lördag, mars 30, 2013
måndag, mars 25, 2013
RA: Mousserande, Champagne, Sav
130325 Mousserande & Champagne (Åsa W Karlsson)
NV Ca' del Bosco Cuvée Prestige, Franciacorta
2008 Schramsberg Blanc de Blancs, Napa Valley
2010 Ridgeview Bloomsbury, Sussex
NV Prosecco Pizzolato, Veneto
NV Bruno Paillard Première Cuvée Brut, Champagne
NV (2007) Larmandier-Bernier Terre de Vertus, Champagne
2007 Sumarroca Brut Nature, Cava
NV Cloudy Bay Pelorus, Nya Zeeland
NV Franck Bonville Grand Cru Les Belles Voies, Champagne
Wolfberger Crémant d'Alsace
2008 Björksavsprodukter i Åre Sav Sparkling, Jämtland
2011 Braida Brachetto d'Acqui, Piemonte
måndag, mars 18, 2013
RA: Sydafrika, Port, Sherry, Madeira
130318: Sydafrika (Maja Berthas)
2009 Iona Wines Sauvignon Blanc, Elgin
2010 Raats Original Chenin Blanc, Stellenbosch
2009 Bellingham Bernard Series Old Vine Chenin Blanc, Coastal Region
2009 Springfield Estate Wild Yeast Chardonnay, Robertson
2009 Oak Valley Pinot Noir, Elgin
2003 Grangehurst Winery Pinotage, Stellenbosch
2009 Eben Sadie Sequillo Red, Swartland
2010 Joostenberg Noble Late Harvest, Western Cape
Port, Sherry, Madeira (Jan Rosborn)
NV Fonseca Bin 27 Finest Reserve Ruby Port
NV Fonseca 10 year old Tawny Port
2004 Taylor’s Late Bottled Vintage
1991 Graham's Vintage Port
NV Cossart Gordon 5 YO Sercial
NV Cossart Gordon 10 YO Malmsey
2007 Bacalhôa Vinhos Moscatel de Sétubal
NV Gonzalez Byass Tio Pepe Fino
NV Lustau Palo Cortado Península Solera Reserva
NV Williams & Humbert Don Guido Pedro Ximenez 20 Years
2009 Florio Vecchioflorio Marsala Superiore
2009 Georges Duboeuf Muscat de Beaumes-de-Venise
NV Campbell Wines Rutherglen Muscat
söndag, mars 17, 2013
2005 Château Musar
Det känns som om det här vinet har funnits för evigt. Långt borta i ett dimmigt 80-tal var det ungefär lika coolt att dricka Musar som det var att lyssna på Robert Smith och Siouxsie Sioux. Kanske för att vinet tagit vägen hit via samma Storbritannien som den bästa popmusiken kom från? I öriket lanserades det 1979 - händelsevis just det året som The Clash släppte "London Calling". Som av en händelse hade de också den grafiska stjärnan gemensamt.
Men precis som vi numera sällan lyssnar på musik från 1980-talet, dricker vi alltför sällan Château Musar. Vilket är synd, eftersom det tveklöst är ett unikt och fascinerande vin. Dessutom kontroversiellt nog att dela upp tyckarna i två läger. Antingen älskar man, eller förkastar. Orsaken är givetvis den icke-interventionistiska vinmakarstilen som i ett varmt klimat kan ge klart egensinniga resultat - så pass att vissa skribenter gillar att ropa "defekt!" Men därav ingen anledning till oro. Låt oss kalla det "Lex Foillard".
2005 Château Musar är den första "unga" version vi provar eller dricker sedan nollnollan. Dessemellan fick vi en nittiotrea blint.
Båda var positiva upplevelser - ja, särskilt gamlingen förstås.
Så varför i hela friden har vi inte följt upp?
Det blir en spontan karaffering till ostarna. Som väntat är nosen intressant - utvecklad och mångfacetterad. Bland annat noterar vi torkade frukter, mjukkokta plommon och vinbär, gammalt läder, ljus tobak, stensöta, basarkryddor, bränd jord, och så den där typiska ättikssyretonen som vi svenskar brukar kalla Salubrin. Fast inte så det stör, utan bara nog för att plita dit signaturen. Doftintrycken stämmer bra med vad vi tänkte oss, det känns väldigt "Musar" men utan att något drag dominerar över de andra.
Flaskan kom nyss ut från vinkylens femton grader, så vinet är först i kallaste laget - arton behövs för att öppna upp aromerna. I munnen en klassisk smakprofil med medelvärden på allt, möjligen hade vi väntat oss mer alkoholvärme, men det här är fint balanserat. Frukten har den där torkade, mjukkokta och lätt oxiderade karaktären som man nästan aldrig finner i bordsviner numera. Tanninerna är behagligt uppmjukade men bjuder ändå visst motstånd. Slutet mineralsalt och aningen uttorkande.
