"Hej,
Jag har noterat att diskussioner om vår medverkan vid vissa typer av provningar ifrågasätts. Bra att det finns funderingar och bra att det finns diskussion. Bakgrunden är de beslut vi tagit på senare års årsmöten som innebär att vi verkar för att:
• Rekrytera nya medlemmar i nya och befintliga målgrupper
• Göra munskänkarna mer kända
• Öka medlemsnyttan
För att nå dessa mål måste vi synas och höras. Detta kan vi göra på många sätt, att medverka på olika mässor kan vara ett av dem. Under de senaste åren har vår medverkan på mässor ökat markant liksom antalet mässor. Flera av dem genomförs av våra egna sektioner flera av andra aktörer. Under de senaste åren har vi bl.a. medverkat vid Det goda köket / Mitt kök och Vinordic. På mitt Kök mässan har vi fått möjlighet att från scen dela ut våra utmärkelser Årets svenska vinprofil och Årets Munskänksvin vi har också gratis fått yta för egna montrar på både Vinordic och Mitt Kök samt rabatter för besökande medlemmar. Vi har också fått möjlighet att synas och medverka på andra sätt. Nu senast i Göteborg på Mitt kök med Champagnebar och på Vinordic då vi bemannade Champagnebaren med drygt 60 champagner och Rosevinbaren med ca 40 roséviner. Dessutom fick vi sköta provningar och fick möjlighet till egna provningar där vi marknadsförde föreningen och årets vinort. I samband med dessa arrangemang får vi genom vårt samarbete med Stockholmsmässan möjligheter att synas och höras inför den stora mängd vinintresserade besökare på mässorna. Detta har resulterat i många nya medlemmar och att många vinintresserade kommit i kontakt med sin närliggande lokala sektion.
Nu till huvudfrågan. Skall vi prova boxviner? Visst kan vi göra det. Hur skall vi annars kunna uttala oss om boxvinernas karaktär om vi inte provar. Sen kan vi dra slutsatsen själva om vi tycker om dem eller inte. Jag hörde lite av samma diskussion inför vår medverkan med Rosévinbaren på Vinordic 2010. Inför detta evenemang hade jag inte provat speciellt många roséviner men fick nu möjlighet att prova ca 80 st. Den chansen får jag aldrig mer. Visst fanns det viner som inte var så roliga i denna grupp men några som var riktigt spännande också, och jag lärde mig mycket nytt.
Nu finns vi med och provar viner igen. Vi finns med så den som inte är så rutinerad kan få hjälp med vinprovningsteknik och vi kan berätta vad vi tycker och tänker om dofter och smaker. Visst kan både vi och den vinintresserade allmänheten lära oss av alla provningar. Alla har inte kommit så långt i sitt vinintresse och vi måste ha respekt för detta. Låt oss vara nyfikna och ta alla chanser att förkovra oss. För den som först provat boxvinerna och sedan provar andra viner finns det ju erfarenheter man kan dra nytta av när man handlar på Systembolaget nästa gång.
Våra medlemmar som deltagit under de aktiviteter vi haft hittills har fått möjlighet att prova många viner. Det har kommit många lovord att de fått möjlighet att vara med om dessa provningar och de har oftast bett om att få vara med igen. Att bara få prova de bästa vinerna drömmer vi ju naturligtvis om men för att kunna njuta av dem så måste vi ha något att referera till. Jag hoppas vi fortsatt kan se objektivt på alla viner och även ha respekt för att det finns olika konsumtionsmönster och att vi kommit olika långt i på vår väg mot den ultimata smakupplevelsen.
Nisse Kjellén
Ordförande i PRkommittén"
Jag är mycket glad över att få vara med i Munskänkarna och ta del av den verksamhet Stockholms-sektionen erbjuder. Men Riks, vad är det här?
SvaraRaderaVarför ska en folkrörelse ha en PR-kommitté? PR gör man för att sälja något och Munskänkarna ska inte sälja, Munskänkarna ska förmedla kunskap och passion. Det är så man väcker intresse för en ideell verksamhet.
PR leder, vilket skulle bevisas, någon helt annanstans.
Fet bakläxa till Munskänkarna riks och PR-kommittén, mycket fet.
