fredag, november 05, 2010

2009 Keller Riesling von der Fels



Färska räkor? Ett givet val när man är på hemväg vid 18-tiden en fredagkväll. Men inte helt lätta att få tag på. Efter jakt på flera adresser hittar vi några på ICA Supermarket i Mörby Centrum. Inte världens bästa butik, men ändå. Hmm, märkligt att de luktar rakt genom ett inplastat tråg... men mot bättre vetande får de åka med hem. Upp på tallriken, som snart stinker ammoniak likt en utgången camembert. Packade 5/11, bäst före 7/11. Jo, tjenare! Det blir retur och telefonsamtal med butiken. Lyckligtvis smakar riesling bra till en massa andra saker, exempelvis ostar och charkuterier.

2009 Weingut Keller Riesling Trocken "von der Fels" kommer i en nyans av vitgul platina, med gröna reflexer. Doften är ung och återhållsam, men väldigt ren och fin. Vi noterar flintrökiga mineraler, bikarbonat,  lime, citronskal och örter plus aningar av honung, vaniljdrömmar och sockerdricka. I slutet av glaset kan vi njuta av hur doften öppnar upp mot äppelblom och våta stenar.

I munnen är detta en bestämd personlighet, lika stram och kompromisslös som en nystruken sjuksköterska från 1960-talet (Sister Ratcheds mer sympatiska syster?) Aromerna är intensivt fruktiga  - men knutna - av frisk lime, citron och gröna granny smith-äpplen. Syrorna ger härligt livliga sensationer i munnen, med hjälp av en ungdomlig, fint fördelad kolsyra. Munkänslan är påtagligt stenig, eftersmaken lång och mineralstinn, med en liten jordbeska. En extremt bra riesling!

Det här är inte en lika omedelbar charmör som lillasyrran 2009 Riesling Trocken, men ändå ett underbart uttryck för terroir och rieslingdruva i stor årgång. Ännu i yngsta laget, men extremt lovande. Lagra minst ett par år för maximal utdelning. Med sitt tvärsnitt av unga stockar från Grosses Gewächs-vingårdarna runt Dalsheim och Westhofen är det här Kellers mest typiska vin, lite som med Breuers Terra Montosa.

Alltså dricker vi charmanta Riesling Trocken nu med en gång - eller den minst lika lyckade 2008 von der Fels - och lägger undan nollnian till senare. Smarta shoppare vänder sig till Tom Pedersen på Atomwine. Priset är 125 DKK (plus 85 DKK frakt per låda) - att jämföra med 239 kr på SB. Är det inte dags att slutgiltigt avliva myten om de förträffliga svenska priserna på bättre viner?

ps. S ringer till ICA Supermarket. En fjunig butikskille ombes att öppna ett paket från disken och lukta på räkorna. Skulle han kunna tänka sig att smaka en? Nej, helst inte, men eftersom han är ledig imorgon så kanske...

8 kommentarer:

  1. Färska räkor på ICA, speciellt "Supermarket"? Vis av erfarenheten kan jag säga att "Nä, finns inte". Varför inte vända sig till någon av hallarna alternativt Sabis i Fältöversten för att undvika de avgrundsdjupa fallgroparna? Tom i Täby C finns Melanders.

    /Den av skadan erfarne...

    SvaraRadera
  2. Jag har ju jobbat lite i branschen och jag är ganska säker på att det överhuvudtaget inte finns något som heter "färska räkor," i meningen "inte varit frysta." Inte ens om du står på bryggan i Smögen och ser båten komma in är räkorna färska - de är fiskade någonstans långt ute, kokas på båden och fryses direkt in. Räkor är en oerhört känslig produkt och helt ärligt skulle jag inte ens vilja att räkorna - fiskade långt ute i nordsjön eller i vattnen kring Grönland - bara var kylda.

    Men jag kan ha fel. Dock, djupfrysning påverkar inte smaken, bara konsistensen.

    Nu ska jag inte missionera för djupfrysning, men vissa konsumentprodukter skulle inte finnas som vi känner till dem idag annars - ärtor, t ex. Om du tar en produkt som färsk spenat t ex så sker en slags omvänd fotosyntes när växten skördas. C-vitamin blir till koldioxid, vilket gör att 24 timmar efter skörd har ca 70 % av c-vitamininnehållet försvunnit.

    SvaraRadera
  3. ...men eftersom spenaten (och ärtorna) djupfryses direkt efter skörd kan mycket av c-vitamininnehållet bevaras.

    Sorry F & V om ni tycker att jag missionerar, det är inte meningen!

    SvaraRadera
  4. Vad är detta då som började säljas 1e Nov?

    http://www.systembolaget.se/SokDrycker/Produkt?VaruNr=94590&Butik=0&SokStrangar=

    SvaraRadera
  5. Sabis i Fältan är opålitliga. Finns egentligen bara en person i Stockholm som jag litar på när det gäller räkor. Jag vet inte, men misstänker, att han heter Bosse och jobbar på Melanders i Östermalmshallen. Han säger "oh, ja", "varför inte" eller "nej, du" när man frågar om räkorna. Och det slår aldrig fel. Ibland, när han är på bra humör, så kan han toppa med "lite små, men bra", "lite salta". Hans kvalitetssäkring gäller även fisken. Han säger rakt upp och ner vad man skall köpa eller inte skall köpa. Säger han t.ex. torskrygg och man frågar om hälleflundra så svarar han argt "Sa ja hälleflundra?!!". "Köttdag", då skall man bara lämna butiken. Det hedrar honom. Har varit Melanders trogen i snart sju år.

    Men försök inte kallprata med honom. Han svarar kort, på gränsen till otrevligt. Vitt skägg, BMI runt 29 och runt 70 år gammal. Så ser han ut.

    Här dracks en Dr. Loosen Prälat 1994 Auslese. Tveksam faktiskt. Bra nyanser i doft och smak. Men för lite kropp. Kändes som att syran klingade ensam i gommen.

    SvaraRadera
  6. När man fryser större mängder räkor är det oundvikligt att inte bryta de känsliga "spröten" på räkans huvud... Mao bör man inte kunna misstänka att de varit frysta om inte en stor andel av dessa är brutna...

    / N

    SvaraRadera
  7. Så en räka är en räka är en räka är slutsatsen?

    SvaraRadera
  8. För att fortsätta med räktrenden, min morfar hade fiskaffär i Helsingborg och enligt honom så är färska räkor saltade för att hålla medan frysta räkor frysta och således inte så salta. Det är en smaksak vad man föredrar, ibland kan jag tycka att såkallade färska räkor är väl salta.

    SvaraRadera