onsdag, juni 29, 2011
Sommarläsning: Vinosapien i Beaujolais
"Beaujolais – Juni 2011.
På Jean Foillards gårdsplan är det fullt tryck och klockan är ännu inte ens 08.00. Inget konstigt med det egentligen, men eftersom Jean Foillard är en av förgrundsfigurerna i Beaujolais våg av naturliga vinhantverkare borde man kanske inte nyttja traktorer och bilar i den omfattning man gör. För här går trafiken i ett, från tidig morgon till sen kväll. En slarvig hantverkare har näppeligen svagare logistik. Med tanke på Foillards naturliga rykte gäller det kanske att se över samtliga detaljer i sin verksamhet. Nog med gnäll, nu över till det som verkligen berör… vinet och dess skapare.
Jag befinner mig som sagt i Beaujolais och har valt Villié-Morgon som bas. Ett av skälen är att här finns ett gäng redigt bra hantverkare (Jean Foillard, Georges Descombes, Jean-Marc Burgaud, Piron, Marcel Lapierre… listan kan som synes göras lång) i byn eller strax utanför. Att byn har en vettig restaurang med en lång glaslista (två till fyra euro glaset) gör inte saken sämre. Dessutom är omgivningen vacker, det påminner lite om en blandning mellan Piemonte och Toscana. Men saligt folktomt. Ser inte en endaste konkurrerande vingårdsbesökare under de dagar jag snurrar runt på småvägarna.
För mig var det första gången på plats, vilket innebar ett par lärorika dagar. Att skillnaderna mellan de tio Cru-appellationerna var så markanta kom som en rejäl överraskning. De som får plats i min källare är Morgon, Fleurie, Moulin-à-Vent, Juliénas och Côte de Brouilly. Som alltid är det naturligtvis valet av hantverkare som betyder mest, men generellt gäller att nämnda appellationer har mest substans.
Att Côte du Py anses vara en Cru i Morgon kände jag till, men inte att La Madone i Fleurie och att hela Côte de Brouilly i det närmaste har samma status. Gemensamt är att alla tre är gamla uttjänta vulkaner och därmed med en specifik jordmån. Mer fräschör och mer tryck i vinerna helt enkelt.
På min besökslista står i tur och ordning:
- Domaine Piron
- Georges Descombes
- Jean-Marc Burgaud
- Château Thivin
- Christophe Pacalet
- Jean Foillard
Domaine Piron
Placerad vid foten av Côte du Py och med en ansenlig areal på berget, borgar det för att domänens Morgon-viner besitter en skön karaktär. Och det är just de olika vinerna inom Morgon-appellationerna man bör kolla upp. Här finns visserligen en bred flora från de övriga Cru’erna, men de känns aningen anonyma. Varning för deras Moulin-à-Vent…på tok för ekad. Men det är deras Côte du Py man vill åt. Både 09 och 10 (tankprov) är briljanta grejer.
Georges Descombes
Sanslöst bra rakt igenom. Seriösaste vinerna jag träffar på. Spänst, energi, djup, ryggrad och en löjlig drickbarhet. Den lysande stjärnan är hans Morgon Vieilles Vignes. Släpper 09:orna först nu. Så långt ifrån en standard-Gamay man kan tänka. Lägg Descombes på minnet!
Läs mer här: http://www.wineterroirs.com/2010/11/georgedescombes.html
Jean-Marc Burgaud
Granne med Piron vid foten av Côte du Py. Fantastisk trevlig kille som leder mig förtjänstfullt genom sina olika Cru-viner. Det är här jag får inblicken hur mycket de skiljer sig. Men återigen är det de olika varianterna (4 st) från Côte du Py som sticker ut. Kanske är det en för mycket, hans Réserve borde nog in i standard-vinet och endast ha två unika vingårdslägen från Côte du Py (James och Javernières). Både James och Javernières är dock fullfjädrade gamay-dricka.
Läs mer här: http://www.jean-marc-burgaud.com/new/
Château Thivin
Nu byter vi Cru och kastar oss iväg till Côte de Brouilly, vilket utgör en enklav mitt i Brouilly. Thivins odlingar ligger i perfekt söderläge på den gamla vulkanen. Skojigt att testa en enkel Brouilly mot de mer seriösa bergsvinerna. Skillnad kan jag lova. Klassiska etiketter som värmer själen. Deras toppvin (Zaccharie) är väl ekad för min gom. Men övriga CdB är inget annat än godis.
