torsdag, februari 10, 2011
1999 Mas des Chimères Coteaux du Languedoc
Debattens vågor kluckar hörbart i svenska vinmedia. Ekologiska viner, är det skit eller kanel? De svenska vinskribenternas överkucku är avvaktande positiv till ekologiskt odlade viner, men sågar ändå generellt och rubrikerna blir "Svaga och gamla ekoviner" samt "Ekovinerna ger dålig klang i glaset". Synd med en artikel som sänder ut tråkigt bakåtsträvande signaler till allmänheten - till vad gagn, egentligen? Det kanske kostar lite mer att göra bra ekoviner än den prisnivå där B-G harvar runt för att finna sina dåliga exempel? Som vanligt beror det på vad man väljer att hälla upp. Plocka med omsorg!
Ikväll dricker vi en mogen sydfransos som är framställd med ekologiska och biodynamiska metoder (egendomen i Octon är på väg mot officiell certifiering), naturjäst och försiktigt svavlad: 1999 Mas des Chimères AOC Coteaux du Languedoc. Druvmixen är 45% syrah, 37% grenache, 9% mourvèdre och 9% carignan från stockar med en medelålder på trettio år. Skördeuttaget är lågt, 20 hl/ha. Druvorna avstjälkas innan cuvaison som får ta lång tid på sig, sex till åtta veckor. Uppfostran äger rum i använda ekfat (400 och 600 liter) under minst ett år, och buteljeringen görs utan filtrering. Hållbarheten uppges vara 8-10 år utan anledning till oro.
Vi låter vinet vända i karaffen och häller upp. Färgen är djupt sammetsröd med nyanser som lovar både ungdomlighet och mognad. Doften talar samma språk, en frisk och ren näsa med lysande fruktighet av svarta vinbär, hallon och körsbär. Faten och ursprunget ger skön bottenklang av lakrits, svarta oliver och tjära, samt finstämd garrigue. Vi hittar ingen funk eller orenlighet, däremot rostiga järnmineraler samt en gnutta tjinouskisås (kakao/kola) som förmodligen härrör från faten och bidrar till charmen. S: det här doftar jättegott!
Smaken erbjuder riklig stoppning och är precis lagom fyllig och sötfruktig med en antydan till likörtoner och syror på avrundat medelvärde. Till maten uppskattar vi drickbarheten och den härliga örtigheten som möter upp och garanterar fräschören, därtill får vi trevlig sötlakrits och hyggligt mycket tanniner med en balanserat uttorkande avslutning.
Uttrycket är gott, hederligt och autentiskt på ett behagfullt rustikt sätt, dessutom förvånansvärt friskt och ungdomligt, inte minst när vi jämför med Gilles Robins nittionia som hade en längre gången - om än mycket positiv - utveckling. Till fetaostfyllda lammfärsbiffar med kryddvärme av torkad turkisk paprika, samt ugnsrostade grönsaker och en svalkande yoghurtsås med vitlök sitter Guilhem Dardés nittionia som en smäck.
Nej, det är ingen fara för att frukten i detta vin ska vika ner sig i första taget. Ett bevis så gott som något på att välgjorda lågsvavlade ekoviner kan ha en häpnadsväckande livslängd.
Importeras av Vinik, kostar 160 kr. Kanske finns det någon flaska kvar. Nittiosjuan var ännu bättre när vi vertikalprovade ett dussin versioner förra året. Besök Mas des Chimères på hemsidan.
Fast de årsmodeller Niklas säljer idag har väl inte så många år på nacken men trots det riktigt goda :)
SvaraRaderaSåg denna blogg nu också citeras i feta reklamannonser i Livets Goda.
P.
Aktuell årgång är 2008, men Nik har en del äldre årgångar på förfrågan.
SvaraRaderaGällde det Louis Jadots 1997 Morey-Saint-Denis?
Vi drack nyligen en flaska som levererade allt man kan önska. Kul att kunna bekräfta rekommendationen!
Japp den gällde det. Du fick en fotnot med att priset gått upp 50 spänn sen din bloggpost. Vilket väl inte var så länge sen?
SvaraRaderaP.
50 kr = kostnaden för Lagenas logistik i BS. Precis som vanligt... vad som borde ifrågasättas är att SB tar ut 19% avans för att tillhandahålla varorna i BS. Det är mycket pengar med tanke på att man inte gör något aktivt arbete för de här vinerna och transport/logistik betalas av konsumenten via högre pris.
