onsdag, juni 16, 2010

2008 Domaine Olivier Pithon Cuvée Laïs


Debattens vågor svallar höga kring de så kallade "naturliga" vinerna. Om de är naturliga - då måste ju alla andra viner vara onaturliga! Inte konstigt att folk blir provocerade. Vad passar då bättre än att prova en stark exponent för den positiva aspekten av fenomenet "vins naturels". Olivier Pithon säger helt enkelt så här: "It's not me who's into bio - it's the others who are into chemicals".

När vi dricker hans vin får vi en klar och tydlig idé om varför det har uppstått ett sådant intresse för den här typen av puristiska, hantverksmässiga produkter - precis som när vi nyligen smakade chinon och bourgeuil från Pierre Breton, en annan föregångare i "vin naturel"- vågen. Samt Marcel Lapierres och Jean-Paul Bruns beaujolaiser, för att ta ytterligare ett par kända exempel. Men det krävs stor skicklighet för gå low-tech. Många märkliga, orena viner seglar under denna trendiga flagg.

Cuvée Laïs blandar hälften grenache med 40% carignan, 5% syrah och 5% mourvèdre. Stockarna är över sextio år gamla och växer i mager kalkrik berggrund runt byn Calce, även känd som hemvist för Domaine Gauby. Odlingsmetoderna är biodynamiska, skördeuttaget bara 30hl/ha. Mognadslagringen ägde rum i tank under fjorton månader. Produktionen landar på 20 000 flaskor årligen, och ersätter cuvéerna La Coulée och Saturne, som vi provade förra året.

2008 Domaine Olivier Pithon Cuvée Laïs Côtes-du-Roussillon har en intensiv, violett färg. Doften är tät och alldeles ren med finstämda aromer av mörka skogsbär och tydliga mineraler, med aningar av ljusa örter. Inte fantastiskt komplex - den bara är vad den är, rakt upp och ner.

Smaken är extremt frisk för sitt ursprung i Roussillon - tät och alldeles ren med rika mosade skogsbär, järn och sten. Syrorna är fenomenalt höga och fräscha - kanske med stöd av lite mogna stjälkar, något som också märks i form av en gnutta kanel i eftersmaken. Carignan-tanninerna är rätt stora, och det finns gott om kalkstensmineraler, men alkoholen är måttlig (13,5%) - och så ingen ek alls! Inga tecken på någon annan manipulation heller, för övrigt. Varken funk eller bondgård går heller att hitta. Bara rent, packat med bär - och väldigt givande. Ni som tycker att Roussillon ofta blir lite för varmt: 2008 är ert år. (89-90)

Fådd flaska från importören Wine Trade Sweden, starka förespråkare för "vins naturels". Finns att beställa via privatimport.

ps. Mera Olivier Pithon här.

6 kommentarer:

  1. Var du på WineTrades sortimentsprovning idag? Jag missade den pga. en ryslig förkylning (direktimporterad från Ryssland), undrar mest om det dök upp några andra kul saker isf.

    SvaraRadera
  2. Detta provades:

    2008 Marcel Lapierre Morgon
    2005 Ch d'Arlay Rouge (Pinot Noir)
    2008 Dom la Realtière Pastel Rosé
    2007 Mas Doix Priorat
    2008 Dos Terras Vespres Montsant
    2007 Dos Terras Dos Terras Montsant
    2006 Dom Pouderoux "Terre Brune"
    2005 Prieuré de Saint Jean de Bébian
    2006 Tablas Creek Esprit de Beaucastel

    2007 Tablas Creek Esprit de Beaucastel Blanc
    2006 Kiràlyudvar Sec

    2005 Larmandier-Bernier Terre de Vertus
    2006 Larmandier-Bernier Terre de Vertus
    2004 Larmandier-Bernier VV de Cramant

    Mycket var bra, och ett par av spanjorerna klart bättre än väntat ;-) Ett särskilt hedersomnämnande går till ungraren.

    SvaraRadera
  3. http://biodynamicshoax.wordpress.com/

    ;-)

    SvaraRadera
  4. Tack, Ulrik. Mycket intressant läsning!

    Det blir lite "Hang the witch" över det hela, en rätt medeltida reaktion egentligen. Själva är vi fredliga människor och delar Stuarts tidigare inställning "Live and let live". Även om vi är starkt skeptiska till Nicolas Jolys astrala hokuspokus så går det inte att komma ifrån att biodynamiskt odlade viner ofta är bra och inte sällan bättre och mer intressanta än grannens. Vad det beror på kan man diskutera, men en mer hängiven odlare och mer tid i vingården är förstås en bra början. Helhetssynen och arbetet med att förstå hur naturen fungerar är säkert också viktig. Att använda sig av täckgrödor, sätta jord i träda, uppmuntra biodiversitet, gödsla naturligt och få en mikrobiologiskt mer levande jord gör säkert stor skillnad. Det är inte minst rötterna som jobbar för oss kräsna vindrickare.

    Man ska alltså inte kasta ut barnet med badvattnet -
    och allt det där positiva bör ju kunna gå att uppnå med vanlig ekologisk odling - under förutsättning att odlaren är lika hängiven. Men ofta betyder ekologisk certifiering bara att man tagit det första steget att skippa gifterna. Som alltid: valet av producent är avgörande...

    En mer välformulerad replik här, med fyllig kommentarstråd:

    http://saignee.wordpress.com/2010/06/09/an-atheist-defense-of-biodynamics/

    SvaraRadera
  5. Håller med, såklart.

    Resultat är såklart det viktigaste, och det är ju bara att prova vad som är i glaset.

    Men som ingenjör så skulle lite vetenskaplig syn inte skada, för att förstå vad det verkligen är som gör skillnad. Där man kan rensa för faktorer som mer tid i vingården mm. Gräva ned kohorn i halva vingården, men inte i den andra. Eller om man inte tar hänsyn till var månen står osv.

    En del av vad Steiner skrivit är komiskt. Det får kreationsmen verka som en underbyggd och genomtänkt vetenskapsteori.

    SvaraRadera
  6. Stolleprov, skulle Astrid Lindgren ha sagt.

    SvaraRadera