fredag, januari 08, 2010

2006 Nicolas Potel Charmes-Chambertin



Vattenelementen går för högtryck, men det räcker inte. Kakelugnarna måste matas med säck efter säck av björkved - och vi älskar när den torra värmen motvilligt fyller vår gamla dragiga lägenhet. Men vad kan man mer ta sig till för att få upp temperaturen? Ja, varför inte steka ett rejält ankbröst och låta det gå klart i ugnen tillsammans med lite småpotatis. En sås med sercial, apelsin och stjärnanis gör väl också sitt till för gemytet...

Négocianthuset Nicolas Potel har nyligen varit med om ganska uppseendeväckande förändringar. Finansiären Labouré-Roi manövrerade ut personen Nicolas Potel men kunde behålla hans namn, och jobbar vidare med hans biträdare i källaren. Nicolas själv har startat upp en ny egendom, som av juridiska skäl fick byta namn till Domaine de Bellene - ett ålderdomligt namn för staden Beaune. Förutom egna marker har han gjort överenskommelser med ett flertal odlare, framförallt i Beaune och Savigny, som har stockar i övre medelåldern eller äldre - respektabla 105 år i Beaune Grèves!
En ekologisk profil står högt på agendan, med biodynamisk certifiering runt hörnet redan i år. Vad gäller Maison Nicolas Potel: till och med 2008 har Potel medverkat i produktionen, men i och med 2009 års skörd är han definitivt ute ur bilden. Vad det innebär för kvaliteten återstår att se.



2006 Nicolas Potel Charmes-Chambertin - ännu ett reavin - är vackert som en transparent rubin. Nosen öppnar med noter av grillad kyckling och kryddor av lyxigare orientaliskt slag (sandelträ, rökelse, stjärnanis). Pinotdruvorna bjuder på ljuvliga aromer av vildhallon, med assisterande mandelmassa från faten. Inom en kort stund fläktar doften likt en frisk bris upp ur glaset med hjälp av ljusa övertoner som påminner om menthol, barrväxter och blommor. Mineralerna är uppenbara och en finstämd stallton kommer till efter hand, inte minst i slutet av glaset.

I munnen är det här ett friskt vin med utmärkt grepp och örtig krydda. Varken visköst eller bebisfett, snarare lite glest i frukten för en grand cru. Men intensiteten är ändå påtaglig, med en småkärv örtighet och framträdande mineraler. Avslutningen torr med en lång eftersmak. Det är knappast ett stort vin - känns väl egentligen mer premier cru än grand cru - men aromatiken är verkligen njutbar. Vi associerar en hel del till nebbiolo: hallonen växer vilt, dessutom får vi lakrits och kryddor, komplexa örter och blommor.

Sammanfattningsvis: knappast silkeslen boudoir, snarare en stram suffragette. Doften är riktigt elegant, och smaken ger goda örter och mineralisk finess. Det blir en fin upplevelse, men inte något utropstecken sett till appellationen. Blint sätter S priset till 400 kr, men påpekar också att vinet är mer sofistikerat än Pousse d'Ors nollsexor. Se fram emot en positiv utveckling under det närmaste decenniet! (91+)

ps. Balanserar du på ett skosnöre och jagar klockren burgundisk upplevelse? Med svalodlad nebbiolo från Valtellina kommer 2006 Nino Negri Le Tense Sassella förbluffande nära originalet för ynka 129 pix. Fina fatkryddor, röda vinbär och smörkola, hallon och lakrits. Slankt, intensivt och vinbärssyrligt. Ändå sötfruktigt nog att möta upp en parmigiano. Skitbra ny årgång, även för källaren! (89)

pps. Läs hela storyn om Nicolas Potel här.

21 kommentarer:

  1. Ni är är ju för duktiga! Stackars Nicolas, det är inte första gången han blir utfryst har jag för mig?! Kanske är han svår att jobba med? Jag tycker vinet låter lovande och har köpt ett par för källaren, Potels viner är ju sällan speciellt charmiga som unga, men har bra råmaterial.
    Och Le Tense 2006 ja, vilken fantastisk årgång det är för denna trotjänare!