Varför är profit och storlek de enda sanna idealen i dagens samhälle? Till och med bland föreningar! Munskänkarna är en stor förening, imponerande stor. Arbeta aktivt med den befintliga medlemsskaran och se till de har jäkligt kul. Då sprids ringarna på vattnet och nya medlemmar kan rekryteras genom entusiastiska befintliga munskänkar.
SvaraRaderaLångsiktigt arbete ja, men det är det enda som fungerar. Om det nu inte vore för den där förbannade bottenlinjen och resultat, resultat, resultat! Då får man urbota korkade raggningsförsök som detta.
Vilket jävla svar ! Rent snömos. Jag tror inte att Nisse Kjellén tycker att det är det minsta bra att "det finns funderingar".
SvaraRadera@Niklas Väldigt bra synpunkter som jag delar fullt ut.
Jag kommer att lyfta frågan i min lokala sektion och föreslå att vi reagerar. Just nu verkar föreningen vara på väg att gå åt lite olika håll. Jag känner inte det minsta lust att bidra var sig ekonomiskt eller med min tid till en förening som sprider fördumning på det här sättet.
Ikväll kör Ängelholmssektionen en provning med nebbiolo från norra Piemonte och Valtellina. C a 70 pers anmälda.
Jag kan förstå värdet av att inte distansiera sig från en stor del av den vindrickande befolkningen genom att gå ut och fördöma boxar helt, men steget därifrån till att faktiskt promota dem är ju ganska stort.
SvaraRaderaDetta känns dessutom helt missriktat i ett läge där jag upplever att kvalitetsvin är något som börjar intressera allt fler. Det har jag iofs inga belägg för – det kanske är så att medlemsantalet sjunker så drastiskt att det är befogat med desperata åtgärder?
Mellanlandade på Wiens flygplats igår. Där var det tillbud på Esterhazys Hundertpfunder PN 2011 för ynka 12.80 euro (någon som testat?). Borde ifs. köpt fler än vad jag gjorde. Känns ändå bra att tänka på Esterhazy när jag läser detta trams. Splittra Munskänkeriet och gör två organisationer istället. Maud Olofsson-klungan (kraftigt solbrända damer i mindre städer som vill skänka en air av klass åt sitt BIB-beroende, inga prov - däremot gärna mycket resor och annan social verksamhet) och Dubbelknäppta-klungan (företrädesvis herrar i större städer som gjort resan Bordeaux - Rioja - Amarone - beställningssortimentet - tyska näthandlare och som utöver att sporta ett lätt alkoholberoende även tycker att det kul att ha ett mer hedonistiskt alternativ till sitt frimärkssamlande. Här ser vi gärna många prov, gärna så svåra att ingen har förutsättningar att klara dem men annars minimal social aktivitet). Att tillfredsställa båda dessa kollektiv i en och samma organisation är döfött.
SvaraRaderaFörresten är jag starkt skeptisk till att kalla ett pris Folkets favorit? När blev majoritetens åsikt den rätta? Avgå!
Jag menar:"PR-kommitté"??! Själva företeelsen känns ju absurd i en ideell förening. Vi på landsbygden har fått känna av det här desperata medlemsraggandet ett bra tag nu - jag skulle vilja påstå att det satte fart för 4-5 år sedan - vilket fick oss att tröttna och föranledde oss att gå ur för ett år sedan. Nick beskriver målande situationen i småstäderna, där Munskänkarna bara är en förlängning av Rotary, Frimurarna o dylikt. En social sammanslutning av "likasinnade" med ett tämligen marginellt intresse för vin. Att man nu bestämmer sig för att 'promota' BiB-tävlingar tycker jag bara är en logisk följd av vad som skett centralt de sista åren.
SvaraRaderaStockholms-sektionen är nog dessvärre en isolerad ö, där allt verkar funka föredömligt. Såklart delvis ett resultat av en handfull eldsjälar, men också en följd av att man har ett rejält underlag riktigt intresserade medlemmar.
/Patrik
Varför begränsa sig till att börja prova och promota BiB, för att få fler medlemmar? Om man nu ska göra vad som helst för att nå större målgrupper, varför inte slå sig in på öl och whiskey också? Möjligheterna är oändliga....
SvaraRaderaVad ser du som slutmål, Ulrik? Timeshare på solkusten eller ett politiskt parti?
SvaraRaderaVärldsherravälde?
SvaraRaderaJag hoppas min ironi var tillräckligt tydlig!?
