissot finns hos Rosforth & Rosforth
SvaraRaderaJuraviner är de bästa som finns. Min favoriter... Och det beror inte på att jag är uppväxt i regionen.
SvaraRaderaProva en Chateau-Chalons / Vin Jaune om du har möjlighet någon gång. Finns tyvärr inte i Sverige men det slår det mesta.
Kan även rekommendera Vin de Paille ("halmvin", dvs druvorna torkats på halm) som efterättsvin.