tisdag, december 11, 2007

2005 Domaine Chevalier Côte de Nuits-Villages


Domaine Chevalier är en familjeegendom med 14 hektar vinodlingar i lägen från Gevrey i norr till Corton i söder (det är bara två mil, faktiskt). Gården är belägen i Ladoix strax norr om Corton, och det är också där man har flest vinodlingar. Man har buteljerat sitt eget vin sedan 1959. Anthony Hanson beskriver en avslappnad attityd där man gärna tar emot sina gäster i badkläder, om vädret är varmt nog. Druvorna till kvällens vin odlas runtomkring byn Corgoloin. Appellationen Côte de Nuits-Villages kan i en bra årgång som 2005 ge resultat som mäter sig med byviner från mer berömda appellationer, men till ungefär halva priset. Kanske är de lite mer rustika och snabbmognande, men klart intressanta. När man vinifierade detta vin använde sig Domaine Chevalier av både traditionell pigeage (nedtryckning av "hatten") och lite modernare remontage (överpumpning) och délestage (återspolning via extern tank). Man lagrar på 25% nya ekfat för villages- och premier cru-vinerna.

Redan vid munskänkarnas månadsprovning fastnade vi för doften hos detta vin. I glaset får vi en varmröd, ljusare färg som redan ser rätt mogen ut. Den varma doften ger god unknad och fatiga mognadstoner av undervegetation med gott om härlig pinotkryddighet, generöst mogen jordgubbe, blodapelsin och örter. Smaken är örtig och lite uttorkande, men klart tilltalande, läskande och drickfärdig. God, bitter blodgrape samsas med en aning julmust och nypon. Det här är en riktigt trevlig pinot noir, lämpad för omedelbar konsumtion! Vi matchar med ungsstekta bröst av majskyckling, gratinerad blomkål och broccoli - och en sås där vi återanvänt infryst rödvinssås och tillsatt kalvfond, hyvlade apelsinskal och stjärnanis. Apelsinskalen gifter sig perfekt med vinet. Nästa gång tappar vi nog en mörk chokladbit i såsen!

ps. Bourgogne i prisklassen mellan 100 och 200 kr är en av de två svagaste punkterna i systembolagets sortiment (den andra är förstås bordeaux i samma prisklass). Men de finns ju - om man letar hos familjeproducenter i mindre prestigefyllda appellationer. Därför vill vi ge en särskild applåd till det här släppet. Det är dags att svalka av hypestämningen kring de båda distrikten och börja leverera på riktigt. It's only wine - and we like it...

2005 Côte de Nuits-Villages (Claude Chevalier, Domaine Chevalier Père et Fils, Buisson, Ladoix-Serrigny, Côte de Beaune, Bourgogne)

6 kommentarer:

  1. Låter mycket gott, såväl mat som vin! Man undgår dock inte att undra om referensen till julmust är säsongsbetonad... ;-)

    SvaraRadera
  2. Ja här sitter jag och dreglar i tangentbordet. Apelsinskal i vin/fondreduktioner är helt fantastiskt. Han man sedan blodapelsintoner och pinotkrydda i vinet måste det bli en ännu bättre idé.

    Med risk för att få petimäterhatten på mig: Bâtonnage syftar på att röra upp fällningen för att exponera vinet för den. Pigeage tror jag att ni menar. Förlåt...

    Har ni förresten ändrat någon inställning i kommentarseditorn? Jag får inte fram de dubbla fälten för namn och hemsida. Men jag kan vara vilse i cyberpannkakan.

    SvaraRadera
  3. Välkommen hem! Sverige blev lite kallare medan du var borta... Vi hoppas nu på att The Sweptaways ser till att åka på i mexicoturné nästa höst. Var sjöng ni?

    Det är klart att du ska ha petimäterhatten på när du dräglar! Det är faktiskt vinnördens klädsammaste persedel, och matchar fint le tastevin. Och vi lovar dyrt och heligt att hädanefter inte slarva med vinfranskan...

    Vi har inte ändrar någon inställning vad vi vet, förutom att aktivera uppföljningskommentarer.

    SvaraRadera
  4. Tackar, tackar. Ett hålögt, decemberregnigt Stockholm var inte kul att komma hem till... För en Sweptawaysturné i Mexiko talar framför allt maten, och perfekta 24 grader i november. Våra damstämmor kan nog bidra med ett och annat motargument om ni tänker er ett liv utanför hotellen. Men jag trivdes som fisken.

    Vi sjöng i Mexiko City, Guadalajara, Querétaro och Morelia. Fast bara fem konserter på två veckor, jätteskönt.

    Jag har faktiskt aldrig fått någon tastevin - och inte lagt ner något tjat på att få en :)

    SvaraRadera
  5. Och konstigt nog hittar vi emellanåt julmust i både bourgogne och toscana oavsett årstid. Handeln har väl sen länge döpt om den till helgmust för att kunna kränga den i tid och otid...

    SvaraRadera
  6. Aahh..Mexico!
    The Carmencita/ Carmen Miranda-outfits
    är ju The Sweptaways "especialited"!
    Vi kan göra Lesley Gore's "You don't own me", på ett hett & tempramentsfullt sätt.

    Ay, caramba

    /Finare

    SvaraRadera