Tror sällan att Ulrik behöver oroa sig när det gäller undertecknad och ironi. Och när det gäller möjliga andra läsare - fattar de inte ironin så kommer budskapet ändå inte att gå fram. Då blir det istället Folkets favorit-BIB till dess att korna går hem.
SvaraRaderaÄr dock lite osäker på om herr Kjellen är ironisk när det gäller punkten "medlemsnytta". Känns som en floskel som förtroenderepresentanter drar till med när argumenten tryter. Skulle kunna gå in på ett filosofiskt resonemang med hänvisningar till både Kaldor-Hicks och Pareto. Men nöjer mig med att konstatera att om denna nytta är så oproblematisk så skulle den här diskussion aldrig uppstå.
Instämmer Niklas J. Trenden att att allt skall vara stort och med profit blir extra skrämmande när en ideell förening hakar på. Trodde också att syftet var att lyfta fram kvalitet, inte kvantitet. Man lär fånga tillräckligt många nya medlemmar den vägen utan att sälja sig billigt och urvattna sig själv.
SvaraRaderaKanske kommer det en BiB-kurs så småningom?
Förlåt om jag bryter av den här intressanta diskussionen med en fråga till Finare Vinare. Jag har nyligen inhandlat tre flaskor
SvaraRadera2009 Huët Vouvray Moelleux Le Mont efter att ha läst din not om detta vin på Cellartracker. Jag har själv ingen erfarenhet av söta viner från Loire.
Så, vad passar bäst att inmundiga till just detta vin som fått så goda omdömen? Är vinet väldigt sött? Jag vill väldigt ogärna kasta bort en flaska på grund av dålig food pairing... Vill du (eller någon annan för den delen) ge mig ett bra tips?
Vänligen
/J.
Undskyld jeg blander mig i nogle helsvenske forhold.
SvaraRadera"Folkets favorit" : bredden koster i kvalitet. Der er nogle krav i vinfremstilling, der fjerner vinen fra
sit agrardomæne og skubber den over til industri område. Det sker så snart man kommer over et vist antal flasker. Det er klart at for at blive kåret som "Folkets favorit" der skal sendes på markedet et passende højt antal flasker. Det er en øvelse der kun kan fuldføres ved at underkaste mosten og hele vinfremstilling til industrielle krav.
Jeg kan ikke undgå at se ironien ved, at en forening af vinelskere vil fokusere, omend af pædagogiske grunde, på begreber som ensarthed, homogenitet, masseproduktion fremfor at søge efter og præmiere det særskilte, det mindre
kendte, the "cranky": Europa byder på et væld af druer og mindre kendte vindistrikter, nok til at holde vinelskerne i gang i tre generationer. Det har intet at gøre med et elitært syn på vinen: det burde ligge i enhvers vinelsker DNA og desto mere i en "vinklub", aunset hvor stor den er. For en forening af wine lovers ville en præmie som "Folkets Aversion" eller "Folkets Mindste Købt" være mere passende. Ud af den betragtning at alle vinelskere ved, hvilke vine (BIB eller andet) er populære: det er de vine, der ikke er folkets favorit, der gør vinverden spændende.
Ja vad ska man säga? För att se det positivt är Mitt Kök ett ypperligt tillfälle för de Munskänkar som vurmar för BiB-provningar i sina sektioner. Då slipper vi det "önskemålet" och kan fokusera på kvalitet istället!
SvaraRaderaPR-kommitté för vad förresten? Allt om vin? Verkar bygga på idén att all publicitet/synlighet är god publicitet. Vad det har med god vinkultur att göra har gått mig förbi. Om man ska uttala sig om boxviners kvalitet behöver man för övrigt prova dem mot annat, och det kommer ju inte att ske här, så den interna logiken i svaret kan diskuteras.
SvaraRaderaNej, min uppfattning är klart - detta ger bara en negativ bild av Munskänkarna. Mitt eget engagemang under de senaste åren har framför allt bestått i att arrangera kurser. Bra vinkurser på flera olika nivåer och bra provningar med viner utvalda av kunniga personer, inte minst viner som är lite för dyra och för exklusiva för att man ska vilja öppna dem på egen hand själv - det är vad jag tycker att Munskänkarna står och ska stå för. Inte minst utbildningsverksamheten brukar skilja oss från "isolerade" vinprovarklubbar. Så heja UKOM och fy skäms PRKOM.
P.S. Synd att stackars Britt Karlsson ska behöva synas bredvid BiB-propagandisten, för hon har ju ingen skuld i detta.
