torsdag, oktober 01, 2009
2005 Château Reysson Réserve du Château
Hallelujah! Det skrala utbudet av cru bourgeois i SB:s ordinarie sortiment fick idag ett välbehövligt tillskott. Räknar man i procent handlar det om en ökning med hela 17% eftersom det tidigare fanns totalt sex viner i kategorin. Den här gången är det Vinunic som hört våra böner och plockat hem ännu ett vin ur handelshuset Dourthes portfölj. Château Reysson ligger i Haut-Médoc på gränsen till Saint-Estèphe. Med japanska delägare har slottet under senare tid moderniserats rejält i både vingårdar och källare. Listan på åtgärder känns välbekant: tätare plantering, grönskörd, trimning av lövverket, nytt sorteringsbord, mindre ståltankar, vinifiering av separerade lotter och kallmacererad frukt. Kvällens vin blandar lika delar merlot och cabernet sauvignon och fick 16-19 månader på fat.
2005 Château Reysson Réserve du Château, Haut-Médoc Cru Bourgeois Superieur har gott om färgpigment. Doften är modern och merlotpräglad med lakrits, malört, jord, mintchoklad och mörka plommon som dominerar över de svarta vinbären. Rent och tilltalande. Gott att sniffa på!
När vi smakar bjuds ett schysst bett och driv i den omedelbara frukten. Kroppen är medelfyllig (13%), syran frisk och den rejäla bitterheten mörkchokladig och jordig. Eftersmaken är måttlig, men vinet samspelar utmärkt med kvällens mat: buljongkokt bulgur där vi vänt ner grillade kycklinglårfiléer, fetaost, haricots verts, fräst vitkål och röd paprika - hela klabbet fick sedan gå klart i ugnen. På egen hand blir det lite i lättaste laget och aningen för bittert, även om det smakar bra. Men som matsällskap är det perfekt. En extremt användbar måltidsdryck som levererar ganska precis vad vi hade hoppats på. Lite som en lättare variant av Belgrave, ett annat Dourthe-slott där Michel Rolland konsulterar. Möjligen hade vi förväntat oss lite mer stoppning från 2005, men vinet formligen skriker bordeaux, priset är okej och slutbetyget blir utan tvekan väl godkänt. Kortare lagring ska inte vara något problem, tvärtom. Vi ses gärna igen till passande käk eller en bit brie de meaux. (86-87)
2005 Château Reysson Réserve du Château, Haut-Médoc Cru Bourgeois Superieur (169 kr)
Ni är verkligen snabba, kul att Reysson levererade och fin läsning! Jag har (förstås) köpt och skall prova inom en inte alltför avlägsen framtid.
SvaraRaderaKul. Ja eller så är det även Systembolaget som hörsammat era böner ;)...
SvaraRaderaJa, ni är verkligen ruggigt snabba vilket jag tackar för! Tänkte prova det här vinet ikväll och ställa upp det mot 2005 Lousteauneuf.
SvaraRaderaHur länge luftade ni vinet?
JW - matchen Reysson - Lousteauneuf tror jag fler vill läsa om. Kan du posta en kommentar här?
SvaraRaderaVisst.
SvaraRadera2005 Reysson vs 2005 Lousteaneuf.
Reysson bjuder på en doft av jord, plommon, en del cassis samt en antydan av lakrits. Violdoften som utlovas i producentinfon går mig helt förbi. Riktig trevlig att lukta på. Och jämfört med Lousteneuf tycker jag mig även hitta rödfruktiga drag både i doft och smak. Precis som FV skriver är kroppen medelfyllig med ordentligt friska syror. Eftersmaken är något kort och besk och håller inte riktigt vad doften utlovar.(87)
Förra gången vi provade 2005 Lousteneuf (48% CS, 36 M, 10% CF och resten PV) poppade vi den direkt ur flaskan. Nu fick den en dryg timme på sig i karaff (även det är i kortaste laget). Doften bjuder först på stallbacke, järn och nyvässad blyertspenna. Sedan dyker det upp på svarta vinbär, tobak och kaffe. I munnen möts man av något tvinnad mörkfrukt med läskande syror. Kompakta tanniner som gör sig påminda utan att störa.(90)
Någon djupare analys blev det ej denna fredagskväll, bordsgrannen på dryga 7 månader pockade alltmer på uppmärksamheten och veckans samlade trötthet började göra sig gällande.
