söndag, februari 17, 2008

2001 Château Talbot


Vi fortsätter på det inslagna spåret med att laga hittills oprövade husmansklassiker. Ikväll blir det oxrullader av lövbiff med en fyllning av mjukstekt lök och hackad persilja, med dijonsenap och saltgurka. Rulladerna fick steka, bräserades i buljong och reddes av med lite grädde. Och så var det dags igen för en släng av den berömda korkskruvsångesten. Ehh, klassad bordeaux kan väl bara bli bättre med några extra års lagring? Säkert är det så, men vi beslutar oss för att vinet är drickfärdigt ikväll. Det ska visa sig att vi ändå inte tog helt fel...

2001 Château Talbot har en ganska ljus, klar, varmt rubinröd färgton, tegelröda kanter och reflexer, med tydlig fällning. Det ser i alla fall moget ut! Ur flaskhalsen får vi gott om hustypiskt, hästigt sadelläder med lite inslag av tjära och sötlakrits. Doften är läcker och parfymerad med röda vinbär och karamellpojkarnas hallonkola, jordiga mognadstoner och riktigt trevlig komplexitet. Smaken är mjuk, rätt mogen, silkeslen och faktiskt helt ljuvlig, utan årgångens emellanåt tuffa tanniner, men med rätt höga, snygga och aptitliga syror och bra intensitet. Mer delikat och finlemmat än vi trodde, klassisk claret. Ju mer luft vinet får, desto yngre och stramare framstår det - lovar alltså gott för framtiden. Efter fyra timmar ger vinet intensiv, mörkare björnbärsfrukt i smaken, med medicinala toner och kryddor, ett nytt steg i utvecklingen. Mycket gott. Spännande att så mycket kan hända på några timmar...

Maten har höga, rejäla köttsmaker så vi satsar på att skölja ner oxrulladerna även med hjälp av 2000 Château Noaillac. Vinet har en mörkare färg och en härligt cabernetdominerad doft med början till mognad. Här finns médoctypiska svarta vinbär, ceder/blyerts, lagerblad, gräddiga toner och lite rök och krydda. Smaken är medelfyllig, frisk och behaglig med lite gräsighet och kärvare tanniner än föregående. Bra längd i vinbärssyrorna, rätt intensiv i slutet. Lakritstonerna är runda och goda. Det är ett utmärkt matvin till lite mörkare köttsmaker. Passa på att fynda medan det finns!

2001 Château Talbot, Saint-Julien Cru Classé

2000 Château Noaillac, Médoc Cru Bourgeois

5 kommentarer:

  1. Jag tror det är flera nollettor som börjar bli klart drickvänliga så det kan vara värt att prova om man har flera flaskor. När tänker ni ge Sarget de Gruaud en ny chans förresten, är otroligt nyfiken...

    SvaraRadera
  2. Vi tänkte bjuda dig på ett glas, blint förstås ;-)

    SvaraRadera
  3. Kul att ni provade en Talbot fr�n 2001. jag har n�gra i k�llaren och har funderat p� dem och nu k�nns det fint att kunna prova en inom kort. �r dock lite misst�nksam mot Noaillacen. Ser p� SB�s hemsida att deras provningsdatum �r 2004. Det kan ju inneb�ra att m�nga flaskor har haft usel temperatur i m�nga �r och de skulle teoretiskt kunna vara �delagda allihopa. F�r jag gissar att era flaskor inte �r nyink�pta!? Lagringspotentialen borde ialla fall vara �ver p� dem. vad tror ni, t�rs man k�a dem p� SB?

    SvaraRadera
  4. Hej Thomas! Vi har köpt 2000 Noaillac allt eftersom, senast i förra veckan. Du ska inte vara det minsta orolig, vi har druckit tre flaskor under det senaste halvåret och alla har leverat en bra bit över sitt modesta pris. Flera års lagringspotential finns absolut kvar...

    SvaraRadera
  5. Bussvisslingar och applåder för Noaillacen. Den har ju varit en trokännare länge nu när utbudet av hyfsat billiga Bordeauxer på Bolagé under så lång tid har varit under all kritik.

    SvaraRadera