fredag, december 21, 2007
1996 Duval-Leroy Fleur de Champagne Brut
Jullovet har börjat! En okänd välgörare har satt priset på kvällens champagne (okej då, importören heter Solera). Det är faktiskt obegripligt att elvaårigt vintagebubbel med sex år på jästfällningen kan kosta 339 kr. Mer begripligt är att flaskorna redan är slut...
Duval-Leroy är en av de största familjeägda producenterna i côtes de blancs med 175 hektar egna odlingar. Richard Juhlins profilering bjuder på en blandad kompott av andraetiketterat skräp "det sämsta jag druckit som inte varit defekt", och högsta kvalitet "de senaste årgångarna är lysande". En stjärna på uppåtgående alltså, där statusen ännu inte är riktigt i klass med innehållet. Det passar oss som hand i handske. Vi är ju som bekant mest intresserade av vad det var i flaskan...
1996 Fleur de Champagne Brut gjordes på druvor från sex grand cru-byar: Chouilly, Oger, Avize, Aÿ, Bouzy och Verzenay - och hembyn Vertus, klassad som premier cru. Moussen är mycket livlig när vi häller upp, bubblorna små, fina och långsamma. Färgen är ljust guldgul i glaset. Första doften är mycket intensiv, vilken spets - skickar välbekanta guldpilar rakt upp i doftcentrum. Nästa intryck är mognadstonerna: nötter, honung och snygg oxidation. Dansk citronvand, röda äpplen, bröd och jäst kommer till. Smaken är kompromisslöst knastertorr, med påtagligt höga, stringenta syror och smakrika, nötiga drag (samt nougat). Slank och fortfarande lite tuff i avslutningen. Ursnyggt! Inte så försynt (rentav ängsligt) som Juhlin tycker i sin kommentar om 95an. Nej, det här vinet visar en helt annan klass än den 95a vi drack förra december på halvbutelj, som redan var i utförsbacke med sina mjuka, låga syror. Vi dricker inte upp alla flaskor med en gång, för det här vinet kommer hänga med och utvecklas ett bra tag till...
1996 Fleur de Champagne Brut (Carol Duval-Leroy, Vertus, Champagne)
Intressant! Jag provade Duvals 1995 på magnum i början av sommaren och fann den riktigt tilltalande då. Tyvärr är inte noteringarna så exakta, men det kan ju vara stor skillnad på magnum och halvflaska i de här sammanhangen... Vad gäller årgången skall den väl vara stabil men inte lika långlivad som 1996.
SvaraRaderaBudgetchampagne från 1996 bör man ju annars ligga på några stycken, och förutom ett par Palmer & Co -96 på magnum för blygsamma 589:- som jag lade i källaren tidigare så fyndade jag häromdagen ett par magnum av årets Nobelskumpa Jacquart Brut Mosaïque -96, 695:-. Det dricks alldeles för lite champagne!
Visst lär det vara skillnad på magnum och halvflaska.
SvaraRaderaSå ingen anledning till oro om du ligger på någon större butelj. Vi fingrade nyligen på en magnum 1996 Jacquart, men lät den ligga av någon obegriplig anledning. Vi har ju redan sänkt ett antal 1996 Jacquart Brut Mosaïque Blanc de Blancs till både vår och gästernas förnöjelse. Och priset är riktigt bra. Så det var väl inget att tveka om...