Bag in Box är utmärkt... Om man är fattig eller alkoholist...
SvaraRadera..eller återvinningsfacist..
SvaraRaderaLigger det i pipen att FV skaffar sig en PR-kommitté?
SvaraRaderaVar väll inget nytt! Munskänkarnavhar alltid sett sig som lite finare men väll hemma sörplat BIB så det står härliga till och inte velat visa det utåt.
SvaraRadera/Joh
Ja, så är det. Alla vill ha det sämsta när de får välja fritt!
SvaraRaderaDe flesta föreningar har två grundtyper av medlemmar. Dels de som är verkligt intresserade av det som föreningen är till för, dels de som är intresserade av föreningslivet i sig. De senare är oftast inte så intresserade av ämnet som föreningen håller på med.
SvaraRaderaVad tråkigt att det här med snobbism ska komma in i det hela - när det verkligen inte handlar om det. Att "munskänkarna dricker box så att det står härliga till" känns som en total feltolkning av debatten, men också dit argumentationen bär ifall den lämnar detta forum iallafall. I dagstidningar är BiB drickandet idag normen och "Lyx" vinerna hamnar på runt 120:-. Ifall man av någon anledning köper något dyrare så är det utslag av snobbism.
SvaraRaderabuteljochflaska:
SvaraRaderaJa, så ser det ut. Vin är en lyxprodukt i Sverige, även på box. Om man som förening vill ändra på detta förhållande står man inför en delikat uppgift – inte hänge sig åt snobbism eller rent folkförakt, men samtidigt inte heller kapitulera helt i sin inkluderingsiver så att verksamheten blir helt urvattnad.
Personligen tycker jag att det är rätt självklart att gränsen ska dras nånstans en bit ovanför boxarna.
Jag kan ju inte riktigt avhålla mig från att kommentera vissa saker som framkommit i kommentarerna, eftersom det var jag som samlade ihop lite synpunkter som kommit fram och formulerade några frågor till Nisse. Det är bakgrunden till Nisses brev.
SvaraRaderaJag har en liten nyfiken fråga till alla som kommenterat: Hur många av er är med i Munskänkarna?
@ Ingvar Johansson: Det står var och en fritt att vara med i en ideell förening.
@nybliven munskänk: medlemsantalet ökar kraftigt, det har inte sjunkit.
@Nick Shay: Hur ska föreningen kunna splittras? Vilken del ska ta namnet. Vilken del ska ta hela utbildningsbiten? Nej det är nog snarare så att majoriteten i en förening bestämmer inriktningen på föreningen. Gillar man det inte har man tre alternativ: 1. Påverka genom att driva en fråga, övertyga andra medlemmar, och skriva motioner om förändring. 2. Gå ur föreningen (och antingen starta en ny förening eller gå med i någon annan befintlig). 3. Tiga.
Muttrande om det så är högt eller lågt utan action är inte attraktivt.
@Nick Shay: Vad kallar du Melodifestivalen, Let’s dance, Xfactor, Körslaget m.fl.? Jag kallar dem Folkets Val. Jag har aldrig tyckt att det står för kvalitet. Men jag är för att ”folket” ska ha möjlighet att delta i dylika arrangemang.
Däremot delar Munskankarna ut utmärkelser både för hög kvalitet (Årets munskänksvin och hela listan på bästa röda, bästa vita etc.) och till Årets Vinprofil t.ex. till Britt Karlsson som är på bilden bredvid Nisse)
@Italienska viner: Som styrelsemedlem i Stockholmsstyrelsen tackar jag för berömmet, men jag är övertygad om att många sektioner fungerar bra.
@Ulrik sa: Vi har försökt med ölprovning men fick ställa in pga. för få deltagare…. Men konjaksprovningen gick åt som smör i solsken! ;-) (OBS! ironiskt)
@vintomas sa: och ditt engagemang med att hålla kurser gör du med bravur. Heja Tomas!
@buteljochflaska: Du har så rätt!
Stina - För att besvara din nyfikna fråga kan jag säga att vi, som sagt, gick ur MS förra året, efter tio års medlemskap och efter att hustrun suttit fem av dessa i styrelsen i vår lokala sektion.
SvaraRaderaJag är i min tur lite nyfiken på vad DU egentligen tycker? Eftersom det, enligt din utsago, ju var du som konfronterade PR-kommitténs ordförande kan man ju anta att du trots allt inte är helt nöjd med föreningens deltagande i bag-in-box-spektaklet?
