lördag, februari 20, 2010

Barral går till sjöss


Båten "Prince van Orangiën" byggdes 1935, som stilfullt boende och ståndsmässigt kontor åt en holländsk redare. På somrarna ligger denna flytande pärla förtöjd vid Oaxens Skärgårdskrog, men nu på vintern hittar man både båten och krögarparet på Kajplats 18 vid Strandvägen. Den som vill bo i scenografin till en trettiotalsfilm kan ta in i någon av de sex hytterna och få sin mat levererad från stans bästa restauranger. Klär man sig tidstypiskt lär illusionen bli total. Och glöm för all del inte att ringa Martin Scorsese!

Franska Kvalitetsviner bjuder in till sortimentsprovning ombord i aktersalongen. Som det ska visa sig är det riktigt hög klass på det som serveras under den sittande provningen, men en trio viner får hjärtat att klappa fortare - åtminstone om man är hejaklacksledare i Svenska Barral-Fancluben. Trots att vi hade anat att det borde vara dags nu, blir vi ändå komplett överraskade när alla tre cuvéerna radas upp på ett bräde. Det handlar om de efterlängtade nollsjuorna, vars beståndsdelar vi fick smaka från tank sommaren 2008. Redan då märktes att det var storverk på gång.




2007 Domaine Leon Barral Faugères Cuvée Tradition blandar i vanlig ordning 50% carignan vieilles vignes, 30% grenache, 10% syrah jeunes vignes och 10% cinsault. Förutom de unga syrah är stockarna mellan 30 och 60 år gamla, och jordmånen järnrik, sönderfallande skiffer. Uttaget ligger mellan 30 och 35 hl/hektar. Vinifieringen är traditionell, med burgundisk pigeage. Lång maceration, 3-4 veckor. Försiktig pressning med vertikalpress. Vinet har inte sett skymten av ek, utan mognar under två år i betongtank. Vinet buteljeras ofiltrerat med en mikroskopisk dos svavel. Nollsjuan släpps i BS på måndag.
160 kr/1920 kr för en låda.

Det täta, mörka vinet har en vidöppen, fantastiskt rik och komplex doft - totalt signifikant för Barral. Röda äpplen går hand i hand med björnbär, söta körsbär och jordgubbar. Den lyckade årgången slösar lite extra med sina drypande söta fikon och sötlakrits, men lyckas också fånga den blommiga fräschören av syrener och violer. Starka broar till barndomen byggs med hjälp av både hockeypulver och knallpulver. Något animaliskt drag från bondgården kan anas, men i stort sett handlar doften enbart om renhet i form av massiv frukt och otroligt järnrika mineraler.

I munnen är vinet extraktrikt som en opastöriserad och ofiltrerad must. Sötfrukten är intensiv, med mjuka men friska syror och grovkalibriga, rödäppliga tanniner. En maffig, rentav jättestor smak, som liknar Neil Young & Crazy Horse när de trakterar sina stärkare med rattarna på elva, beväpnade med dubbla knallpulverpistoler om ni kan föreställa er det. Jämför vi med nollfemman så drar vinet ett par storlekar större och är upplevelsemässigt sötare. Renheten är minst lika bra, koncentrationen högre och eftersmaken längre, förmodligen delvis på grund av en högre alkoholhalt än vanligt. En helt perfekt version i sitt slag - om än galet "extra allt" i karaktären - och eftersmaken, den bara ringer och ringer i munnen. Spelbart omgående. (92)

2007 Domaine Leon Barral Faugères Cuvée Jadis består av 50% carignan vieilles vignes, 40% syrah från södersluttningar och 10% grenache vieilles vignes. Stockarnas ålder är mellan 30 och 60 år, jordmånen järnrik skiffer, skördeuttaget mellan 25 och 30 hl/ha. Ingen avstjälkning. Malo på tank och två år i begagnade ekfat, 10% nya. Ingen filtrering och en mikroskopisk dos svavel.

Här serveras en kryddig doft av nejlika, muskot och kummin. Det är faten som har ordet för tillfället, och utläggningen fortsätter med stöd av träslöjdläraren. Se, här har vi en nysnidad smörkniv i eneträ, och den som har lust kan gå loss med lödkolven på ett skärp av läder. Hmm, frukten kommer alltså lite i skymundan just nu, men det är ingen tvekan om att det finns ett härligt material av björnbär och skogshallon undertill. Rökta och lufttorkade charkuterier assisterar, plus svartpeppar och salmiaksalta mineraltoner.

I munnen har vinet en mer klassiskt balanserad frukt än den galna, rock'n'roll-busiga Tradition. Druvtanninerna är stora, mörkchokladiga, finpulvriga, slipdammslika. Men det finns också en bitterhet, dels av stjälkar, dels av ek plus alkohol som kräver ryggläge för att vinet ska gå i mål helt och hållet. Smakens längd är utmärkt, likaså mineraliteten. Allt som behövs är tid, gissningsvis minst ett halvår men gärna betydligt mer. Toppenmaterial är det hur som helst! (92+)

2007 Domaine Leon Barral Faugères Cuvée Valinière består till 80% av mourvèdre och resten syrah från norrsluttningar. Jordmånen är järnrik, sönderfallande skiffer, uttaget 20 till 25 hl/ha. Traditionell, burgundisk vinifiering med pigeage. Lång maceration, 3-4 veckor. Försiktig pressning med vertikalpress. Malo på tank och två år i använda ekfat, 10% nya. Inga omdragningar. Ingen filtrering och minimalt med svavel.

Nosen är uttalat blommig och elegant med violer, syrener och mörkaste blå plommon, även katrinplommon. En skvätt crème de cassis och närhet till en frisk kompost. Doften öppnar upp på ett helt fantastiskt sätt under den dryga halvtimme vi har glaset framför oss.

Smaken är påtagligt fräsch och sval för året. Gommen skäms bort av fantastiska, nästan burgundiska syror, substantiella men finsandiga tanniner, friska aromer och en exceptionell längd. Här handlar det om ett helt superbt druvmaterial, och resultatet är det mest eleganta vinet, allra bäst i trion. Faten underkastar sig frukten och håller sig på mattan, det tackar vi för. Vår erfarenhet är att den här cuvéen är den som blir allra bäst med tiden. Denna version är helt jämförbar med den majestätiska nollfemman. (94)


Hela provningen, få se om vi hinner kommentera:

2008 Philippe Pacalet Chablis 1er Cru Beauroy
2008 Philippe Pacalet Meursault
2005 Domaine Tissot Arbois Selection
2008 Philippe Pacalet Chambolle-Musigny

2008 Domaine Montirius Vacqueyras Garrigues
2007 Domaine Montirius Vacqueyras Le Clos
2007 Domaine Montirius Gigondas Terre d'Ainés

2007 Domaine Leon Barral Faugères Cuvée Tradition
2007 Domaine Leon Barral Faugères Cuvée Jadis
2007 Domaine Leon Barral Faugères Cuvée Valinière

2007 Pian dell'Orino Rosso di Montalcino
2004 Pian dell'Orino Brunello di Montalcino

2005 San Giuseppe Stella di Campalto Rosso di Stella
2007 San Giuseppe Stella di Campalto Rosso di Stella
2005 San Giuseppe Stella di Campalto Brunello di Montalcino

25 kommentarer:

  1. Vilken häftig provning. Där skulle man varit med... Vad tyckte ni im de båda vinerna från Pian dell'Orino. Rosson ligger i en låda under sängen men jag backade för priset en nästan 400 DKK, på Brunellon.

    SvaraRadera
  2. Pian dell'Orino var den som tilltalade oss mest av de båda brunelloproducenterna.

    Rosson hade en intressant, animalisk doft med drag av stall, kompost och drav - förutom mer given frukt av av slånbär och körsbär. Fruktig, småkärv, örtig, god smak med tuffa matvänliga tanniner. (89)

    Brunellon var enastående. Frisk, mintig och blommig doft med rosenblad och earl grey-te.
    Dyra, goda fat med mörk mintchoklad. Jättefin doft!
    Smaken bjöd på superba tanniner, harmoni, balans och fina proportioner. Harmonisk ek utan spår av bitterhet. Som sagt, enastående. (94)

    Priserna ligger på 300 respektive 550 vid privatimport.

    SvaraRadera
  3. längre lagring av Barrals viner tycker inte jag är att föredra. Tror det måste ha med den lilla svaveldosen (allt för lite?) att göra för jag har haft ca 25% defekta flaskor av Barrels viner och tror inte jag vågar lägga undan några mer. Blir ju rena rama vilda västern när man skall öppna en flaska

    SvaraRadera
  4. Pow! Berätta mer, Anonym! Efterjäsning i flaskan, låter det som. Vilka viner, vilka årgångar och hur länge hade du lagrat dem? Lagringstemperaturen?

    Saken är den att vi aldrig har stött på en defekt flaska, och då har vi ändå öppnat en hel del. Alla har legat i källare vid mellan 10 och 17 grader, men vi har inget vin som är äldre än 2004. Sommartid hemmavid använder vi kylskåp, när det gäller Barral.

    Svaveldosen är så liten att det finns osvavlade viner som innehåller mer bundet so2, på helt naturlig väg. Vi vet att folk tycker att Didier Barral utsätter vinet och i slutändan kunden för onödiga risker. Men vilka risker, egentligen? Lite koldioxid är lätt att lufta bort och en defekt flaska ersätts ju om den inte är mer än tre år gammal. Hur som helst, Didier är inte killen som kompromissar. Man får ta honom som han är, eller låta bli.

    Vi tog förresten upp Vinosapiens observationer om gåsleverdoft (en slags förfall) med Pelle Bill, men han hade inte alls tänkt i de banorna, även om han emellanåt brukade hitta gåslever i andra viner. När det gällde nollsjuorna var vi överens om de höga betygen.

    SvaraRadera
  5. skoj att läsa...jag kommer att satsa på tradition...helt enkelt beroende på taskiga erfarenheter av jadis (långt ifrån ensam om det)...ingen mer gåslever för mig;)

    på tal om carignan och 07:or så testade jag den här rackaren nu i veckan: http://vinosapien.com/MyTastings?Actor=vs2400&Wine=1089&Year=2007

    vi höres

    SvaraRadera
  6. Frisk och fräsig carignan låter trevligt, inte minst att dricka i sommar. Var handlade du den ?

    SvaraRadera
  7. på någon lite bio-butik i paris...
    kommer inte ihåg exakt vilken...

    SvaraRadera
  8. Vet att ni avskyr frågor om leverans och tillgång så jag frågar ändå. Faugeres Traditionen, är det samma trams som vanligt att man bara kan köpa en låda. Eller går det att köpa enstaka flaskor? Är rädd för att investera i 12 flaskor när alla talar om instabilitet och ni säger att vinet redan är redo att drickas.

    Och förresten: Neil Young har aldrig spelat Marshall (lyckligtvis). Och ingen annan i i Crazy Horse heller. Fender Deluxe Tweed med 5E3-kretsen är allt du hittar på deras skivor.

    Deluxe Tweed = dubbla 6v6:or

    Marshall = EL34:or, EL84:or eller KT66:or (pre-1969).

    Elementärt Torsten! Lite som att blanda ihop Bourgogne-flaskor och Bourgogne-flaskor. Fender = breda Bourgogne-flarror. Marshall = smala Bordeaux-flarror. Eller i detta fall, rör.

    SvaraRadera
  9. Rädd för att investera i tolv flaskor, ha! Gå ihop med några kompisar, det är inte svårare än så. Annars finns det säkert någon läsare som är sugen på att dela en låda med dig.

    En annan härlig sak med nätet är att det alltid finns någon som har bättre koll därute. I det här fallet är det du, Nick. Ja, det var väl bilden från Weld-omslaget med de jättelika förstärkartornen i bakgrunden som skramlade runt i bakhuvudet. Men Fenderloggorna är ju inte direkt blygsamma...

    För övrigt är det coolt med svajarm på Les Paul. Det hade vår gitarrist också...

    SvaraRadera
  10. Oavsett förstärkare, precis som Barral vrider Neil Young upp rattarna, inte till elva utan tolv ...
    http://www.thrasherswheat.org/friends/amps.htm
    Ett utdrag ur länken säger:
    Here are Neil's Whizzer settings: "For the highest volume, we have both the tone and the main volume on 12 ..."
    Och en tolva Barral Tradition blir inga problem för mig ...
    Och jag hade ingen aning från början om Neil Y.s förstärkarprefenser men google är messerschmittens bäste vän.
    Allt jag har att säga om det är boys will be boys. Valrhona är ett av de varumärken som upptäckt detta och lanserat singel etsate choklad. Tyvärr, det är inte ett skämt.
    http://www.kaffelunden.se/butik/index.php?cPath=78

    SvaraRadera
  11. "Singel etsate" hade varit kul, men det ska självklart vara single estate.

    SvaraRadera
  12. Årgångarna är 01-05. De har lagrats i vinkällare som håller 10grader celsius året om. Det är inte efterjäsning det handlar om kork. Sen byter systembolaget inte defekta flaskor i 3 år utan 2!

    /Karl

    SvaraRadera
  13. Även i BS? Byts verkligen dessa?

    SvaraRadera
  14. Henrik, vi tackar för ett riktigt guldkorn åt gitarrnördarna. Intressant läsning...

    Karl, vad har du att säga om årgångarna 01 till 05, förutom att du haft otur med kork? Låg svaveldos har väl egentligen inget med korkdefekter att göra? "Vilda västern" lät snarare som "korken flyger"....

    Vi har på senare tid bytt flera flaskor som varit upp till tre år gamla. Även från BS, men det funkar inte alltid. Vi hittar inga tydliga riktlinjer om den saken på SB:s hemsida.

    SvaraRadera
  15. svavel dödar bakterier, bakterier är det som är orsak till korkdefekter så att det inte har något samband kan jag inte hålla med er om. Jag dricker/provar ca 1000 viner per år och har aldrig varit med om dess like till defekta viner. Inte ens mina favorit producenter som jag dricker/provar mellan 25-50 viner ifrån i närheten vad gäller defekta korkar.

    /Karl

    SvaraRadera
  16. Citat SB:

    För vin som man lagrat själv gäller konsumentköplagen - man kan reklamera fel inom två år från det datum då produkten såldes slut.

    P.

    SvaraRadera
  17. - Vi har ungefär 300 000 reklamationer per år och det ökar stadigt, säger Jan Persson, chef för produktsäkring.

    Så om jag köper en flaska för 1 000 kronor och lagrar den i tre år, då kan jag inte klaga?

    - Så är principen, säger Yvonne Zomborszki, chef för själva administrationen av reklamationer och med ett förflutet i butik.

    Yvonne Zomborszki har själv nekat en kund ersättning för en flaska Parador - datummärkningen avslöjade att den var sju år gammal!

    http://www.systembolaget.se/Bolaget/Artiklar/OmsystembreklamationBolaget.htm

    SvaraRadera
  18. många tror att kork defekter är något som man skall känna tydligt i lukten och ibland även i smaken men så är inte fallet. Ibland kan det räcka med att man märkt att frukten mattats av i ett vin vilket oftast beror på kork. Vi är några stycken som haft tillgång till en kapsylmaskin de 8 senaste åren och har direkt vid inköp bytt ut den ordinarie korken mot en skruv. Vi har sedan öppnat viner som har kvar ordinarie kork och jämfört med en som vi bytt på och de med kork är väldigt ojämna om man kan uttrycka sig så medan de med skruvkapsyl ofta betett sig lika vad gäller fräsch frukt och inte mattats så mycket i smaken. Kan bara tänka mig om man skulle ta bort svavlet helt och försluta med kapsyl, vilka viner med fräsch frukt vi skulle få samt nästan ingen variation mellan vinerna som våra flaskor med skruv uppvisat

    /Karl

    SvaraRadera
  19. Jag har vid ett antal tillfällen frågat Systembolaget om rätten att reklammera defekta flaskor man köper ur Betällningssortimentet, och fått samma svar varje gång.
    Systembolaget tar inte på sig skyldigheten att återköpa flaskor i detta fall, eftersom de "inte har ansvarat för inköpet" av dem.
    Och eftersom vi kunder inte får kontakta importören i detta fall, blir det ett slags Moment 22.

    SvaraRadera
  20. systembolaget har samma ansvar om Bs som ordinarie sortimentet så det är två år som gäller och har alltid gjort. Du måste pratat med någon sommarvikarie

    SvaraRadera
  21. Vad menar du med att man inte får kontakta importören i dessa fall???? Detr är väl bara att kontakta det gör jag vid varje defekt

    SvaraRadera
  22. Skulle byta Cuvée du Vatican CdRv men butiken vägrade. En annan butik vägrade också men ville kolla med HK. Då gick det när butiken hade kommit på hur man skulle göra. Utbildningsfråga? Fick också mail från Gun på kundservice att det skall gå att byta flaskor från BS. Det enda kravet är att det återstår 1/3 av innehållet i flaskan. Lite intressant att de inte nämnde tiden på 2-3 år... /Janne

    SvaraRadera
  23. var Vuvee du vatican Cdrv inte privatimport?

    SvaraRadera
  24. Det är väl egentligen ganska enkelt? Lagen säger 3 år så alla andra tidsangivelser är trams.
    Det som kan vara problematiskt är "bevisbördan" men det är bara att stå på sig.
    http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=3911&dok_id=SFS1990:932&rm=1990&bet=1990:932&WT.ac=Ext-Konsumentköplagen

    Cuvée du Vatican CdRV går att reklamera men det är alltid extra krångligt när man köpt annat än enstaka flaskor eftersom de då måste göra en utbetalning på en flaskas värde/pris.

    SvaraRadera
  25. gillar man Barral så åk till Danmark eller best hem därifrån via nätet, danskarna kastar Barrals viner efter en. Flaskor från 99-04 kostar inte över 100 svenska, finns även gott om magnum för 150 danska- frakten brukar ligga på dryga hundringen till sve, och då får man vinerna till dörren

    SvaraRadera