måndag, september 03, 2007

Munskänkarna provar septembernyheter


Efter sju år av 100% passivt medlemskap i landets ledande vinprovarförening är det dags för oss att delta i en nyhetsprovning för omväxlings skull. Vår vän F står för barnpassning ett par timmar. Lite exotiskt är det faktiskt. Personalmatsalen på Näringslivets Hus är inte alls dum för sitt syfte: borden är vita, belysningen ljus men inte störande och sittplatserna behagligt mjuka. Arrangemanget är föredömligt väloljat. Två provningsglas hämtas ut med tillhörande vinlista. Tio viner serveras, parvis grupperade efter urspring, druvsort eller tja, något åt det hållet. De två bonusvinerna tog slut direkt, hade vi hängt på låset en kvart tidigare hade vi inte tackat nej till att prova Guigals 2003 Côte-Rôtie Château d'Ampuis och 2003 Côte-Rôtie Brune et Blonde. Det får vi fixa till själva, senare. Ständigt denna brist, stress och köande vart man än går ;-)

Indisk sauvignon blanc kommer vi inte att fördjupa oss i framöver. 2006 Sula Vineyards Sauvignon Blanc har en parfymerad, druvtypisk doft med starka gröna drag av unken tulpanstjälk, damm och gummisula. Inte gott alls. Aromerna fortsätter i en riktigt påträngande smak, som tyvärr färgar av sig på upplevelsen av nästa vin.

Kvaliteten hos underbara 2006 Jurtschitsch Zöbinger Heiligenstein skulle vi nog missat om kvällens upplevelse var den första. Tur att vi redan har skrivit vår hyllning och köpt våra flaskor. Ikväll hittar vi jasmin, nässlor och sockerdricka i doften. Smaken känns lite bitter och nässlig med en aning av sprits. Den ursnygga jästigheten i smaken hittar vi inte riktigt här och nu. Vinet är nog för varmt, eller för lite?

2006 Spier Mourvèdre bjuder på skrattretande mycket knäck och kola och söt parfymerad frukt. Björnbärssyltigheten gör att vi gissar på zinfandel. Nya världen är det i alla fall utan tvekan, och där är vi båda som bambi på hal is. Smaken är söt, rökig och kryddig med stjälkig beska och viss kärnbitterhet. Spott!

2006 Ironstone Petite Sirah har en kallare, mer mineralisk och animalisk doft med lite undervegetation, grön paprika och liljekonvaljestjälk. Lite unkna fattoner av svamp och multna löv kommer till. Smaken är ung, primärfruktigt körsbärstonad och lite syltig. Vi tycker att det smakar bättre än föregående vin, vilket dock inte säger så mycket. Vi börjar fråga oss om vinerna kommer ordnade efter prisklass, och ber till gudarna att det inte går utför nu.

Den första mer tilltalande upplevelsen kommer i form av en rioja, men inte på tempranillo utan graciano. 2004 Medievo Crianza har direkt en god doft med körsbär, bittermandel (snudd på björnklister), lagerblad, kryddpeppar, vanilj och mörk choklad (eventuellt lite after eight). Bra smak, stram och god, med rejäl, rik ung frukt och goda tanniner med drag av mörk choklad. En modern, fruktig och speciell rioja.

Ännu bättre blir det i nästa glas, 2003 Roda Reserva. Här bjuds svamp, undervegetation i våt höstskog, kräftspad och after eight. Mognadstonerna är både friska och unkna i positiv mening. Riktigt god, lite mognare smak, med mer avvägd och avrundad frukt. Elegant och balanserat. Vanilj förstås, men inte för mycket. Och bourgognekvaliteter!

2004 Brokenback Shiraz har en kryddig, sötfruktig parfymerad doft med lite björnklister. Ung shiraz? Nya världen? Visst är det det! Svarta vinbär, björnbär och plommon trängs i en hyfsat god doft med kryddpeppar och lagerblad. Smaken är faktiskt förvånansvärt bra, med viss sälta av tjära och lakrits. Balanserat, befriat från kletig sötma, ingen fruktbomb. En god smak!

1998 Tahbilk Shiraz är drabbat av flaskvariation i kubik. Tre av nio flaskor är korkdefekta. Andra bara muggiga, eller i något gränsland däremellan. Det luktar våt källare och gymnastiksko. S bjuder på noter av toarengöring och ogräsbekämpning från medelhavskusten. Vi får ett nytt glas, något bättre. T hittar lagerblad, svarta vinbär och gummi. Smaken är avrundad och mycket mogen. S: förskräcklig, framtiden är för evigt förbi. T: ändå god på något sätt, muggigheten går nog att lufta bort... Kontroversiellt. Vi har en flaska hemma att fortsätta argumentera över.