Din analogi med TV4's programtablå är nog dessvärre ganska mitt-i-prick avseende inställningen hos majoriteten av landets sektioner.
/Patrik
@Stina: Jag är med i Munskänkarna. Kärnfrågan för mig är inte box, det är PR-kommittén. Varför har en ideell förening en PR-kommitté? Vad är det man ska sälja? Varför ska man sälja något alls? Att delta i mässan och leka, med din analogi, X-factor, vart ska det leda? Finns det ett självändamål med stor medlemstillväxt? Varför dela ut utmärkelser öht? Och som IV undrar - vad tycker du?
SvaraRaderaStina, har aldrig varit med i någon förening, organisation eller något parti. Och inte heller i Munskänkarna, även om jag så klart gått på några av era provningar. Hade kunnat ta den enkla Groucho-favoriten (I would never join a club....). Men det säger rätt lite om mig. Hade jag fått välja hade jag lämnat allt, utom möjligtvis min hyfsat imposanta vinkällare. Tror att anledningen till detta är den oundvikliga strömlinjeformning (och på sikt fördumning) som per automatik följer när massorna (eller de som tror att de företräder massorna) skall bestämma (tack för bra exempel från TV4 förresten!!). Dessvärre tror jag att den fina och inkluderande inställning som du säger dig företräda egentligen är sprungen i den fåfänga som finns i att företräda en en talrik medlemsorganisation. Att döma av herr Kjellens funktion och ditt svar så har Munskänkarna bestämt sig för att bli ett Systembolag, fast för vinprovare. Imponerande bredd för stora folklager och liten (och kraftigt minskande) spets. Blir säkert bra och jag gissar att det på sikt kan leda till alternativ 2 ovan (även om det kommer att ta ett slag, just på grund av utbildningsbiten, som på vissa ställen fortfarande uppfattas som vederhäftig). Men jag skulle inte oroa mig onödigt mycket för detta inlägg. Semiobskyra bloggar läses nog inte av t.ex. Kristinehamns oktoberfestdeltagare.
SvaraRadera@ Stina ! Jag gissar att det du vill ha sagt är att om jag inte är nöjd så kan jag lämna föreningen. Det kände jag redan till. Det är också möjligt att jag gör det. De senaste åren har jag hållit ett antal provningar hus munskänkarna, jag har bidragit med artiklar till Munskänken och arbetar i min lokala sektions styrelse. För mig är handlar frågan som diskuteras i denna tråden mindre om provning av boxviner och mer vad jag känner som ett ökat avstånd mellan den centrala organisationen och sektionerna. Det är som om man glömmer vem som finansierar vem och engagemanget handlar mer om att stärka den egna positionen
SvaraRaderaJag har tyckt att det var kul att jobba i sektionen, har uppskattat de utbildningar jag gått och tycker att Munskänken är läsvärd men börjar bli allt mer tveksam till den organisatoriska överbyggnaden. Kanske går det att minst lika bra att prova och lära sig om vin i en fristående vinförening och kanske bilda ett mera löst sammansatt närverk av föreningar . Då kan ju de som vill frottera sig med Mölstad, lära ut vinprovningsteknik till boxtestare och jobba gratis åt AoV göra det .
Jag tycker också att det är talande att diskussionen förs på Twitter, vinbloggar, debattforum och på Lundamunskänkarnas hemsida. Där diskussionen egentligen hör hemma, d v s på föreningens officiella hemsida finns ingen sådan möjlighet.
Tack för alla bidrag till diskussionen! Sammantaget en hel massa engagerande och tänkvärd läsning.
SvaraRaderaMan kan säga att boxen bara är en förpackning. Man kan också säga att det är en förpackning som inte lämpar sig särskilt bra för vin. När vi så kommer till innehållet så rör det sig i 100 fall av 100 om vin i industriell skala - aromjästat, hårt manipulerat och hårt svavlat. Kvaliteten rör sig vanligen mellan "Faulty", "Poor" och "Acceptable" för att tala WSET-språk.