SvaraRaderaJa.. och vi har ju ett monopol som själva säger att de inte vill öka försäljningen.. Om det är något de borde se över är det BiB försäljningen som definitivt gjort svenskarna till vardagsalkoholister.
SvaraRaderaMen finns det alternativ för importörerna i BS? Tänker på Ad Libitum som gick från kravet att beställa storpack till flaska efter ett byte till lägre fraktkostnader. Som jag tolkade det.
P.
50 spänn är väl å ta i. Blir väldigt svårt med att sälja någonting för under 150 till 200 kr utan ren förlust då. Systembolagets påslag på BS är dock totalt oberättigat...
SvaraRaderaHärlig läsning, och kul att höra att det finns utveckling och framtid i vinerna från favoriten Mas des Chiméres. Vilken av de senaste årgångarna skulle ni säga har störst potential som lagringsvin - om man nu kan hålla korkskruven borta...?
SvaraRaderaDet verkar handla mycket om att hitta rätt logistikföretag. Ad Libitum har uppenbarligen funnit en bättre partner. Ska man locka kunder att testa viner i BS räcker det inte med att erbjuda sexpack. Det krävs grundmurat förtroende för att köpa sex flaskor osmakat... eller så måste man göra sig besväret att gå ihop med ett gäng intresserade.
SvaraRaderaJa, BiB-försäljningen är ju en skamfläck för SBs alkoholpolitiska uppdrag, något som man framhåller som ett av de främsta argumenten för monopolets existens...
Herren - 2005 är en långlagrare tack vare tanninerna. 2007 ska nog hänga med fint den också men kanske inte lika länge. Ungefär som i Ch9...
SvaraRadera2006 är lovande med mycket örter, lakrits och svarta oliver i årgångstypisk stil. 2008 har vi bara testat ett par gånger, juryn är fortfarande ute. 2009 blir nog toppen att döma av andra testade nollnior...
OK, tack för det. Jag måste erkänna att jag inte medvetet stoppat undan några för lagring, men några finns ändå kvar i skafferiet som jag inte hunnit dra korken ur. Får undersöka vad Nik kan ha kvarpå hyllan för att snabbspola fram lagringsresultaten...
SvaraRaderaMen vafa ...
SvaraRaderaHur ska man få plats om man nu måste lagra Guilhems finheter också?
Vad är det här? En global sammansvärjning mot mina lagringsmöjligheter?
Ovanpå den mot min plånbok?
Gaaaaaaaaaaaaah!
Vad gäller SB, så kan man säga mycket om det företaget, men det har åtminstone ett plus i vissa fall och det är personalen. Stod på mitt SB och skulle hämta flaskor i går och då var det en man som ville ha råd angående Tequila i BS. SB-mannen uppmanade honom att hitta en krog och testa först - kom tillbaka och beställ när du vet vad du vill ha. "Jag vill inte sälja, jag vill att folk ska få en upplevelse", var motiveringen.
Faktiskt underbart att höra.
Det är inte bara på Regeringsgatan det finns folk med rätt anda.
Med det sagt, när ska ansvarig SB-anställd vakna och göra något åt Lagena?
Henrik: Förstår inte hur man kan vända det faktum att SB inte provar en mängd av de produkter som de tillhandahåller till ett slags service mind.
SvaraRaderaApropå monopolet - är det fler än jag som fått indikationer på att Atomwine ska sluta skicka till Sverige p g a skattetjafset? Går ni, i de nordligare nejderna, ännu en bister vinvinter till mötes?
SvaraRadera/Patrik
Hej Patrik, det stämmer nog allt för väl. Har varit i kontakt med Tom på atomwine och han avvaktar leveranser tills det är utrett med skatteverket.
SvaraRaderaLite ironiskt eftersom det är samma distansförsäljningslagar som gäller alla som säljer till Sverige, även om det är ett fåtal om någon som följer dessa.
//David
Kopierar det jag skrev i punkarens senaste post:
SvaraRaderaSkatterättsliga spörsmål är känsliga inom unionen och där tolkar domstolen restriktivt. I samma ögonblick som medlemsstaterna ger med sig på den punkten har vi ju en federal stat. Dubbelbeskattningen lär bestå under lång, lång tid.
Hur Tom tolkat reglerna, eller fått dem upplästa, är desto svårare besvara. Utgångspunkten bör varaatt den som organiserar transporten står för skatteinbetalningen. Köper du via näthandel så betalar du frakten men arrangerar inte den. Därav tolkningen att det Atomwine gör är olagligt.