    SvaraRadera
  2. Ni är vin-världens svar på Lucky Luke - ni är snabbare än någon annan med ert vapen, korkskruven!

    Potels Charmes har ju fått mycket fina betyg, men jag har på känn att jag delar era omdömen och låter mina två flaskor vila. Det blir allt klarare för mig att 06 i Bourgogne är ett lagringsår, i kontrast till 07 som det sjunger om direkt.

    SvaraRadera
  3. Klockren konsumentinformation när man velar och undrar om man skall handla eller inte.

    Nåja, här har äntligen näsan klarnat upp så mycket att det börjar kännas meningsfullt med vin igen. Det vankas confit de canard till middag. Hmm, frågan är vilken region man skall snegla åt då ;-)

    SvaraRadera
  4. Hrmm.
    Sällan (aldrig?) har jag känt några som så hårt gått in för sina nyårslöften när det gäller att ÖKA intaget av en drog. Hur ska detta sluta? Bourgogneknarkare? Flytta edgen framåt? Söka nya kickar? DRC till frukost i en kulvert vid Högalid?

    SvaraRadera
  5. Många har problem med sina nyårslöften men ni har nog uppfyllt ert Bourgognelöfte innan vi kommit halvvägs in i januari... :-)

    Vi provade f.ö. nämnda Charmes-Chambertin i vår sista Bourgogne-Nya Zeelandprovning igår. bra balans, fin mineralitet och bra struktur. Den kan nog bli riktigt bra om ett antal år.

    SvaraRadera
  6. Lite malplacerad fråga kanske men jag försöker iaf. Om man beställer viner från Tyskland, så behöver man inte betala skatt (än iaf, det ska ändras?), är det korrekt? Om man inte behöver det, måste man ändå på något sätt meddela tull eller skatteverket på något sätt?

    Jag vill undvika att min beställning fastnar i tullen och om det kostar mig 16 kr per flaska (eller mer för alkoholstinna sydrhonare) så är det en smäll som får tas.

    Tack på förhand!
    Patrik

    SvaraRadera
  7. Jo du måste betala skatt och den är som du säger ca 16:-/flaska. Hur du gör framgår av skatteverkets hemsida

    http://www.skatteverket.se/skatter/foretagorganisationer/punktskatter/allapunktskatter/alkohol/privatpersonerskopavbeskattadalkohol.4.436232221132e42ec478000448.html?posid=4&sv.search.query.allwords=införsel alkohol

    //Lars

    SvaraRadera
  8. nej du behöver inte betala skatt om det är de som du best ifrån som ordnar transporten. Det skall bli ändring på det 1 april (tror jag) och det ska ändras till att köparen skall vara den som betalar in skatten oavsett vem som ordnar transporten. Denna ändring är pga att de nätbutiker som säljer alkohol och ordnar transporten struntar i att betala in skatten så staten går miste där. Än så läge är det alltså bara att handla, nu rör det sig inte om några större summor, 16kr för en pava vin upp till 15% över det så tror jag skatten ligger på 48kr

    SvaraRadera
  9. Fel forum för detta kanske men... Skatteverket håller knappast med om att man inte behöver betala skatt när säljaren sköter transporten.
    Jag antar att det du importerar kostar såpass mycket att du kanske kan se 16:-/flaska som en försäkring mot att du behöver processa om flaskorna...

    Jag betalar skatten oavsett om jag ombesörjer transporten själv eller om säljaren sköter om det

    //Lars

    SvaraRadera
  10. fortsätt betala skatt fast du inte behöver enligt svensk lag: http://www.skatteverket.se/skatter/foretagorganisationer/punktskatter/allapunktskatter/alkohol/privatpersonerskopavbeskattadalkohol.4.436232221132e42ec478000448.html

    följ sedan länken om distansförsäljning

    SvaraRadera
  11. fick visst inte med hela:
    http://www.skatteverket.se/skatter/foretagorganisationer/punktskatter/allapunktskatter/alkohol/privatpersonerskopavbeskattadalkohol.4.436232221132e42ec478000448.html

    SvaraRadera
  12. funkar inte att klippa in hela länken men sök på distansförsäljning på skatteverkets hemsida i deras sökfunktion uppe i högra hörnet och klicka sedan på alternativ 1

    SvaraRadera
  13. best du 12 st CNDP med alkoholhalt på 15% så blir skatten alltså 600kr. Lite onödigt att betala in det när man inte behöver men vill du stödja stadskassan så fine

    SvaraRadera
  14. Kolla stycke 3... Nu vet inte jag vem du handlar av men jag tvivlar på att nätbutikerna på kontinenten i allmänhet bryr sig om ett samarbete med svenska myndigheter med allt det innebär av admin.