Läs mer här: http://kermitlynch.com/our_wines/chateau-thivin/
Och här: http://www.chateau-thivin.com/
Christophe Pacalet
Christophe har ingen egen mark, utan allt som mejslas ut här kommer från köpt frukt. I vanliga fall en varningssignal, men här blir resultatet rakt igenom imponerande. Ett ruggigt bra ställe att besöka om man vill ha en buteljresa genom Beaujolais. Ärliga, konsekventa och fina viner rakt igenom. De som sticker ut är Fleurie, Moulin-á-Vent och hans friska Côte de Brouilly.
Läs mer här: http://www.christophepacalet.com/.
Och här: http://www.wineterroirs.com/2010/11/chris_pacalet.html
Jean Foillard
Villié-Morgons okrönte naturlige gamay-kung. Här är allt bra. Hittar inget som svajar. Foillard är mest känd för sin Côte du Py, men här finns också roliga överraskningar som en grymt läcker 2008 Fleurie. Den flaska som gick åt allra snabbast på kvällen efter provningen. Mer seriös är hans Π 3,14. Nittio år gamla gamay-stockar. Mer klockren fatlagring, mer ryggrad, mer seriöst och mer krävande. Inget man skickar i sig hur som helst. 2007 är aktuell årgång. Eftersom jag bor på Foillards B&B har jag möjligheten att i lugn och ro testa igenom hela sortimentet efter provningen. Han bär sonika in rubbet i köket så att jag kan svälja/spotta hur mycket jag vill.
Läs mer här: http://www.wineterroirs.com/2010/11/jean_foillard.html
Generellt tyck:
Satsa på Cru-vinerna. De allra flesta har visserligen vettiga Beaujolais-Villages, men prisskillnaden är relativt liten mot en Cru. 2009 är på väg att sälja slut, och man förstår varför. Fullknôkade med frukt och en ryggrad man inte förknippar med gamay. En atypisk årgång helt enkelt, men en långlivad sådan. Mer klassisk är 2010 med mer röd frukt och en helt annan lätthet. Naturliga viner finns det gott om. De flesta hantverkare har en sund inställning där svavling sker i samband med buteljering. Av de jag besöker, sticker främst Foillard och Descombes ut i den naturliga ligan. Förvånansvärt mycket fathantering i källaren, dock nästan uteslutande gamla sådana.
Boka tid. De allra flesta är smålirare och har självklart inte råd med personal för detta ändamål. Slipa på franskan. Engelska är fortfarande en nymodighet. Prisläget är fantastiskt. €10-12 för de allra flesta roligheter."
(Text: Vinosapien, Bild: FV, utsikt åt väst från Juliénas)
Hej!
SvaraRaderaOerhört informativt. Det blir att spara den här sidan för kommande äventyr.
JC
DET caller jag vinjournalistik! Jag tackar så mycket - snacka om att jag skulle vilja planera om sommaren.
SvaraRaderaSketabra och tack!
SvaraRaderaOch jag som är oerhört lat så här innan semestern (eller har den börjat, fast jag är på jobbet?) - har någon någon idé om detta går att finna på något åtkomligt ställe?
Jean Foillard, Yvon Metras, Karim Vionnet, Julie Balagny:
SvaraRaderahttp://www.petillant.dk/
Marcel Lapierre:
http://www.winetrade.se/
http://www.vinrosen.dk/
Olivier Merlin, Raymond Bouland:
http://www.suenson.dk/
Jean-Paul Brun:
http://www.prastgardens.com/index.html
Vicken service! :)
SvaraRaderaTack!
Mycket informativt och intressant, man tackar!
SvaraRaderahur ser man vilka viner vinrosen säljer och vad det kostar?
SvaraRadera/J
Du måste mejla dem och få en prislista. Den är ganska imponerande för en liten importör, inte minst finns det massor av bourgogne...
SvaraRaderaPerfekt - sommarlektyr och konsumentupplysning i ett.
SvaraRaderaTack, tack!
Fleurie 2008 grymt läcker? Den dök upp i en blindprovning och hade inget att hämta i jämförelse med chateau des jacques 2009, även om den var lite svampigare i stilen vilket kan vara roligt.
SvaraRaderaSom sagt, ett enkelt sätt att lägga vantarna på en anständig morgon-nollnia är att beställa några av de kvardröjande 2009 Louis Jadot Château de Jacques Morgon. Vi ser fram emot att dricka det vinet i sommar och sparar ett par flaskor till kommande år.
SvaraRaderaAnonym - är det Jean Foillards 2008 Fleurie du refererar till?
Precis, foillards fleurie 2008
SvaraRadera