tisdag, november 01, 2011

Munskänkarna provar novembernyheter



2009 Domaine Pierre Labet Bourgogne Vieilles Vignes

2009 Domaine Pinson Chablis Grand Cru Les Clos


2001 Maison Louis Jadot Beaune Premier Cru

2004 Maison Louis Jadot Beaune Premier Cru


2008 Poliziano Vino Nobile di Montepulciano

2008 Château Grand-Puy Ducasse, Pauillac


2009 Alain Graillot Crozes-Hermitage

2005 M. Chapoutier Cornas Les Arènes


2008 Domaine Santa Duc Gigondas Tradition

2009 Domaine de Cristia Châteauneuf-du-Pape


2009 Robert Chevillon Nuits-Saint-Georges Vieilles Vignes

2009 Domaine de la Pousse d'Or Volnay Premier Cru Clos de la Bousse d'Or

2009 Domaine de la Pousse d'Or Corton Grand Cru Clos du Roi


2008 Sassicaia, Bolgheri

2008 Ornellaia, Bolgheri

11 kommentarer:

  1. Får man lite försynt fråga om intryck? Hur var Pousse d'Or och Super Tuscans, t.ex.?

    SvaraRadera
  2. Vi ska precis åka till flyget men okej då, några snabba...

    Båda Pousse d'Or var inledningsvis alltför ekiga men utvecklades väldigt fint med luft och blev klart njutbara efter några timmar. Clos du Roi är utan tvekan ett par snäpp bättre och mer välbyggt. Inga viner man ska ge sig på i första taget...

    Sassicaia 08 är klassiskt i stilen, rätt knutet på nosen, balanserat matvänligt och snyggt med frisk syra och antydan till grönhet. Försvarar naturligtvis inte sitt pris...

    Ornellaia däremot: stor doft av cigarrlåda, blyerts, espresso och kryddlåda. Wow, tänker man direkt.
    Efter ett första imponerat smakprov inser man vid andra sippen att vinet är överextraherat, övermanipulerat och obalanserat med kryddhet finish. Eller som Peblin sa: det är som i hifi-butiken när försäljaren ska dema anläggningen och drar upp upp vollen på max. "Det bästa vi har" skriker han - medan man själv håller för öronen...

    Väldigt svårt att tänka sig till mat, men som imponator-objekt ungefär när brasan är tänd och cigarrerna kommer fram så bör det nog kunna fungera ;-)

    SvaraRadera
  3. Och jag som tyckte att Chevillons NSG var den största ekboven. I min mun och näsa också helt utan charm...

    SvaraRadera
  4. Vad synd att Ornellaia tagit i för mycket. Axel känner väl press på sig att leverera år efter år. Att leva upp till myten kring de innovativa igt supervinerna.
    Ett försök att lyfta fram Sangiovesedruvan är ju vinerna som omnämnts Ipertuscan (uttalat med italiensk brytning). Såsom Il Carbonaione. Flaccianello, Fontalloro, Luenzo (mini-ipertuscan). Har du haft äran?

    SvaraRadera
  5. Hur var Beaune 01' respektive 04'?

    Tack för intressanta inlägg.

    SvaraRadera
  6. Fin lista det där, vad kostar den för medlemmen?

    Hos Göteborgsektionen såg ut såhär:

    2010 Angarano Bianco Vespaiolo
    2010 Porello Roero Arneis

    2009 Quintay Pinot Noir
    2010 Markowitsch Classic Pinot Noir

    2009 Calera Pinot Noir
    2004 Jadot Beaune Premier Cru

    2008 Principiano Bric delle Ginestre Langhe Rosso
    2008 Poliziano Vino Nobile di Montepulciano

    1968 Vina Valoria


    Ni får gärna skicka en delegat från Stockholm som kör nyhetsprovningarna här i väst...

    SvaraRadera
  7. I Lund gav vi möjlighet att prova:
    2004 Roederer Vintage Brut
    NV Egly-Ouriet Les Vignes de Vrigny

    2009 Riesling Schlossberg, Domaine Weinbach
    2009 Falkenstein Vinschgau Riesling

    2009 Chablis Gr Cru Les Clos Pinson
    2009 Uva Mira Single Vineyard Chardonnay

    2004 Beaune, Jadot
    2009 Nuits St Georges VV, Robert Chevillon
    2009 Corton Clos de Roi, Domaine de la Pousse d'Or
    2009 Calera Pinot Noir
    2010 Mathias Gaul Pinot Noir

    2010 Alamos Malbec
    2009 Donna Maria Syrah
    2009 Crozes-Hermitage, Alain Graillot

    2009 Chateau de Seguin
    2008 Ch Lascombes
    2008 Ch Prieure-Lichine

    2008 Ornellaia
    2009 Guidalberto

    2009 Alto Moncayo Veraton
    2009 Anaperenna, Ben Glaetzer

    Med frihet att själv forma sin provning och budget, från 150:- upp till 350:- för all inclusive.

    Björn, Lundamunskänkarna

    SvaraRadera
  8. Kul att se vad andra sektioner bjöd på. Lunda-munskänkarna imponerar med både urval, antal viner och priset på hela klabbet.

    I Stockholm har vi problemet att Näringslivets Hus är såpass dyrt att hyra, att vi har svårt att tävla i grenen prisvärde. De första tio vinerna kostar 250, och de två tilläggen vardera 100.

    Peer - vad kostar er provning?

    Jadots bägge Beaune väckte inget direkt habegär, men visst var det ändå hygglig utdelning om man ser till priset. Två rätt svaga år - 04an hade något stadigare frukt plus en tydlig örtighet medan 01an var lite "elegantare" eller glesare och snipigare, hur man nu vill se det. Hyggligt drickbara viner om förväntningarna skruvas ner till en modest nivå. Översatt i poäng: runt 85-86.

    SvaraRadera
  9. De åtta glasen samt en burgundisk gryta kostade 200, riojan adderade 40. Prissättningen kan helt klart diskuteras, men det är framför allt vinvalen som irriterar mig. Listan från Stockholm var i stort sett en fotostat av det jag hade önskat prova från nyhetslanseringen, Göteborgslistan lämnade däremot mycket att önska. Sedan verkar det, trots att livet är större än etiketter, roligare att betala 50 kronor för Ornellaia än 40 för en övermogen rioja...

    Angående Jadots 04a instämmer jag om dess hygglighet. Trevligt med en mogen och korrekt bourgogne till det priset på sb.

    SvaraRadera
  10. Mina Jadot:s både från 01 och 04 har varit snäppet bättre på korken än på etiketten. Exempelvis var 2001 märkt Bressandes och riktigt trevlig och i en bra drickmogen fas. Dock var 04:ans boucherottes inte lika skoj, utan var ganska stum med hyfsat snipig frukt. Kul dock att man kan få lite mer än man betalar för, antar att jadot tog tillfället och bli av men en del av deras vingårdsbetecknade beaune:are...

    SvaraRadera
  11. Där ser man...

    Nu kommer det två nollåttor i BS, en Beaune Grèves och en Beaune Boucherottes, som ska bli kul att kolla upp. Särskilt den första ska vara riktigt bra enligt Lundagruppen.

    SvaraRadera