Det här är old-school och riktigt gott till ostarna. Våra invändningar om man tänker lägga undan nollfemman - och det bör man ju egentligen göra när det gäller Musar - är att mittfrukten känns lite gles i nuläget och att längden kunde vara bättre. Kanske har vi fel - vi har aldrig lagrat Musar - kanske fixar det sig med tiden? Många fans på CellarTracker verkar positiva till den här årgången, och kanske borde man ge vinet chansen. Vad säger de svenska Musar-falangisterna?
torsdag, mars 14, 2013
Gaia Gaja på Caina
Det finns ett par producenter i Piemonte vars viner springer i åttor runt alla diskussioner om tradition och modernism. Aldo Conterno givetvis, men kanske i ännu högre grad Angelo Gaja. Man kan inte annat än kapitulera och njuta av de oerhört skickligt framställda nebbiolo-vinerna. Givetvis i högsta grad moderna men samtidigt ett självklart uttryck för områdets traditioner.
Gaia Gaja, som häromåret krängde på sig ledartröjan i familjeföretaget, angjorde Stockholm igår för att bjuda oss på en genomkörare av historien och berätta om Gaja-koncernens blomstrande verksamheter i Bolgheri, Montalcino och Barbaresco/Barolo. Sedan förra besöket har hon blivit ännu mer driven i presentationen utan att för den skull göra avkall på sin smittande charm och sin uppriktiga personlighet.
Barbaresco: osteria med Gaja-vin redan 1859
1905 års visitkort: producent av lyxiga viner
Giovanni Gaja: drack aldrig något annat än barbaresco
Angelo: nitton och färdig att erövra världen
Hela familjen jobbar, utom lillebror
Ca' Marcanda: "ett jävla köpslående" och snillrik grafisk form
Ca' Marcanda: det spektakulära vineriet döljs under marken
Sperss = Rivette och Marenca
Inte "girapoggio": vertikala rader är Gajas modell
70 anställda i Piemonte och 60 i Toscana
Namnet syns i stora versaler ända sedan 1930
Vinerna:
2011 Rossj-Bass Langhe Bianco IGT (99299) 399 kr
Druvren chardonnay sånär som på 5% sauvignon blanc, mestadels från en vingård nära byn Barbaresco som Angelo Gaja döpt till Rossj efter dottern Rossana. Bass ska då syfta på den lägre delen. Jäst i rostfritt stål och lagrat 6-7 månader i barriques med fullt genomförd malo.
Ungjästa små godistoner på nosen, citrus och persika, vanilj och hudkräm, aningen floral med anstrykning av sauvignon. Lätt krämig smak med mogen persikofrukt, snäll syra, kryddvarm finish och en ren, uppfriskande eftersmak. Rätt gott men kunde haft bättre syra (blockerad malo), och levererar väl för cirka halva priset.
2010 Promis Toscana IGT (95252) 245 kr
55% merlot, 35% syrah och 10% sangiovese. Ett år i använda barriques.
Ung doft, lätt malolaktisk med vanilla fudge, charmiga mosade körsbär/vinbär, lite ceder och lakrits från faten. Smaken är stramare än väntat, syran är härligt frisk, tanninerna polerade. Här finns ett fint fokus, en god intensitet och viss längd med välgörande närvaro av örter. En riktigt bra version av Promis, omedelbart tillgänglig, ett klockrent restaurangvin som försvarar sin prislapp.
2010 Magari Toscana IGT (90512) 345 kr
"Magari" är ett uttryck som betyder ungefär "om det bara vore sant!
En blandning av 50% merlot, 25% cabernet sauvignon, 25% cabernet franc. Ett år i mestadels nya ekfat.
Mer återhållsam doft, mörkare och mognare frukt, mer ek. Plommon-merlot med kaffe, kryddor och vanilj från faten. Smaken är rätt så rik med dominerande druvmogna tanniner, undergivna inbäddade syror och en lång, kryddig och smakintensiv finish. Modernt och generöst men samtidigt lite opersonligt vin som behöver ett antal år på rygg. Föredrog Promis.
2008 Rennina Brunello di Montalcino DOCG (795 kr)
Sydvästligt läge på högre höjd. Ett år i barriques och ett år i botti.
Fint nyanserad doft med röda bär, tobak och läder, mynta och te, lim och lite balsamico. Smaken är elegant, slank men intensiv med frisk syra, polerade tanniner och kryddig längd. Verkligen vackert vin, man smälter inför den röda frukten och den eleganta personligheten. Går finfint att dricka redan nu om man vill.
