söndag, juni 10, 2012
Côtes-du-Rhône 2010: Montirius vs. Cuvée du Vatican
Ikväll slängde vi ett gäng lammkotletter i stekpannan, laddade upp med romansallat och stekt portabello-svamp, mixade salsa verde på libbsticka från södra Vita Bergen samt kokade couscous av ovisst ursprung. Därtill en liten vänskapsmatch mellan två viner från södra Rhône-dalen och den exceptionella årgången 2010.
2010 Montirius Côtes-du-Rhône är medelintensivt blårött i färgen. Nosen öppnar snabbt och fint med massor av mineraler och daggfriska bär - salmiak och flintrök, våta stenar och mosade hallon/körsbär. Dessutom violer, friska örter och ett vrid på svartpepparkvarnen.
En närmast beaujolaisig doftupplevelse - och då är det förstås kvalitets-bojo från rika 2009 vi syftar på.
Stramt fruktigt i munnen, relativt sett lättare och ganska så osött, måttligt fylligt/alkoholrikt (13,5%). Syran är frisk och fräsig, munkänslan klart stenig, tanninerna små och aningen kärva, eftersmaken ren och mineralstinn. Som vi ser saken är detta en rackarns sympatisk blue-print côtes-du-rhône - drickvänlig, matorienterad och god som tusan. Det är väldigt lätt gjort att sträcka sig efter den här karaffen.
2010 Cuvée du Vatican Côtes-du-Rhône Villages är ett betydligt tätare vin - mörkare blårött/purpur i färgen, nätt och jämnt genomskinligt. Den dovare doften bjuder på förföriska toner av gräddvanilj och mogen frukt - drottningsås, solmogna jordgubbar, kirsch, garrigue, sötlakrits och grillkol.
Smaken förenar - typiskt för årgång 2010 - täta druvmogna aromer med ovanligt friska syror. De smått kulspetsbläckiga tanninerna bjuder ett gott grabbatag, och den lite högre alkoholen (14,5%) amplifierar aromerna av mogna hallon, jordgubbar, björnbär och blåbär. Sötlakritsen ringer kvar i en kryddig och hyfsat lång eftersmak.
Det här är ett mer grenachedominerat vin som kvalitetsmässigt levererar i nivå med en lättare châteauneuf. Verkligen gott, och rikare jämfört med ettans lättsamma klunkbarhet.
Riktigt sköna sommarviner båda två! Vad man väljer vid ett givet tillfälle är förstås en smaksak, men båda är exceptionellt bra sett till appellation och pris. Dessutom rätt så olika när man har dem i parallella glas.
Franska Kvalitetsviner via BS, 128 kr, nyligen bytt årgång till 2011.
Bristly via BS, 109 kr/st i 6-pack.
ps. 2010 Montirius CdR testade vi först här.
bristly skulle nog kränga mer om de la på en 20a och sålde styckvis....
SvaraRadera/J
Om jag inte minns fel så har Tommy Lind (Franska kvalitetsviner) fått bestämma blandningen av Montirius CdR 2010 vilket skulle ge minst två versioner av detta vin på marknaden - kul att få testa dessa mot varandra!! Hans version kanske är fräschare och lättare än makarna Saurel´s egen blandning?!
SvaraRaderaÅker till Gigondas nästa vecka. Montirius ska besökas. Så även St Cosme. Den här gången ska vi ha tag i Le Poste som vi enbart fick 1 fl av förra gången. Några andra producenter vi inte bör missa?
SvaraRaderaMontirius har ganska höga priser på plats för flera av vinerna. Bättre att köpa på SB (oftast). Dock får man en grym provning på plats med lite äldre årgångar, så väl värt ett besök. Och missa för guds skull inte att åka till C9DP och testa Clos des Papes. Kostar 5 EUR om man inte köper nåt, men provningen är värd mycket mer än så. Ett minne för livet. 2010:an är magnifik.
SvaraRaderaJ - kanske. Samtidigt är det ju bra med 6-pack för kunder som vet med sig att de gillar vinet. Och så kan man ju ge bort ett par flaskor till nära och kära och glädjas åt deras förtjusta reaktioner. Det här har blivit farmors favorittjut :)
SvaraRaderaGuran - när du säger det, så ringer det bekant. Tommy berättade att han särskilt önskade sig en frisk CdR med lite lägre alkohol. Kanske är det lite mer cinsault i mixen? Så har ju den unga busfrukten också tonat ned sig lite sedan förra året, med den trevliga bieffekten att mineralkänslan kliver fram i förgrunden...
Vinogram - det är en bra idé att börja med caveaun vid torget i Gigondas, där kan ni prova och köpa det mesta. Domaine Montirius blir säkert ett lyckat besök, de är så trevliga. Boka också in en visit hos mustaschmannen Serge Ferigoule på Domaine le Sang des Cailloux i Vacqueyras. Ät sedan en god fyrarätters på Domaine de la Cabasse utanför Seguret/Sablet och sov sött i något av deras 18 rum.
@FV
SvaraRaderaMan kan ju köpa 6st även om de säljs i styck ;) Jag håller nog med om att jag troligen skulle köpt fler om de såldes styck än som 6-pack även om den kostade någon 10a mer. Tröskeln blir större för väldigt många tror jag. Däremot kanske SB borde ha möjlighet till två SKU där en är styck och en är kartong där den senare ger bättre pris pg.a sparade frakten etc. Då kan man testa med en och köpa på sig 6-12st efter det. Men det kanske är att önska för mycket. Först kan de försöka få det där flashiga söket att lira bra i Safari..
P.
Ja, vi började med caveaun förra gången också. Riktigt bra! De verkade hålla samma priser som på gårdarna. Har mailat mustaschen för ett besök. Sedan blir det också Raspail-Ay.
SvaraRaderaFår se om vi besöker C9dP alls. Förra gången var vi på Jansasse och Domaine de Ferrand.
I år blir det Pegau om vi sätter vår fot i i distriktet.
Vi fortsätter ner mot Bandol också och C9dP kan vara förödande för pluskan.
Perfekt tips till min vinsafari i början av juli :)
SvaraRadera/Robert
fan, fel inlägg, skulle ju vara sangiovesen ovan :)
SvaraRadera/Robert
vinogram: Missa för guds skull inte Clos des Papes 2010!!! Pegaus 09:a är bra, men når inte upp till samma nivå. 10:orna, som ska vara fullständigt grymma enligt en samlad kritikerkår och expertis på plats, finns inte på marknaden ännu.
SvaraRadera