Kul, tack för noteringarna JW! Vi gillade Reysson (poäng är svårt) men ngnstans 87-89 skulle jag nog sätta... om Lousteneauf hamnar uppåt 90 så är det klart intressant!
SvaraRaderaTråkigt nog är 2006 Reysson redan ute i butikerna. Hur många 2005:or hade man egentligen, tro?
SvaraRaderaKänns mönstret igen? Murbräckan som tar sig in i strategiska sortimentet...
SvaraRaderaFör att mildra paniken lite måste vi nämna att det finns fall där 2006 varit precis lika bra som 2005. Cambon La Pelouse till exempel, en i vårt tycke ännu godare cru bourgeois från Haut-Médoc...
Det vore rätt intressant att prova Reysson 2005 och 2006 sida vid sida. Någon som har koll på vilka butiker som har vad?
Och tack för noteringarna, JW!
Visst kan 2006 vara lika bra och i vissa fall tom bättre än 2005. Belgrave, ett annnat av vinerna ur Dourtheportföljen, var i mitt tycke bättre i årgång 2006.
SvaraRaderaDet skall bli spännande att läsa om matchen Reysson 2005 vs 2006.
Visst kan det vara så. Men principen att byta årgång inom 10 dagar på en vara som ska finnas länge, känns inte så bra. Dessutom ville jag prova årgången mot Ch Barateau 2005. En trevlig cru Bourgeois från Haut Medoc för 129.
SvaraRaderaBarateau 2001 var en av belöningarna för att man fullföljde Medoc Marathon under 6:30. Det är ett toppenlopp om man gillar motion och vin. Jag provade både Pontet Canet och Lafite Rothschild från fat under loppet.
Om nollsexorna finns på hyllorna bara någon vecka efter släpp är det inget annat än rena bondfångeriet. Som sagt, hur många nollfemmor hade man då egentligen? Ett par lådor som gick åt för att vinna offerten? Man kan tycka att monopolet borde ha försäkrat sig om att importören kunde leverera en viss mängd av det godkända vinet, men med tanke på hur olika årgångar behandlas i sortimentet så blir man inte förvånad. För visst är det ett helt annat vin, vare sig det är lika bra eller inte.
SvaraRaderaBra rutet, Franko! Visst är det uppseendeväckande och visst osar det avancerat taktikspel från importören...
SvaraRaderaNär väl de inledande nödvändiga solarna och plustecknen hystats in säljer vinet av sig själv i evighet amen.
Men skuggan fallar ändå till sist på monopolet, där årgångarna är av totalt underordnad betydelse så länge flaskor av samma märke kan levereras...
Vi kollade upp hur det ligger till - ovanstånde teorier kan och bör läggas undan. Enligt butikspersonal är läget sådant att nollsexor gick ut i butiker i väntan på fler nollfemmor som kommer inom kort. Förlåt, men visst gillar vi att ta på våra foliehattar trots allt!
SvaraRaderaJag tycker att det är skandalöst, inte minst med tanke på rabaldret ifjol när de stoppade ett antal viner för att det "inte var samma vin" trots att deras egna labbtester bekräftade att det var samma vin som det som offererats...
SvaraRaderaJag törs sätta några spänn på att skillnaderna mellan årgång 2005 och 2006 av Château Reysson är större.
Ruso: Vid officiell målgång så får man mycket riktigt en flaska vin men det är rätt många olika viner som delas ut. Själv fick jag en Château La Tour de By 2003 i år. Din flaska låter lite mer spännande.
Det var väl för väl att nollfemmorna faktiskt finns på hyllorna och inte bara i monopolets nya katalog. Måste förstås provas vad det lider.
SvaraRadera