Men, det finns ett väldigt, väldigt enkelt sätt lösa detta. Alla e-handlare som är intresserade av att sälja till Sverige bör kunna undvika att aktivt stå för frakt. Däremot skulle de kunna ingå avtal med transportfirmor som kontaktas av köpare av Atomwine-viner. Köpare som då själv tar den aktiva kontakten och arrangerar transporten. Vinhandlaren kan erbjuda en länk på sin sida men du gör jobbet självt. Busenkelt. Vinosapien, berätta det för Tom!
Men när man läser Skatteverkets regelverk så är det inte glasklart hur det hela fungerar. Jag ser det så här:
1. Du gör ett köp hos en e-handlare baserad inom EU.
2. Du betalar för frakt.
3. Du räknar ut hur mycket som ska sättas in på Skatteverkets konto i förinbetalning och för över pengarna (alternativt har en summa stående där).
4. Du fyller i blanketten till skatteverket och skickar in. Däri anger du att transportören har förenklade ledsagardokument på paketen.
5. Du upplyser skatteverket om parcel no i blanketten ifall det råkar ut för en kontroll i tullen (och dessa kontrollerar förinbetald skatt med Skatteverket)
6. Ovan nämnda ska vara gjort innan paketet sätter iväg mot Svea rike.
Det är du som har en laglig rätt att handla alkohol över internet i EU - så länge du betalar skatten.
Men hursom, det enklaste tror jag är att e-handlare intresserade av den svenska marknaden flyttar över den faktiska 'arrangerande av transport'-biten på köparen och blott 'rekommenderar' en firma att kontakta.
Skatteverket är ute på hal is och tolkar EU-domstolens beslut allt mer restriktivt i mina ögon.
Den sista kommuniststaten kanske ändå inte är våra grannar i väst?
MVH
Niklas
Niklas, man får inte glömma att Sverige alltid tar ansvar för sin befolkning! Ett av de viktigaste alkoholpolitiska uppdragen är tillhandahållande av läsk med sprit till våra ungdomar som ännu inte lärt sig uppskatta vin. Förresten, när kommer första lanseringen av Calimucho på SB?
SvaraRaderaMedan ni väntar, ta hälften spanskt rödtjut från La Mancha (gärna från box, ännu ett av Sveriges stolta alkoholpolitiska åtaganden) och blanda med coladrycken från Atlanta. Resultatet har sju lättsvalda procent alkohol samt massor av socker och koffein. Sen är det bara sommar och sol som fattas för att vingla ung och lycklig fram (även känd under namnet gårdagens).
Carlo säger också att han inte gör mer än levererar så det är ju nitlott därmed egentligen.. Jag trodde faktiskt de skötte alla avgifter tills jag frågade eftersom de sköter leveransen och har det ansvaret.
SvaraRaderaP.
Anonym: Tycker du tolkar mitt inlägg som fan läser bibeln, men det är okej med mig.
SvaraRaderaNiklas, det ligger en del i det du säger.
Men, inte nog med att det plötsligt blir en skvätt dyrare, det blir en massa mekande också = motstånd.
Sedan, hur blir administrationen med fraktfirman? Borde rimligen fördyras av ökad administration.
Problemet med skatteverket är att skatteverket har makt - det var ingen slump att det var IRS som satte dit Al Capone och inte FBI ...
Likafullt, frågan är hur tungt ett svenskt alkoholpolitiskt undantag väger kontra tanken om den fria marknaden inom EU? Det svenska arrangemanget är på alla sätt ett handelshinder, ett handelshinder som bara finns för ett land. EU som organisation lever av skatteintäkter, så det finns inga garantier, men jag tvivlar lite smått på att Sverige skulle vinna ett mål mot europeiska näthandlare i det här ärendet.
det är ju en j-a tur man bor relativt nära dk. så erbarmeligt trött på hur hunsade vi är.
SvaraRaderai morgon sätter jag mig i bilen och kör över bron för att få hem lite rediga grejer.
följande imortörer står på listan:
- österreich vin (osterreich.dk)
- pétillant (petillant.dk)
- vinrosen (vinrosen.dk)
- bergman (bergmanvin.dk)
- winewise (winewise.dk)
kolla in deras sortiment. man blir tårögd och imponerad. spets, djup och bredd på samma gång. tyvärr något vi kan drömma om.
skönt att europa finns inom räckhåll...
