söndag, juni 14, 2009

Domaine Philippe Gilbert


Lördagens schema är fulltecknat men vi kan inte låta bli frestelsen att ta en sväng om Viniks provning av hela programmet från ambitiösa Domaine Philippe Gilbert i övre Loire. Som bonus får vi hälsa på den charmerande Philippe himself. Han berättar bland annat att gården är biodynamiskt certifierad sedan 2006 och att vinerna i och med övergången blivit renare och mer fokuserade. Tyvärr har vi inte ens en halvtimme till förfogande och godsakerna måste spottas.

2008 Menetou-Salon Rosé (165 kr)
2007 Menetou-Salon Blanc (175 kr)
2006 Menetou-Salon Les Renardières Blanc Magnum (495 kr)
2007 Menetou-Salon Les Renardières Blanc (250 kr)
2007 Menetou-Salon Rouge (175 kr)
2006 Menetou-Salon Les Renardières Rouge (250 kr/495 kr)

Rosén är rena fullträffen! Framställd på vitvinsvis av pinot noir med naturliga jäststammar och en kort maceration innan pressningen. Redan färgen lovar gott, en blek men varm nyans mellan persika, orange och solnedgång. Doften är pinfärsk och kalkstensmineralisk med eleganta aromer av blodgrape och mandarin - helt utan godistoner. I munnen är vinet riktigt slankt och knastertorrt, syrorna suveränt krispiga och fräscha, aningen kartiga men inte snåla, och vinet lämnar en härligt aptitretande mineralkänsla. Den hittills starkaste kandidaten till årets rosé - vi köper i pluralis.

Den vita standardvarianten finns både med glaspropp och naturkork. Läge alltså för en intressant jämförelse! Och det är faktiskt tydlig skillnad. Glasproppen bjuder större renhet och en slankare munkänsla. Korken ger en mer komplex doft och ett lite fetare intryck. Båda är eleganta stilprov på oekad sauvignon blanc med nässlighet, mineraler, återhållsam frukt och friska syror. Renardières 06 från magnum visar att det lönar sig att vänta på den eklagrade varianten (en tredjedel nya fat). Doften är djup, kryddig och flintrökig med inslag av smörkola och blommighet. Smaken ovanligt fyllig, rik och givande för sin appellation - ett läckert vin där mogen citrusfrukt och rostade fat kanske inte förenats, men istället agerar glimmer twins. Nollsjuan känns väl ung och outvecklad i jämförelse, det är alltså läge att ge den ett år på rygg.

Philippe tycker själv att den röda (ståltankade) standardvarianten nått en ny nivå av kvalitet i och med 2007, medan den röda Renardières hittat formen sedan ett antal årgångar tillbaka Vill man ha purung, saftig, mineralstinn pinot noir-frukt med en liten godiston och ändå bra stringens - då är detta ett givet vin i sommar. Drickes bäst vid 14 grader utan dekantering, vi återkommer till den framöver. Röda 2005 Renardières skrev vi om i december, och då tyckte vi att nollsexan var jämförelsevis slankare och lättare. Nu ger den ett betydligt biffigare intryck, med snarlika ekfatsaromer som den vita varianten: kryddor, flintrök och smörkola. Bra utdelning i munnen, ett trevligt möte mellan mogen pinotfrukt från gamla stockar i ett gynnsamt söderläge och goda, rätt tydliga fat.

Som vanligt finns vinerna att beställa från nik@vinik.se, med leverans till Söderhallarnas systembutik.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar