lördag, april 25, 2009

Bourgogne på Tavastgatan


De flesta som älskar vin har väl någon gång tänkt eller sagt att det vore kul att importera. Betydligt färre är de som omedelbart går från tanke till handling. Vår läsare sedan flera år, "Tavastgatan", beskriver sig som en "doer" och startade följaktligen det lilla vinimportföretaget Vinitor ganska snart efter att vinintresset fördjupats. Planen var helt enkelt att knyta upp de bästa tillgängliga producenterna från de klassiska franska distrikten. Eftersom det förmodligen är några hundra år för sent att ta upp handel med de stora i bordeaux, startade sökandet i bourgogne. Och det främsta verktyget för urvalet var faktiskt Parker's Wine Buyers Guide. Dess rankinglista av de bästa burgundiska odlarna blev till en kontaktlista att bocka av, och kommunikationen skedde mestadels i skrift. Här handlar det ju om små producenter och små kvantiteter, varför en liten importör faktiskt har en chans att få in en fot. Det har hittills gått bra och de tre som hittills funnit plats i portföljen är Gros Frère et Soeur, Pierre Damoy och dagens nya bekantskap, Perrot-Minot. Som referens provar vi också tre viner från vännen/ kollegan/ konkurrenten Gullberg & Gullberg.

"To bring out the best in terroirs, you need to keep yields low, to respect old vines, to pay constant attention to the life of our soils, to use a sorting table and to vinify with the greatest care…"

Den unge snyggingen Christophe Perrot-Minot är baserad i Morey-Saint-Denis och har skaffat sig ett rykte om att producera supermogna, rika viner från gamla stockar (vilket här betyder mer än 45 år). Med hjälp av grönskörd eliminerar han ojämn mognad, sparar endast 6-7 klasar på varje ranka, och tar därför inte ut mer än drygt 20 hektoliter per hektar för premier cru, eller drygt tio för grand cru. Efter noggrann sortering krossas druvorna och urlakas vid låg temperatur i uppemot två veckor. Vinifieringen sker i nya ekfat för bättre integration. Mognadslagringen tar 14-18 månader, på en till två tredjedelar nya fat, beroende av vingård. Ingen klarning eller filtrering och slutligen en låg svaveldos innan buteljering.

2005 Domaine Jacques-Frédéric Mugnier Nuits-Saint-Georges 1er Cru Clos de la Maréchale har en syrlig doft av rönnbärsgelé med örtiga kryddtoner. I munnen är det ett slankt, ändå fruktigt vin med höga, fräsande syror och påtagliga, rätt kärva tanniner. En god och helt matkrävande balans - vi kommer på oss med att hallucinera om renskav med gräddsås. (Gullberg & Gullberg, 460 kr ex. moms).

2007 Domaine Perrot-Minot Vosne-Romanée Champs Perdrix Vieilles Vignes kommer från en 50-årig vingård strax ovanför La Romanée och La Tache. Vinet öppnar på bästa humör: en smittande glad, saftig doft av mogna bär, körsbär och röda vinbär med inslag av cocktailbär och sötmandel. Nästa lager ger slösande mängder av mineraler, det är som att sniffa direkt på fuktigt kalkstensgrus. Vi letar efter ekfat men hittar inga, de är verkligt fint infattade. Smakupplevelsen i munnen blir ett direkt "wow" - en superlen och mycket harmonisk munkänsla av mogna, saftiga röda vinbär med förledande mjuk mittsmak, som till slut stramar upp i en lång syrlig eftersmak. En svag aning av mint adderar till fräschören. Vinet är helt tillgängligt redan nu, även det förstås är ungt och outvecklat. Druvorna till detta ypperliga kommunvin växer inom 100 meters avstånd från Romanée-Conti. Total produktion 1368 flaskor. 700 kr i BS. (92)



2005 David Duband Morey-Saint-Denis 1er Cru Clos Sorbé avslöjar kanske en svag strimma av kork och ger för övrigt blod och järnfilspån, tomatpuré, nypon, blodapelsin och örter. Smaken är väl ihophållen med god frukt och livliga, nervösa syror. Bra men inte stort. (Gullberg & Gullberg, 350 kr ex moms).

2007 Domaine Perrot-Minot Chambolle-Musigny La Combe d'Orveau 1er Cru Vieilles Vignes skördas från knappt åttioåriga stockar i en vingård på en halv hektar ovanför det nordvästra hörnet av Clos de Vougeot, omgiven av Le Musigny. Ursprungligen har läget ingått i Le Musigny men deklassificerades på 1800-talet. Vinet har en fantastisk, rentav sexig doft med väl mogen frukt och fina kryddtoner där vi särskilt noterar muskotnöt. Vi sniffar vidare och njuter av animaliska tryffeltoner, och associationer till både boudoir och undervegetation. Den röda frukten är enormt ren och fräsch med en rik karaktär av skogsbär, röda vinbär, körsbär och friska örter. Smaken gör oss inte det minsta besvikna, den är stor, fruktig, superlen, öppen, lustfylld och väldigt lätt att tycka om. No spitting! Munkänslan har den krämighet som är kännemärket för ett stort ungt vin - och eftersmaken kan beskrivas som en känsla av nötter och persika. Det här är en premier cru av allra högsta klass, med tydlig chambolle-elegans, och som visar en del komplexitet redan nu. Perfekt för restauranger som vill servera i år. Den totala produktionen var 1318 flaskor. Pris 1200 kr/BS. (94)



2006 Domaine David Duband Charmes-Chambertin "Pedicelle" Grand Cru har en utvecklad, brunröd färg. Doften är liten men tidigt framskriden med drag av rönnbärsgelé, nypon, läder och cassis. Brända toner, kokta rotfrukter, torkade örter och en allmän känsla av kompott gör att vi allvarligt undrar över vinets framtid. Även i smaken noterar vi en del brända, kokta och stickiga drag. Trots alla invändningar är det förstås i huvudsak ett gott vin med rätt kraftfull frukt och allmänt givande personlighet - om än vi inte ser någon potential för lagring. (Gullberg & Gullberg, 995 kr ex. moms).

2007 Domaine Perrot-Minot Chambertin Grand Cru Vieilles Vignes kommer från arrenderad mark eller inköpta druvor där Christophe kan påverka odlingsmetoderna. Vinet har en djup, återhållsam doft, ännu inte särskilt läsbar, med dova toner av lakrits, kryddor och ren mörkröd bärfrukt plus väldigt unga, nästan godisartade noter. Den rika, viskösa frukten med karaktär av hög mognad känns bekant vid det här laget, likaså de friska örterna. Smaken är enormt stor och renfruktig, med silkig babyfet munkänsla - och fina noter av kryddor och krossad sten. Alltså är det redan fullt möjligt att dricka, men framför allt ett grymt barnarov. Med en lagringstid om 7 till 10 år kommer råmaterialet mognat till ett stort vin. Total produktion 848 flaskor. 2500 kr/BS. (96)



Det har sagts att Perrot-Minots viner har en alltför märkbar ekbehanding, men det kan vi inte hålla med om, trots att vi letade med ljus och lykta efter trä och rostade aromer. Priserna är förstås höga, men inte utan anledning, och Vinitors påslag är små eftersom man inte har några kostnader för lokaler och löner. Det vin som vann våra hjärtan denna eftermiddag var utan tvekan 2007 La Combe d'Orveau, den flaskan tog slut utan prut. Om någon känner hur 1200 kronor bränner i fickan och vill ha en stor burgundisk upplevelse redan nu, look no further. Per Bill testade vinerna tidigare på eftemiddagen, och lär säkert också skriva i positiva ordalag om dessa unga, friska och fruktiga viner. Stort tack för att även vi fick smaka!

ps. Ursäkta frånvaron av egna bilder. Kamerans usb-port har gett upp och en kortläsare är på väg. Medan vi väntar på att den ska komma snor vi några bilder från Perrot-Minot.

8 kommentarer:

  1. Dreggel... Man blir väldigt sugen på att testa t ex 2007 La Combe d'Orveau, men så var det ju det där med dom 1200:- som skulle bränna i fickan ;)
    Och Per Bill alltså, mitt i prick :)

    SvaraRadera
  2. Holger, vi skulle verkligen vilja höra vad du sa om Combe d'Orveau. En inte alltför vild gissning är att du skulle älska den...

    Importören är iaf en glad läsare av dina burgundiska noteringar och tog särskilt upp provningen av den krossade flaskan;-)

    SvaraRadera
  3. Jag har dålig koll på bourgogne men blev inpirerad att köra en pinot noir-provning. Jag tvekar om den femte flaskan. Prince Florent de Merode, Ladoix, Le Chaillots, 1999, eller Jean-Noel Gagnard, Chassagne-Montrachet, Clos Saint-Jean, 1999? Båda är presenter, så jag har inte koll på vinerna. Övriga flaskor har jag köpt själv och provat flera gånger.

    Lavazza (jag får inte mitt konto att funka just nu)

    SvaraRadera
  4. 1. Dufuouleur Pere et fils, Cuvée du Roy, Bourgogne Ordinaire, 1999: Lite "animal", polkagris, runt och gott, fräsch syra, någon slags sötma, bra längd, smaskens. (10 euro)

    2. Montille, Volnay, Champans, 2001: Våt kartong, syra, strävt, bra längd, lite kola. (45 euro)

    3. Jean-Noel Gagnard, Chassagne-Montrachet, Clos Saint-Jean, 1999: inte så mycket doft, grön paprika, runt och gott, en del syra, en del strävhet, ganska enkelt. (gåva, kanske 25 euro i inköpspris)

    4. Aly Duhr, Pinot Noir Selection, Luxemburg, 2003: Ingen stor doft, luktar ungt, rök. Välgjort, smakar ungt. Bra kvalitet, smakar "dyrt", lite peppar, rök, bra längd. (22 euro)

    5. Aly Duhr, Pinor Noir en Barrique, Luxemburg, 1998: Våt kartong, rökt skinka. Runt i munnen, senare syra, mycket strävhet, bra längd, ingen frukt. (8 euro)

    1:an var förvånansvärt trevlig och mycket prisvård för inköpspriset på runt 10 euro. 2:an förvånade många att det var det dyraste vinet. Flera trodde att det skulle ta lång tid för det att utvecklas. 4:an imponerade på många, men det är nog en one-off. Mycket dyrt för Luxemburg. 22 euro. 5:an sågs som ett bra "matvin" med stor doft, men för lite frukt för att funka utan mat. (Motsvarande 8 euro i inköpspris.)

    Lavazza

    SvaraRadera
  5. Mlle Ladubay Eclat Jeunes bois Saumur Crémant de la Loire 2006 var välkomst-aperitifen. En välgjord crémant med schyssta grapefrukttoner. Mycket prisvärt för 7-8 euro.

    SvaraRadera
  6. Är ett år sedan denna provning men min fråga gäller Perrot-Minot "La Combe d'Orveaux". Med tanke på vad ni skriver är 94p påverkat av priset för det låter lågt?

    /Frederik

    SvaraRadera
  7. Hmmm, lurigt formulerad fråga. Priset är knappast lågt och 94p är ett mycket högt betyg - åtminstone i vår bok...

    Viktigast är väl egentligen om man gillar stilen?

    SvaraRadera
  8. Hehe, jag kanske.
    Fått intrycket att de lutar åt karaktären hos den eftertraktade "Les Amoureuses" som oftast ju kostar från typ 1,200kr och snabbt uppåt. Den har ju visserligen anseendet att vara lågt klassificerad som 1er cru. Såg på nätet att tex Grivot tog 550 kr för sina 05:or "La Combe d'Orveaux" så du har rätt att de är relativt höga i pris.

    Hur som helst var även Clive Coates imponerad av strukturen, greppet, frukten och längden. Ska bli intressant att testa..

    /Frederik

    SvaraRadera