söndag, januari 06, 2008
1999 Marcel Deiss Altenberg de Bergheim Riesling Grand Cru
Som söndagslunch provar vi att laga en ganska så originell anrättning som vi ätit på favorithaket Vasastans Ost. Basen utgörs av dinkelkorn (blötlagda över natten, sedan kokta en kvart) och röda linser (som får hänga med de sista fyra minuterna). Rikligt med bitar av stiltonost och ett gäng riktigt mogna päron i klyftor vänds ner och fin olivolja ringlas på hela härligheten. Det blir en läcker blandning av olika texturer, salt och sött, rustikt och elegant. Det känns som att maten ropar efter ett vitt vin med viss restsötma...
1999 Altenberg de Bergheim är inte samplanterad eller druvblandad, som så mycket annat från Marcel Deiss, utan detta är en ren riesling. Vinets färg är ljust guldgul. Det står visserligen inte vendanges tardives på etiketten, men en sniff i glaset kunde inte sagt det tydligare. Här finns gott om härlig petroleum, honung och övermogen tropisk frukt, inte minst konserverad frukt i en burk som stått i skafferiet väldigt länge. I burken: en blandning av persika, aprikos, melon, mango och päron. Smaken är rik, fyllig, smeksam och nästan gewurzlikt fet, med relativt låg och mjuk citronsyra. Vi undrar faktiskt lite över vinets lagringskapacitet. Även om BKWine's Fredrik Leandersson trodde på lång lagring för ett par år sedan, går våra intryck mer i linje med Gunnar Westlings i hans Barolobrev. Det känns helt enkelt som att det är dags att börja dricka upp, till ost, gåslever eller på egen hand - fast vår matchning var inte så tokig den heller. Någon annan som smakat detta vin nyligen?
1999 Altenberg de Bergheim Riesling Grand Cru (Domaine Marcel Deiss, Bergheim, Alsace)
Jag har en flaska av 97-an. Jag räknade med att behålla den ca 15 år men den här artikel fick mig lite orolig. Jag ska se om jag kan hitta ett bra tillfälle att dricka upp den.
SvaraRadera97 var ju ett strålande år för senskördad riesling så du kanske inte ska dra alltför många slutsatser av 99:an.
SvaraRaderaVi drack ytterligare en flaska 99 under juli 2008 och den bekräftade precis de här beskrivna intrycken. Vi har några flaskor kvar och de går troligen åt under det närmaste året...
Tack. Jag ar inte så myket Alsace, men jag har mycket Seppi Landmann från 2000 som jag köpte en primeur. 50 FF för vanliga Grand Cru och 100 FF för VT och samma pris förhalvfasko av SGN.
SvaraRaderaHej, vi har just druckit en 99a. Underbart vin i perfekt mognad, men hade säkert klarat många år till. Djup guldgul färg, kraftfullt med mogna rieslingtoner och tydlig ton av mycket mogna druvor. Läskande syra och behaglig rests töa. Ett vin att njuta av, med eller utan mat. Deiss viner är alltid bra klass ! Mvh Jens E
SvaraRaderaKul att höra. Hmm, vi har nog en flaska kvar. Dags att leta upp den...
SvaraRaderaOkej, nu har vi 99:an i glaset! Färgen är härligt rik, nosen fet med mogna aprikoser och apelsiner, botrytishonung och mineraler, men rätt sparsamt med petroleum. Smaken är sannerligen munfyllande med storslagen frukt, men har också en god fräschör med liten antydan till co2 och massor av sprittande mineraler. Restsötman är uppskattningsvis 50 gram men hela ekipaget är i balans. Ja, nog ser detta ut att ha en längre framtid än vi gissade 2008. Lyckligtvis har vi en flaska till :)
SvaraRadera