lördag, december 15, 2007

1988 Fonseca Guimaraens Vintage Port


Allt portvinsbabbel i vår förra post gör att vi bara måste smaka på the real thing! Sjuåringens egenhändigt tillverkade pepparkakor får sällskap av stilton från småskaliga gårdsproducenten Thomas Hoe, levererad av Vasastans Ost. En bit mascarpone-gorgonzola får också vara med. När vi efter dekanteringen vänder upp och ned på buteljen är det resterna av ett mindre skeppsvrak som kommer ut ur flaskhalsen...

Det vi direkt slås av är att mognadstonerna från 1999 Castello di Brolio har ganska lite att göra med åtminstone just detta vin (kanske träport hade varit mer relevant). Här får vi en doftkaraktär som faktiskt leder tankarna till australien: framträdande mint, eucalyptus och fler gröna toner av både aloe vera och tomatstjälk. Den väl infattade frukten handlar mest om körsbär och björnbär. Sötlakrits, katrinplommon, russin och en aning tjära kommer till. Smaken är mycket rik, söt och läcker - med mörk frukt, mintchoklad och bränt socker. Munkänslan är mjuk och simmig, eftersmaken hyfsat lång, men utan särskilda utropstecken. Vinet är mer än mums till osten! Det är ett vällustigt, balanserat, fräscht och förvånansvärt ungdomligt vin med fortfarande gott om direkt frukt. Den trevliga prislappen kombinerad med en klart njutbar stil gör att detta vin blir årets förstahandsval när vi ska servera vintage port i jul...

1988 Fonseca Guimaraens Vintage Port (Fonseca, Porto)

2 kommentarer:

  1. Härligt! Denna goding är inplanerad efter juldagens lammstek först till stilton sedan till chokladdesserten. Ser fram emot detta.

    SvaraRadera
  2. Till efterrätt på choklad - det ska vi också prova! Tack för att du påminde oss om det...

    SvaraRadera