    De jag handlar av är måttligt intresserade av att hantera svenska myndigheter :-)

    SvaraRadera
  15. En låda vin om 12 flaskor brukar landa på 194:- i skatt, inte hela världen direkt...
    Det är trots allt ganska få viner som har en alkoholhalt över 15%. Är halten 15% blir skatten just 194:- för 12 flaskor, den blir inte 600:-

    SvaraRadera
  16. Problemet är just det att nätbutikerna struntar i att betala skatt. Det är därför det kommer en lagändring på den punkten. Det kommer att ändas så att det alltid kommer vara köparen som skall betala skatten men tills dess, så är det inte ditt problem om inte nätbutiken betalar in skatten, tullen kommer inte ta dina varor, det är ju pga detta som det kommer en lagändring eftersom hur ska du veta om butiken du handlar från betalar svensk alko-skatt eller inte? Du ska inte drabbas pga oseriösa nätbutiker så det är bara att handla Utan att betala skatt om du skulle vilja göra det. Du kommer att få betala skatt från april -2010 när lagen ädras så spara du kronorna till dess.

    Vänliga hälsningar Jan Nyman skatteverket

    SvaraRadera
  17. Var o en blir salig på sin tro men visst, kör hårt de månader du tror dig ha kvar utan skatteplikt :-)

    SvaraRadera
  18. du kan ringa skatteverket och fråga om du tvivlar på vad jag säger. Fråga då om du skall betala skatt när du best alkohol via en nätbutik som ordnar transport.

    /Jan

    SvaraRadera
  19. Med distansförsäljning avses försäljning av skattepliktiga varor till en köpare i ett annat EG-land som inte är godkänd upplagshavare eller varumottagare (registrerad eller oregistrerad) och där säljaren ombesörjer transporten eller där transporten sker för säljarens räkning.

    Det är således fråga om redan beskattade varor och köparen är normalt en privatperson eller annan som inte är näringsidkare. Något ledsagardokument ska inte upprättas. Vid distansförsäljning ska punktskatt betalas i mottagarlandet och säljaren är skattskyldig.

    /Jan

    SvaraRadera
  20. Tro mig, jag har frågat dina kollegor i Ludvika...
    Jag tänker inte chansa i och med att kostnaden för skatten är så himla liten i förhållande till kostnaden för vinet.
    Om du har rätt betalar jag ionödan men det kan jag leva med i så fall

    SvaraRadera
  21. om jag har rätt? Det är bara att läsa innantill eller prata med avdelningen i Ludvika. Så länge som du bara best alkohol via nätbutiken och INTE själv ordnar med ett transportföretag så är det säljaren som ska betala skatten. Att sen han/hon struntar i detta har inget att göra med att t.ex tullen skulle ta dina varor, eftersom du som privatperson inte har någon som helst skyldighet att kolla upp om nätbutiken betalat in skatten. Det är pga detta som lagen ska ändras. Jag vet att de kan vara lite luddiga i Ludvika och b.la säga- om jag vore du så skulle jag nog betala in skatten för att känna mig säker. Den personen som säger så begår tjänstefel. Handlar man varor från ett eg-land och betalar för varorna och säljaren ordnar transporten så är du enligt lag inte skyldig att betala skatt!
    Prata med skatteverket om distansförsäljning som det kallas så ska du få detta svar, jag vet att de brukar upplysa om att man inte kan lita på att nätbutikerna inte batalar skatten och om man vil känna sig säker så rekommenderar de att du betalar skatt endå men detta är fel enligt lag och de vet de faktiskt om

    /Jan

    SvaraRadera