2008 Sugarille Brunello di Montalcino DOCG (895 kr)
Varmare sydvänt läge på lägre höjd. Ett år i barriques och ett år i botti.
Mörkare frukt, druvmognare toner. Bittermandel, choklad, tobak och kryddor. Smaken är tätare med större frukt och större tanniner samt mer ek. Lång kryddig finish. Ett snyggt hantverk som definitivt behöver tid, idag har det inte samma charm och tillgänglighet som Rennina.
2011 Sito Moresco Langhe Rosso IGT (289 kr)
Vinet har fått sitt namn efter den legendariske Giovannini Moresco, som fram till 1980 ägde den ursprungliga vingården i Pajoré. Angelo Gaja väntade envist på att få köpa marken ända sedan den dag han först smakade Morescos 1971 Barbaresco Pajoré. Efter förvärvet planterade han om de delar som han bedömde som mindre optimala för nebbiolo med merlot och cabernet. Numera kommer druvorna till det här vinet från 35 hektar egna vinmarker i hela Barbaresco-zonen.
35% nebbiolo, 35% merlot, 30% cabernet sauvignon. Ett år på använda ekfat.
Helt outvecklad och knuten doft. Stenig och aningen ekig, lätt violparfymerad åt det eteriska hållet, med syrliga röda bär som lingon och tranbär. Smaken är stenig och stramt virad runt den höga syran. Även tanninerna känns lätt kalksteniga och vi upplever bra fokus och intensitet i den svala röda frukten. Det här är lovande och mer kompromisslöst i uttrycket än vissa tidigare Sito Moresco (tian var dock ganska så lik denna elva). I nuläget ett vin för stenskallar.
2008 Dagromis Barolo DOCG (459 kr)
En möte mellan byarna La Morra och Serralunga.
Frisk mörkröd doft med tobak, läder, ek, lim och lätt florala drag av viol och ros. Förhållandevis mjuk smak med viss utveckling och eleganta tanniner. Om man ska vara kritisk upplevs den lite lös i konturerna och är knappast kassaskåpstät i mitten, men ändå ett trevligt vin att dricka tidigt snarare än lagra länge.
2009 Barbaresco DOCG (1095 kr)
Det första vinet i provningen som visar på absolut toppklass. Barbarescon kommer från fjorton olika vingårdar i hela zonen. På vår nyfikna fråga kunde Gaia räkna upp allihop i ett nafs: nämnda Pajoré förstås, sedan Roncaglie, Santo Stefano, Asili, Faset, Loret, Masué, Ovello, Castello, Bricco, Valdrap, Trifolera och Vanin. Bara en kom hon inte ihåg!
Doften är först lätt knuten, men alldeles förtjusande rödfruktig med nyanser av rabarber. En andel stjälkar har fått vara med i jäsningen, vilket bidrar till en härlig höjd och eterisk parfym. Här finns traditionen självklart på plats med toner av rosor, te, örter, grusmineraler, läder och blond tobak. Faten är återhållsamma eftersom det första året på barriques (en del nya, en del använda) följdes av ett andra år i större botti. Smaken är oerhört elegant och välbalanserad, relativt lätt i kroppen men tät nog, med behagfullt silkiga tanniner och vackra ljusröda aromer. Ett underbart vin som redan är fullt tillgängligt med kortare luftning. Förmodligen lika fint om tio eller tjugo år.
2004 Sperss Langhe Rosso DOC (1395 kr)
Det här är alltså i princip en barolo från Serralunga. Namnet Sperss betyder "nostalgi" eller "längtan" på piemontesisk dialekt, och syftar på att Gaja inte gjorde någon barolo mellan 1961 och 1988. Vingårdslägena heter egentligen Rivette och Marenca. 95% nebbiolo, 5% barbera. Ett år i barrique och 18 månader i botti.
Doften är djup, komplex och mineralisk, som en blandning av sten och våt jord, med respektingivande mörkröd nebbafrukt i gränslandet mellan slånbär, blåbär och hallon. Här finns en fin början till utveckling med toner av tjära, tobak och ek. Attacken i munnen är len. Snart avtäcks ett välbyggt mittparti med underbart finkalibriga tanniner, varpå det är dags för en fenomenal kraftutveckling i den andra, långa delen av smakupplevelsen. Hela tiden - till synes utan ansträngning - med bibehållen elegans. Eken ställer inte till med några som helst problem. Vi har smakat det här vinet ett par gånger förut, nu börjar det komma in i ett första drickfönster och visa allt vad det kan. Strålande!
