lördag, augusti 02, 2008
2006 La Spinetta Langhe Nebbiolo
Tillfälligt höstregn och allmänt rusk gör att det äntligen blivit läge att bekanta oss lite grundligare med nya årgång tjugonollsex av lillasyrran till La Spinettas Barbaresco Starderi. Liksom i förra årgången handlar det om en lightversion av Starderi från tonåriga stockar, för alla som gillar att dricka vinet istället för att titta på flaskorna. Det skadar heller inte att priset är en knapp tredjedel av storebrorsans...
2006 La Spinetta Langhe Nebbiolo Vigneto Starderi har en tjusig glans och lyster: transparent granatrött med rödbruna reflexer. Vi ger vinet en karaffering och ser till att temperaturen inte överstiger arton grader, men redan efter en kort stund är doften vidöppen och tillgänglig - slående komplex för ett så ungt vin, och mycket god. Först kommer dock ganska riktigt med volatila, lättflyktiga dofter - som av balsamvinäger med dragning åt lösningsmedel och mint. Plötsligt poppar ett cocktailkörsbär fram, nästan löjligt fotografiskt i sin tydlighet. Körsbären blir snart fler, nu i den färska varianten. Noterna av cassis som slog oss ganska genomgående på Vinbaren märker vi inte ett uns av idag. Katschick. Diaprojektorn skiftar över till en gammal bild föreställande en dammig grusväg. De nya ekfaten håller sig hela tiden i bakgrunden och märks mest i form av fint infattad mandelmassa, söt piptobak, sötlakrits och smält mjölkchoklad - liksom förra årgången är det ganska lite av rostade fattoner för att vara La Spinetta. Våra ivrigaste applåder inför denna utveckling! Doften utvecklas relativt snabbt mot det krämiga hållet och blir allt mer oemotståndlig.... yummy! Subtila övertoner av rosor skimrar över hela härligheten...
Vi tar en första sipp - och efter att vinet till en början nästan chockat oss med sina härligt ungtuffa syror, öppnar sig smaken snart till en både slank och krämig karaktär. Vi får både toner av hallonreduktion och jordgubbssylt i munnen, vilken lycka! Tanninerna är fina och behagliga i sin infattning av mjuk nougat. Alkoholen (14%) bidrar med en välavvägd turbokänsla mitt i smaken, och en utdraget lustfylld avslutning. Liksom nollfemman är detta ett, för denna producent, ovanligt slankt och finessigt vin. Alla viktiga aromer är redan upplåsta och tillgängliga, vilket är bra jobbat med denna emellanåt vresiga druva. För oss är detta föredömlig nebbiolo - ett klockrent utförande. Som det känns just nu är den nya årgången ännu bättre än den förra, som ju också den var ypperlig. En parallellprovning framåt höstkanten kanske kan besvara denna egentligen ganska oviktiga fråga. Vi vill dricka det nu, och vi vill ha fler...
ps. Missa inte att läsa Frankofilens intryck, som stämmer ganska precis med vad vi drack ikväll. Möjligen var vår flaska ännu snabbare till start...
2006 La Spinetta Langhe Nebbiolo Vigneto Starderi (Fratelli Rivetti, Castagnole delle Lanze, Piemonte)
Vi verkar ju rörande överens. Härligt vin. Hur snabbstartad vår flaska var vet jag egentligen inte, det blev en sniff vid uppkorkandet - ung och lite sluten - och så rakt ner i karaffen. Den allmänna logistiken gjorde att nästa sniff inte blev förrän knappt tre timmar senare efter matlagning och sagoläsning... Men någon timme i karaff är nog inte fel, och åtminstone nollfemman verkade ju klara ett dygn i öppen flaska med bravur.
SvaraRaderaPrecis, det blir ju bara bättre allteftersom vinet får luft.
SvaraRaderaÅttaåringen fixar sagoläsningen på egen hand numera...
Jotack, jag vet. Han var ju till och med snäll och läste Kalle Anka för våra barn efter lite uppmuntran ;-) Men vi är på rätt väg. De ammar inte längre och sover faktiskt hyfsat på nätterna...ibland åtminstone. Och dottern inte bara åt pilgrimsmussla med god aptit ikväll utan snurrade även runt glaset med vatten innan hon tog en sniff. Det blir nog folk av dem också ;-)
SvaraRaderaDu kan tänka dig reaktionen på dagis när fyraåringen snurrade glaset innan det var dags att dricka...
SvaraRaderaNu planerar han att starta en lobby hos elevrådet för rikligare tilldelning av parmesan till luncherna...
Välkomna hem till stan. Planerade ni hemresan lagom till augustisläppet i Passagen? Det är inte utan att man undrar;-)
SvaraRaderaSläpp, vilket släpp? Vi vet inte ens vilket datum det är.
SvaraRaderaHaha, helt rätt inställning. Jag var själv dagvill under större delen av juli, men var tvungen att ta mig samman när det började bli dags att betala räkningar vid månadsskiftet. Samtidigt slösade jag lite tid till att kolla upp vad som är på g i augusti och september och var inne på passagen i fredags för att plocka åt mig några av de sista flaskorna 2005 Pegau. Inget annat dock.
SvaraRaderaHärlig läsning! Nu känns det riktigt bra att några flaskor följde med hem från sommarens Piemontevistelse. Nollfemman föll mig verkligen i smaken och om detta nu var ännu bättre... får man se till att de räcker till maj.
SvaraRaderaoch våra grannar såg undrande ut när vår 4åring frågade vad det var för en konstig låda de hade ställt på matbordet vid middagen.
SvaraRaderaTack för en suverän blogg
Hehehe... barn är för underbara ;-)
SvaraRaderaAv någon anledning köpte jag bara tre av dem här och gav bort en - gaaah!
SvaraRaderaDock, jag har två kvar och ska man döma av den här årsgamla posten borde det kunna vara läge att korka upp - eller?
Vad vi minns så har vi druckit den vid ytterligare något tillfälle - vid omtestet visade den sig något snipigare med en gnutta kartig grönhet, ändå gott.
SvaraRaderaGillar man ungdom och motstånd smakar den förstås bra redan nu, men vi ligger nog på resten av flaskorna i ytterligare något år...
Tack för blixtsnabbt svar.
SvaraRaderaOkej, jag låter Spinetta vila. Eftersom jag bara har två vill jag ha maximal utdelning ...
Jag får köra några Langhe från Produttori d B istället så länge.
I kväll gör jag av med sin sista Haut-Plantey 04 - går till kalvstek, kantareller och gnocchi.