torsdag, mars 22, 2012

2010 Emrich-Schönleber Monzinger Frühlingsplätzchen Riesling trocken


"Lilla vårplätten" har en liten plätt reserverad i våra hjärtan enbart på grund av namnet. Förutom att vara urbota gulligt fungerar det som kortkurs i tyskt uttal samt som lackmuspapper för eventuella stavningssvårigheter. Germanska diminutivformer är för övrigt ett helt kapitel för sig - mycket rart.

Sist/först vi drack vinet - strax efter nyår - var vi helt igenmurade i bihålorna och fattade egentligen inte mycket förutom att vinet nog var "rätt" bra. VDP gillar inte alls när odlarna gör fler än ett vin från en GG-vingård, men vi kunder får ju tacka och ta emot när kvaliteten på andrasorteringen är i klass med de andras förstasortering.
Och för att tjata lite till - 2010 är kanske den ballaste rieslingårgången vi någonsin smakat, med sin kombination av elektrisk syra och stor fruktkoncentration. Högspänd nerv!

2010 Emrich-Schönleber Monzinger Frühlingsplätzchen Riesling trocken har en uppsyn som påminner om gröngul metallic, och doftar inledningsvis kiwi. En mix av gröna och gula kiwifrukter, med några droppar honung. Men inom något ögonblick framstår det med all önskvärd tydlighet att stora delar av doften härrör från mineralriket - det där svårbeskrivliga landskapet som är belamrat med metaller och krossade stenar, och där luften är full av flintrök och havssälta.

Sniffar man vidare, så finns det snart fler intryck runt hörnet. Lite lime, nyskuren ananas, lite gröna äpplen, några nässlor. Men inte en endaste kalljäst pärongodis/piggelin-ton i sikte, här finns enbart klassiga aromer. Redan på nosen gör Lilla Vårplätten mos av Dönnhoffs 2010 Hermannshöhle GG, som vi fick serverat blint i lördags.

Zzzzing! Vilka syror... vilken renhet, vilken spänst. De påminner om lime och grönt äpple, men är inte det minsta kartiga och kärva, som de vi tvangs tampas med i Hermannshöhle. Och vilken koncentration i frukten, den möter verkligen upp! Vilken längd på eftersmaken! Den ringer som en gonggong i hela systemet, och saken är biff. Ingen aptitretare i världen går upp mot ung riesling när den är riktigt bra.

För det här är ju svinbra, och dessutom sjukt mycket utdelning för pengarna. GG på etiketten och en prislapp på 350 spänn hade också varit fullt tänkbart. Just nu är det stenhård konkurrens med Seehofs 2010 Morstein Alte Reben om bästa bang for the buck i rieslingvärlden. Vi utmanar er att hitta en utmanare.

Belvini, €16,90.

Frankofilen gick igång här.

16 kommentarer:

  1. Jag har en gång lovat att om jag någon gång skulle få en mycket liten hund ska den heta Frühlingsplätzchen. Och vinet är fullkomligt livsfarligt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och stor hund Anders? G-Max?

      Radera
  2. Låter som ett underbart vin. Hur tycker/tror ni att detta står sig mot Halenberg från samma producent? En fråga om dönnhoff hermanshöhle gg: både 2007&2010 har fått svala recensioner från er medan 2008 lovordades. Vad tror ni detta beror på, ändrade preferenser, bättre prestation av producenten ett visst år eller något helt annat? /Viktor

    SvaraRadera
  3. Viktor - vi har inte öppnat någon Halenberg från 2010, 2009 eller 2008 än. Men nollsjuan var makalöst bra för ett år sedan.

    http://vinare.blogspot.se/2011/01/2007-emrich-schonleber-halenberg-gg.html

    Om Dönnhoff: det är svårt att dra generella slutsatser av enskilda smakprov - we just call them as we see them - blint dessutom. Nollåttorna passade oss i alla fall som handsken då vi provade Dönnhpff mot Keller:

    http://vinare.blogspot.se/2010/04/grosses-gewachs-2008-keller-donnhoff.html

    Vissa nollsjuor - såväl Dönnhoff som Keller och Christmann - har en hög fruktmognad som nu efter snart fem år drar lite åt honungsmelon, och de känns nästan lite slappa i syrorna vilket istället avtäcker en viss beska. Den beskrivningen gäller dock inte på något sätt Emrich-Schönlebers Halenberg.

    För att ändå försöka dra en generell slutsats utifrån relativt få exempel, så blir vår teori att man ska fundera på att klunka i sig nollsjuorna från Pfalz, Rheinhessen och Nahe inom något år. Om man fortfarande vill ha en viss ungdomlig spänst kvar, vill säga.

    SvaraRadera
  4. Hej och tack för bra blogg. Jag är precis som ni innen på tyska rieslingarna och ska öppna en av ovanstående ikväll. En lite fråga: Har ni provat Leitz 2010:or? Tänkte först och främst på Kaisersteinfels. Drack precis en 09:a och vi tyckte den var fantastiskt bra(Förmodlingen också bra till krabbor till hösten). Hur tror ni 09 och 10:an skiljer sig åt?

    SvaraRadera
  5. Hej Karl. Dessa har vi testat:

    2010 Eins Zwei Dry
    2010 Bischofsberg Riesling Spätlese
    2010 Magic Mountain Riesling trocken
    2010 Schlossberg Riesling Alte Reben
    2010 Magdalenenkreuz Riesling Spätlese
    2010 Rothenberg Riesling Eiswein

    http://vinare.blogspot.se/2011/11/professor-riesling-johannes-leitz.html

    Vårt intryck var att Schlossberg 10 var ungefär lika bra som Schlossberg 09. Något stramare, inte lika yppig och lite mer knuten i dagsläget, men ändå med sina tillgångar i perfekt balans.

    Vi har också Kaisersteinfels 10 på lut (inhandlade till vrakpris från Atomwine, finns nog kvar). Ska bli väldigt spännande att testa! Vi gillar verkligen den vingården, som i vårt tycke ger Leitz allra mest eleganta vin.

    SvaraRadera
  6. G-Max är faktiskt ett helt oslagbart namn på en stor hund.

    SvaraRadera
  7. G-Max? Själv väljer jag Geheimrat J.
    Och ska roa mig med att testa Keller von der Fels 2010 i kväll - nu är det vår.

    SvaraRadera
  8. mmm, visste väl att vinet skulle landa rätt bara näsorna var tillbaka i normal form ;-)

    SvaraRadera
  9. Jag håller i stort med. Men tycker vinet är som en spänstig ungdom i en trestegsraket. Där frukten först dominerar för att sedan följas av en svag sötma för att sedan avslutas i fina kraftiga syror. Dagen efter är vinet bättre när syrorna släpper fram lite mineraler och frukt som får samsas i avslutet. Väldigt bra hur som helst. Jag beställde några Leitz from Atomwine plus att jag prövar 09 och 10:an från Seehof som ni rekomenderade.

    SvaraRadera
  10. Karl - här hos oss upplevdes Frühlingsplätzchen nästan dubbelt så intensiv efter ett dygn i kylen! "Palate-staining", för att tala parker-lingo. Gissningsvis finns det en hel del extra power som kommer att förlösas med några års lagring....

    Vi är såklart nyfikna på att höra om dina intryck av Leitz och Seehof. Nollnian har vi inte testat.

    SvaraRadera
  11. Plätzchen betyder (kryddade)småkakor. Här är ett exempel på Frühlingsplätzchen.

    http://www.kekstester.de/2010/03/fruehlingsplaetzchen-schwarzweiss/

    SvaraRadera
  12. Överraskningarnas tid är inte förbi, stort tack för länken!

    Men utgår namnet från ordet "Platz" eller från "Platte"? Förutom småkakor, betyder "Plätzchen" ordagrant "små platser" eller "små skivor/plattor" ?

    SvaraRadera
  13. Google och wikipedia är din vän:

    "Als Plätzchen (Diminutiv von mundartlich Platz, „flach geformter Kuchen“, möglich ist aber auch der Umweg über lateinisch placenta = Kuchen[1]) bezeichnet man allgemein zu den Feinbackwaren gehörendes süßes Kleingebäck wie Kekse, Konfekt und ähnliches. Plätzchen sind ein beliebtes Weihnachtsgebäck."

    SvaraRadera
  14. Sannerligen en engagerande diskussion :)

    "Platz" kan alltså betyda mer än man tror. Men nu är det inga moderkakor eller julkakor vi pratar om utan små vårkakor. Fast vårplättar låter mycket sötare.

    SvaraRadera
  15. Låter mumma. Testade i höstas deras 08 Monzinger Halenberg trocken. Sent skördade druvor som levererade en torr fyllig känsla. Syrorna fick inte mandlarna att gå under. Harmoniskt och passade bra till torskryggen..

    SvaraRadera