2009 Sorì Tildin Langhe Rosso DOC (2495 kr)
Gajas tre enkelmarksviner bär inte de gamla/officiella vingårdsnamnen, utan egna fantasinamn. Sorì Tildin betyder ungefär: "farmor Tildes solbelysta kulle". Egentligen heter vingården Roncagliette. Den ligger i söderläge på 270 meters höjd - ganska perfekt i Barbaresco. Första årgången kom 1970. Sedan 1996 är mixen 95% nebbiolo och 5% barbera. Ett års uppfostran i barrique och ett år i botti.
Intrycket är närmast att likna vid ett fatprov, knepigt att sia om vad det ska bli framöver. Just nu får vi malolaktiska youghurttoner, en gnutta fudge och rikligt med nymosade och rentav syltiga bär. Ren ny ek, lakrits och stensöta. Mineral och våt sten. Låt oss smaka. Attacken mjuk, mittsmaken tät och fruktig, fortfarande lite ungbläckig, kroppen rätt stor, syrorna upplevelsemässigt låga, tanninerna förvånansvärt mjuka. Slutar kryddigt, tätt och långt - med ett frågetecken hängande kvar.
1999 Sorí Tildín Langhe Rosso DOC
95% nebbiolo, 5% barbera. Ett år i barrique och ett år i botti.
Nosen är förtjusande komplex med tillräcklig utveckling. Här finns det rostiga järnet, det gamla båthuset, all menthol och örtflora man kan önska, kanderad och torkad frukt, tjära och stensöta, tryffel och karljohan, slånbär och plommon. I munnen råder en härlig harmoni och balans med nästan nedsmälta tanniner, frisk syra, smaksamt len munkänsla och allmänt underbar drickbarhet i vänligt tilltagna proportioner. Mmm...
Ute i vårsolen på Norrmalmstorg kan man inte låta bli att fundera vidare över Gajas perfektionism - på många plan givetvis, men inte minst när det gäller användningen av barriques. Här lyckas de faktiskt där så många efterföljare i Piemonte och Toscana misslyckas. Redan tidigt förstod Angelo Gaja att det behövdes bästa tänkbara ekfat om man skulle jobba på det viset, och det fick inte italienska vinegendomar som köpte småfrallor av franska tunnbinderier på 1980-talet.
Angelo följde eken ända till växtplatsen i Auvergne, valde ut och handlade virket själv, såg till att frakta hem och lufttorka stavarna på sin egen bakgård - inte i tre år som andra utan i fem - samt lät färdigställa och rosta faten efter sina egna behov. Slutligen har han inte gjort religion av barriques som vissa andra, utan avslutar uppfostran med minst lika lång tid i botti. Barbarescon är så trogen sitt ursprung som den kan bli. Det är bara att gratulera!
Vinunic arrangerade och bjöd in.
ps. tack Red Scream & Riesling för titelbilden och den här:
måndag, mars 11, 2013
RA: Italien
2008 Gini Contrada Salvarenza Vecchie Vigne, Soave
2011 Cantina Terlan Sauvignon Winkl, Alto Adige
2004 Josko Gravner Ribolla Anfora, Venezia Giulia
2009 La Spinetta Barbera d’Asti Ca’ di Pian
2009 Nino Negri Valtellina Sfursat 5 Stelle
2009 Fattoria di Felsina Berardenga Chianti Classico
2009 Poliziano Vino Nobile di Montepulciano
2008 Renato Ratti Barolo Marcenasco
2011 Mastroberardino Novaserra Greco di Tufo
2010 Fattoria di Felsina I Sistri Chardonnay
måndag, mars 04, 2013
RA: Bordeaux & Rhône
130304 Bordeaux & Rhône (Andreas Larsson)
2008 Domaine des Sabines, Lalande de Pomerol
2008 Domaine l’Aurage, Côtes de Castillon
2007 Château Beau-Séjour Becot, Saint-Emilion
2008 Château Paveil de Luze, Margaux
2008 Château Montrose, Saint-Estèphe
2009 Château Latour-Martillac Blanc, Pessac-Léognan
2007 Château de Myrat, Sauternes
2011 Delas Viognier, Vin de Pays d'Oc
2010 M. Chapoutier Hermitage Blanc Chante-Alouette
2009 Vincent Paris Cornas Granite 30
2009 Delas Hermitage Domaine des Tourettes
1991 Jaboulet Domaine de Thalabert Crozes-Hermitage (mg)
2009 Château Mont-Redon Lirac
2010 Xavier Gigondas
2010 M. Chapoutier La Bernadine Châteauneuf-du-Pape