Henrik, vi har ju ett beslut från EU-domstolen som klart och tydligt ger oss rätt att handla alkohol över internet.
SvaraRaderaSåledes är det tveksamt om Skatteverket kan införa omöjliga krav för att detta praktiskt ska vara möjligt för dig.
Visst är det lite administration men när jag satt in skatt, fyllt i blanketten och bekräftat när leverans anlänt så är den effektiva tiden inte avskräckande.
Dessutom, det är värt det. Allt för att själv få bestämma vad jag ska köpa och dricka.
MVH
Niklas
Jag är lite nyfiken hur alla vinklubbar löser sina skatter. Undrar om Skatteverket kan kräva att få ut t.ex. Vinstockens beställnings- respektive leveranslogg? Inte för att jag skulle misstänka att de diffar. Men undrar hur mycket energi Skatteverket kan och vill lägga på detta?
SvaraRaderaBlev inte så impad av Östereich vin som Vinosapien länkade till. Dyrare än hemma i flera fall. Wine Trade kan ju knappast sägas vara prispressare men tror ändå att deras Veyder-Malberg viner ligger på samma pris, fast då i svenska kronor. Dock lite kul att danskarna hade med Jamek. Deras 2009:or Riesling tycker jag blev lyckade. Annars kan jag tipsa om Belvini.de som har ruggit bra priser på Smaragd-nektar. 21 euro för Pragers Achleiten 2009:or. Det är halva priset mot SB/BS. Har inte testat Prager än men ryktet gör gällande att de är i klass med Alzinger, eller i alla fall Rudi Pichler. Kanske vassare på Grüner än Riesling. Men jag är villig att göra ett försök med deras Riesling. Någon som testat?
Niklas, det är det jag menar. Jag SKA få handla alkohol via internet inom EU.
SvaraRaderaNu kan man tycka vad man vill om EU och eventuell federalitet, men antingen så är SB-monopolet ett handelshinder eller inte.
Skatteverkets "klargörande" av regeln om vem som ska betala skatten innebär de facto något slags mellanting. Enligt min definition (och sannolikt EUs) så är en högre skattesats ett handelshinder.
Att en handlare - som har ett fraktavtal - inte ska få sköta frakten utan att betala mer för det borde också vara ett handelshinder.
Jag har ingen koll på vad som har hänt för t ex Tom på Atomwine, men jag skulle finna det mycket intressant om någon - t ex köpare och säljare i förening som fått en sändning stoppad i tullen - fick prövat vad som skulle gälla om man tog det hela vägen genom EUs byråkratiska och juridiska kvarn.
Jag tror Sverige skulle förlora. Skulle ge mycket för att få vara en fluga på väggen när finans-, skatte-, justitie och socialdepartementet resonerar kring detta.
Med tanke på box- och alkoläskläget är det svårt att se SB och undantaget från EUs regler som bara en fråga om folkhälsa.
Låt då vara att en harmonisering med EU sannolikt skulle innebära lägre pris på dessa så kallade produkter - förutom minskade intäkter för svenska staten.
Glömde en sak, problemet ur vår synvinkel är att det är ändå en relativt liten grupp som betraktar detta som ett jätteproblem.
SvaraRaderaNu är i och för sig den senaste opinionsundersökningen jag hitta från 2006, men då var 57% för monopolet och det system som följer därav.
Intressant i sammanhanget är ju gränshandeln där folk åker till Danmark och Tyskland och handlar. Polisen nitar ju inte längre folk för för hög mängd införd alkohol, utan för att fordonen har för tung last - så försöker man beskatta gränshandeln/smugglingen i stället.
Hur står det till med hembränningen nuförtiden, egentligen?
Hembränning? En berättigad fråga såklart. Fast vi vet nog alla svaret. Att vara sin egen dräng vid egen härd vinner alltid. Liksom att gratis vinner alltid över billigt.
SvaraRaderaI övrigt kan jag tyvärr bara meddela att mina experiment att framställa biodynamisk odlad och lågsvavlad Carignan här hemma i trädgården tyvärr går åt helvete. Det blir nog att säkra leverans på alla överkomliga sätt som vanligt.
Vi kör väl här också:
SvaraRaderaoch som jag skrev i en kommentar hos "svenssonsmakaren": det är tyvärr inte bara för säljaren att registrera sig för betalning av alkoholskatt - det vore för enkelt - Säljaren måste ha ett svenskt ombud som betalar in skatten, och denne måste vara godkönd som inbetalare av alkoholskatt av skattemyndigheten...