Boxdiskussionen handlar egentligen inte om det. Vad den handlar om är dels den förflackning av det svenska vinlandskapet som boxarna inneburit, och dels det faktum att vissa vintidningar är beroende av annonspengarna från denna oerhört lukrativa marknad. För att få pengarna bör man också på något sätt adressera kundgruppen. Och hur gör man det utan att själv behöva stå i mål som vinskribent? Jo, genom en tävling som heter "Folkets Val" där besökarna på mässan själva får avgöra.
Stina är den i stockholmsstyrelsen som engagerar sig mest i föreningen på riksnivå. Hon har också deltagit som funktionär på tidigare års boxprovning. Här följer det mejl som föranledde Nisses svar:
"Hej Nisse!
Jag har från flera håll (Munskänksmedlemmar i Stockholm) fått frågor och synpunkter på att Munskänkarna samarbetar med Allt om Vin på mässan och promotar BiB-viner. Många anser att det svärtar ner Munskänkarnas goda namn att vi framstår som om vi framhåller BiB-viner istället för kvalitetsviner. De som kommit med synpunkter vill alla känna sig stolta som Munskänkar att vi främjar kvalitet framför kvantitet. De ifrågasätter syftet med att visa oss i dessa kretsar och några säger även att vi säljer oss billigt som provningsledare.
Jag har ju hjälpt till vid ett tillfälle med BiB-viner och jag kan i stort förstå tanken, även om jag tyckte att de allra flesta viner var förskräckliga, men kan du hjälpa mig med argumentation till de som inte riktigt tror på det? Kan du berätta lite om tanken med det här samarbetet? Och hur det främjar oss?"
Här följer ett gäng synpunkter och formuleringar som inte kom med i Stinas sammanfattning:
SvaraRadera"Jag trodde att vår förening hade som målsättning att främja god vinkultur. Nu får vi skämmas istället.
Vem har ansvaret för att vi går med på sånt här?"
"Mitt förslag är att Stockholmssektionen omedelbart lägger in en kraftfull protest mot att Riks använder namnet Munskänkarna och några av dess medlemmar på det här sättet. Jag tror inte att de inser vidden av hur mycket det här misskrediterar oss i vinintresserade kretsar. Det ger också ett intryck av att vi är till salu med "erfarna provningsledare" för vad som helst. Eller till salu... snarare nyttiga idioter."
"...frågan är ju vilka munskänks-tomtar som agerar 'provningsledare'..."
"...Nisse Kjellen verkar ha en grav missuppfattning om vad vi ska hålla på med."
"Jag håller verkligen med dig, kan du inte kolla med Ulf vad han vet eller har hört innan vi agerar?"
"Håller med av hela mitt hjärta. Bra rutet."
"Håller med fullständigt, jag var med och hällde en gång, fruktansvärda viner."
"Att spottning är obligatorisk torde vara självklart. Finns inte en chans att Munskänkarna skulle kunna tänka sig stå bakom ett så gruvligt försök till att svavelförgifta en "vinintresserad" allmänhet. BiBen är ett helt undermåligt förvaringskärl för vin från början men räddas väl till viss del av omsättningen är hög. Men BiB i beställningssortimentet låter som ett riktigt dåligt skämt. Till vem riktar sig detta? Och varför?"
"Kraftfull protest? Javisst!"
"Personligen tycker jag att det är populistiskt och förskräckligt!"
"Usch! Stryk "nyttiga" i Torstens mail så börjar vi närma oss sanningen."
"Samma här. Allt var inte skit, men det var rätt låg nivå på deltagarna. Jag kände då att detta var lågvattenmärket och trodde nog inte att eventet skulle återupprepas. Sänd in protesten till riks."
Och från Munskänkarnas kansli:
"Kristina samlade snyggt i hop alla synpunkter och paketerade dem väl och fick svar från Nisse Kjellén ordf PRKOM, vice ordf i riksstyrelsen, som ni kanske inte fått ta del av."
J - tack för tålamodet! 2009 Le Mont Moelleux är inte särskilt sött eller botrytiserat, snarare halvsött med cirka 50 gram socker per liter. Som sagt, oerhört gott:
SvaraRaderahttps://www.cellartracker.com/wine.asp?iWine=909157
Vi kommer nog att dricka det till ankleverterrine (bara bra att det inte är alltför sött) och/eller som en solitär upplevelse.
Francesco Mazzei sa igår när han var i Sthlm:
SvaraRadera"att släppa en box på någon annan marknad än den svenska vore kommersiellt självmord"
men kunde ha tillagt:
...och att inte släppa en box på på den svenska marknaden vore kommersiell idioti ;-)
FV
SvaraRaderaDen som väntar (tålmodigt) på något gott... :-)
Tusen tack! Nu har jag bättre hum om vinet.
