fredag, oktober 26, 2007

Fondueafton med pinot noir


Fondueafton! Vilket underbart ord, platsar fint bland andra pånyttfödda sjuttiotalsälsklingar som gillestuga, storblommigt, béarnaisesås och fläskfilé med banan. Vi kommer också att tänka på ett snöigt åttiotal i exempelvis Val d'Isère, med både racletter och fonduer på borden. Två besök hos fonduespecialisterna på rustika Taverne La Finette i Arbois ligger lite närmare i minnet (otroligt kul att hitta hela menyn avfotograferad ute på nätet, men vinlistan saknas tyvärr. Där kunde man hitta många rara gamla flaskor av Vin Jaune. I utbyte mot publiciteten lånar vi den härligt murriga bilden från menyn). Båda gångerna åt vi exakt samma sak, retade aptiten med Escargots au Beurre Fin (par 6, €7.30), Fondue Royale des trois Cantons, aux Comté Fruite Extra (€9,50) och drack en riktigt god, stram och bourgognelik 1999 Cave de La Reine Jeanne Arbois Pinot Noir (André et Mireille Tissot, €17). Ett par flaskor följde till slut med hem också.

Inspirerade till en längre fredagssittning gör vi först en köttfondue (kalvfond, periquita, lök, persiljestjälkar, soja) och spettar på med oxfile, champinjoner, salladslök och broccolibuketter. För att upprepa receptet från Arbois gör vi också en ostfondue (comté, gruyère, chablis, noilly prat och M:s björnbärsbrännvin som vi aldrig kunnat förmå oss att dricka). Ikväll dricker vi en flaska 2004 Schloss Gobelsburg Pinot Noir Alte Haide som passar bra i det rustika sammanhanget. Det har ingen burgundisk elegans, men är utvecklat, aningen jordgubbsyltigt, rätt unket och barrskogigt i doften. Vinet är smakrikt och funkar riktigt bra till båda anrättningarna, kanske särskilt till ostfonduen.

2004 Pinot Noir Alte Haide (Schloss Gobelsburg, Langenlois, Kamptal)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar