fredag, oktober 26, 2012

10 x Schubert med Kai


Vinuniversitetet i Geisenheim verkar vara plejset där man ska ha pluggat. Bland skolans alumni hittar vi namn som Klaus-Peter Keller, Bettina Bürklin, Alexander Stodden, Frank Schönleber och 2500 andra välutbildade och superambitiösa tyskar som tillsammans borgar för att landet kommer att ha en strålande framtid med vin.

Man kan också hitta kärleken på skolan, om man har tur. Kai Schubert hittade sin Marion (Deimling) och tillsammans hittade de sitt livs passion - pinot noir. Efter praktiska erfarenheter på så olika platser som Oregon och Californen, Australien, Chile och Tyskland bestämde sig paret 1998 för att starta upp Schubert Wines i Martinborough på Nya Zeelands nordö.

Häromdagen besökte Kai Sverige för första gången och presenterade två särdeles intressanta vertikaler. Gården, som omfattar 13 hektar vinodlingar, är till uppåt 90% specialiserad på pinot noir. Det vi ska prova är fyra årgångar av syskonvinerna Marion's Vineyard och Block B. Det sistnämnda har blivit berömt genom Decanter's utmärkelse "World's Best Pinot" 2010 (en titel som Meyer-Näkel vann ett par år tidigare).


2011 Sauvignon Blanc 

En elegant och finstilt druvkaraktär, utan några avstickare åt vare sig det vegetala eller tropiska hållet. Mest bara rena citrus- och grapefruktaromer med lätt sauvignon-signatur. Friskt och aningen co2-piggt med god intensitet, lite sur lie-krämighet och bra längd. Dricks med glädje igen.

2007 Marion's Vineyard

Mörkt i färgen, med en ekig doft under utveckling. Marina associationer med rök och tjära, malört och lakrits, över mörkare aromer av plommon och hallon. Snart poppar det upp väldigt tydliga senaps- och dillfrön som vi gärna hade varit utan. Smaken är mörkfruktig, tanninrik och kraftfull med fatsälta och ekbeska. Elegant är inte ordet, och det behövs mer tid, men vad ska det bli?

2008 Marion's Vineyard

En klarare doft med långt mer eleganta toner - orientkryddor, hallon, jordgubbar, våt sten, vanilj, bastubänk och lakrits. Den rödfruktiga smaken är relativt fyllig och intensiv, men ändå lättfotad och slank. Elegant, harmonisk, mineralisk. Enda störningsmomentet är en liten beska som inte hittas i syskonvinet 2008 Block B. Fin pinot från lyckat år, att dricka eller spara.

2009 Marion's Vineyard

Ljusast i färgen. Sötbärig och mandeltonad nos med jordgubbar och cocktailbär, våt sten, orientkryddor och bittermandel. Lätt, drickvänlig och slank smak med måttlig intensitet, struktur och längd. Alkoholen slår igenom lite i det kryddiga slutet. Svår och regnig årgång, redan tillräckligt utvecklat, ett hyfsat vin att dricka nu.

2010 Marion's Vineyard

Mörkare färg och doft med rena aromer av ny ek, bittermandel och kola, hallon och lakrits. Mörkare aromer än 08 och 09. Våt sten, modellera, kryddlåda. Smaken är koncentrerad och intensiv med bra struktur och täta tanniner. Ungdomlig aggressivitet i attacken och strama röda bär i slutet. Högklassigt och lovande för lagring.

2007 Block B

Fortfarande ungdomlig, fatig doft. Kombinationen av mörk frukt och lätt grönhet för nästan tankarna till Sydafrika. Sälta, ek, tobak, bastubänk, choklad, lakrits. Dominanta, rentav störiga senaps- och dillfrön, inte så gott. Smaken är fortfarande ganska outvecklad, fyllig och tanninrik med viss surhet och beska, ett uttryck av kraft före elegans. Block Buster!

2008 Block B

Floral doft med fin höjd. Viol, lavendel, röda körsbär, hallon, kryddlåda, skog, bark, våt sten. Smaken är rikt fruktig och helt harmonisk med mogna silkiga tanniner, god kryddighet och fin balans. Provningens bästa vin som det går och står, ett par storlekar större än Marion av samma årgång. Vi väntar ett par tre år till innan vi plockar den första flaskan från källaren.

2009 Block B

Ljus färg och parfymerad doft med söta flörtiga aromer. Våt sten, bastubänk, kryddiga övertoner, bra höjd. Slank smak, relativt lättare än de andra tre till kropp och struktur, och upplevs sötare med sweet spice och full tillgänglighet nu. Gott drickevin.

2010 Block B

Mörkare färg och doft med unga, rena aromer av hallon och körsbär, bittermandel, bastubänk och lakrits. En mineralisk känsla av våt sten och skymten av ett par senapsfrön. Smaken bjuder på stor frukt, frisk syra, stadig struktur och bestämda tanniner. En liten ekbeska väntar på att jobbas in. Alltför ungt fortfarande, men allt finns på plats. Riktigt lovande.

2006 Syrah

Doften är mörk och utvecklad med druvtypiska toner av lagerblad, örter, chark, lakrits och vitpeppar. Smaken kanske något obalanserad med markerad tranbärssyra, spenslig kropp, små saftiga tanniner och en liten fruktsötma i slutet. Ganska norra rhône-likt i stilen, men når inte till höjderna kvalitetsmässigt. Kan lagras vidare - men ha inte alltför höga förväntningar.



Som synes är det oväntat stor skillnad på årgångarna, och de uttrycker sig konsekvent i de båda vinerna. Marion's Vineyard är lite lättare och utvecklas fortare, medan Block B är mer kraftfullt och behöver längre tid. Klumpiga 2007 blev som synes ingen favorit alls, och klena 2009 var nog så bra den den kunde bli under förutsättningarna. 2008 och 2010 är däremot två riktigt lyckade årgångar som lyckas hitta balans på alla parametrar.

Om man ska våga sig på en generell beskrivning av Schuberts pinotviner är det väl inget långsökt påstående att det finns en tysk vinmakarsignatur, men att klimatet i Wairarapa/Martinborough är varmare, vilket ger rikare och fruktigare viner med en alkohol som ofta ligger runt 14,5%. Liksom för så många andra odlare av pinot noir världen runt ligger de stora utmaningarna i att uppnå fysiologisk druvmognad före sockermognad, och att ta det varligt med eken. 
Kai Schubert säger själv att han vill göra viner som lämpar sig att dricka unga men också går att lagra.

2009 Block B, Wicked Wine via BS, 392 kr.
2008 Marion's 180 fl. finns tillgängliga för privatimport.

1 kommentar:

  1. Själv höll jag 2007an Marion som bästa pinnen, faten var klart märkbara i alla buteljeringarna men beskan och ektanninerna märktes mest i 9orna tycker jag. 9orna hade dessutom en snålare och mer endimensionell frukt så jag håller med dig om att den årgången var trist. I 7orna hade det sötfruktiga anslaget lagt sig och dill- och senapsfrötonerna var i min nos precis den ton av mjölksyrade grönsaker som fanns i överflöd i Elisabetta Dalzocchios Pinot Nero (o jag gillar det) dessutom hygglig sousbois och fin mörk frukt samt trevlig mineralsälta. Generellt föredrog jag Marion före Block B 07+08 då de senare just upplevdes mer märkta av eken. Syrahvinet var najs och prickade in många nordrhonska markörer men för närmare 400 pix finns många mycket bättre att finna just i norra Rhône, tror dock på denna druva i NZ.
    /Martin

    SvaraRadera