/J
@Italienska viner: Nej man kan inte anta att jag inte är helt nöjd med BiB-spektaklet genom min fråga. Frågan ställdes i ett syfte: att få fram anledningen till att vi gör det, och förmedla till de Munskänkar som hade synpunkter, för att slippa en massa ogrundat tjafs och spekulationer. Och min fråga var formulerad för att få fram ett konstruktivt svar.
SvaraRaderaDe medlemmar i föreningen som fortfarande inte tycker evenemanget är bra, kan framföra det direkt till huvudstyrelsen, som är de enda som kan göra något åt det. Gillar man fortfarande inte svaren som kommer då kan man skriva en motion för att få förändring. Det är så ideella föreningar fungerar. Att föra en arg dialog på mejl och forum som även inkluderar icke medlemmar är tyvärr inte särskilt konstruktivt. Kritik ska man alltid ge enskilt, och berömma offentligt.
Men nej, jag tycker inte att BiB-provningar är bästa sättet att marknadsföra föreningen. Men för mig är det faktiskt inte någon stor grej.
@Henrik: ställ frågorna till huvudstyrelsen om du undrar. Eller läs på hemsidan, tror många av svaren på dina frågor finns där.
@Finare Vinare: Jag kan verkligen inte ta på mig äran att vara den i Stockholmsstyrelsen som engagerar mig mest i föreningen på riksnivå. Det är att helt förringa vår eminenta chefredaktörs strävsamma arbete. Vi är fyra i styrelsen som på ett eller annat sätt är engagerade centralt.
Som jag ser det kommer inget konstruktivt ur det här, jag ville bara svara på några frågor som ställdes till mig, men kommer dra ett streck i debatten här.
@Stina: Konstruktivt eller inte, kan inte tänka mig att PR-kommittén tycker att det här är bra PR ...
SvaraRaderaKonstruktivt? Nej, inte om man jämför med Nisses korvspadsklara deklaration förstås. :)
SvaraRaderaFör övrigt var det väl ingen som initialt ställde några frågor explicit till dig, Stina? Du gav dig självmant in i debatten i egenskap av "den som samlade ihop lite synpunkter som kommit fram och formulerade några frågor till Nisse".
Nåväl, jag är som sagt inte längre medlem och ska väl inte lägga mig i, men en ideell förening som inte vill veta av offentlig kritik känns ju lite, ska vi säga; "out of touch..."
/Patrik
Newsdesk 2012-10-22
SvaraRaderaAftonbladet inleder samarbete med Munskänkarna
Nu kan svenskarna räkna med bättre vin på sina bord. I ett unikt samarbete mellan Aftonbladet och den riksomfattande föreningen Munskänkarna startas i dagarna ett samarbete med unika möjligheter för landets vinfantaster!
- Munskänkarna är ett starkt varunamn när det gäller vin och vinprovningar. Aftonbladet är ett av Sveriges ledande företag för informationstjänster. Nu breddar vi vår verksamhet ytterligare genom att starta en vinklubb med Munskänkarna, säger Anna Hult, featurechef på Aftonbladet.
Som Aftonbladet Plus-medlem kommer du att kunna prenumerera på speciellt utvalda bag in boxar. Boxen skickas till ditt hem tillsammans med unik information om boxens producent, druvtyp och sköna tips om vilken mat denna box passar till!
- Samarbetet känns självklart för Munskänkarna. I vår nya kommunikationsstrategi sätter vi spridning av vårt varunamn högt. Genom samarbetet med Aftonbladet kommer vi nå grupper som tidigare inte kommit i kontakt med Munskänkarna säger Nisse Kjellen, ordförande i Munskänkarnas PR-kommitté.
Grundpriset per box är 279 kronor i veckan. Som BoxPremium-kund för 429 kronor får du utöver en extra box i månaden bland annat dessutom fribiljetter till tävlingen Folkets Favorit på Mitt Kök mässan.
Är Aftonbladet/Munskänkarna ett skämt?
SvaraRaderaAndreas, kolla avsändaren ...
SvaraRaderaGood one, Nick. Så bra att jag är rätt övertygad om att AB skulle hitta tid för ett möte med Nisse K inom 72 timmar om han lyfte luren.