Ingen tvekan om druvsorten i nästa vin, det är 100% cab. 2005 Kaesler Cabernet Sauvignon har typiska svarta vinbär inklusive sina blad, gräs och grön paprika, kummin och lite eucalyptus. Doften är inte sammansatt utan rättfram och tydlig i sina beståndsdelar. Smaken överraskar genom sin kryddigt parfymiga och syltiga sötfruktighet. Det finns en liten aning av ungdomlig sprits. Det är uppenbart nya världen och smakar nästan shiraz. Fyllig, kraftfull, hyfsat god, men inte vår kopp te.

1998 Château Batailley har en karaktär som helt handlar om mognad, på médocvis. Lakrits, ceder, undervegetation, mineral, stallighet av det saltare slaget (salmiak, ammoniak). Ett gott vin att dofta på! Smaken är likaledes mogen och god, stram men avrundad, något vattnig i mittsmaken och, tycker vi, lite kort i eftersmaken. Men som oftast i médoc, drickvänlig och läskande. Vi öppnar en flaska framöver och jämför med årgång 2001. Det kan bli kul. Vi gillade 1999 en hel del för ett år sedan, och den var nog lite bättre än 98an.

Det är slående hur mycket tråkigare det är att dofta och dricka ur små provarglas än ur stora kupor. Upplevelsen av vin som lever på sin bouquet växer till helt andra dimensioner när glaset är större. Jämför med Eriks vinbar! Möjligheten att följa vinet under kvällen och reflektera hinns förstås inte heller med. Men nog är det nyttigt ibland att prova viner man inte skulle ha köpt annars. Och som helhet är det ändå en klart underhållande timme, därtill väl arrangerad. Det blir knappast indisk Sula, men en flaska Roda Reserva kanske?

ps. Mannen, vi kan kalla honom 60-åringen, som trängde sig förbi 300 meter vinkö i lördags, siktades under kvällen. Storvuxen, gråhårig, rödsprängd och arrogant. Se upp för honom! Verkligen nedslående att det var en munskänk, vi trodde att det bara var en vanlig idiot...

2006 Sula Vineyards Sauvignon Blanc (Nashik Vintners, Nashik, Indien)

2006 Zöbinger Heiligenstein (Jurtschitsch Sonnhof, Langenlois, Kamptal)

2006 Spier Mourvèdre (Spier Cellars, Coastal Region, Sydafrika)

2005 Petite Sirah (Ironstone Vineyards, Lodi, USA)

2004 Medievo Graciano Crianza, (Bodegas del Medievo, Rioja)

2003 Roda Reserva (Bodegas Roda, Rioja)

2004 Tyrrell's Brokenback Shiraz (Tyrrell's Vineyards, Hunter Valley, Australien)

1998 Tahbilk Shiraz (Nagambie Lakes, Australien)

2005 Kaesler Cabernet Sauvignon (Barossa, Australien)

1998 Château Batailley (Pauillac, Bordeaux)

11 kommentarer:

  1. När man väl har vant sig vid stora tunna glas är det inte roligt att dricka vin i små och tjockväggade.

    Av någon anledning är Riedelglasen betydligt dyrare i Sverige än resten av Europa. Vi beställde helt enkelt en stor kartong med Ridelglas från Tyskland genom www.yatego.com. Det mycket trevliga provningsglaset Vinum Riesling landar då på 120 kr/st om man köper ett 6-pack. Man har till och med råd med ett och annat glas ur sommelierserien. Dom stora Bourgogne-kuporna är inte att leka med :-)

    SvaraRadera
  2. Låter som ett roligt arrangemang. Men kom inte Rodan redan i augusti? Hur som helst, man kanske skulle ge munskänkarna en chans. Annars är jag intill arrogansens rand fördomsfull mot dem, baserat på det fåtal munskänkar jag träffat. Boxvinsdrickande äldre vinanalfabeter som tycker det är såå trevligt att prova vin med Munskänkarna. Måste man inte åtminstone ha fyllt 40 för att få bli medlem? ;)

    Sådär, då har man outat sig som värsta sortens vinsnobb redan före morgonkaffet. Sorry. Jag får köpa en låda indisk SB som straff. Kronstam delade ju ut betyget prisvärd och kvalitetsbetyg 2 av 5, skall ni inte prova en flaska till i ordentliga glas? ;)

    SvaraRadera
  3. Var de små provningsglasen ISO-glas? Jag såg i senaste Decanter att de (och många andra) skippat ISO-glasen vid sina provningar. De använder istället Riedels Riesling-glas (som är samma glas som Riedel Chianti har jag fått för mig). ISO-glasen är på tok för små. Just Riesling-glasen är nog våran favorit som all-around-glas, även om de större Bordeaux-kuporna är välkomna när tyngre rödviner skall insupas.

    SvaraRadera
  4. Bra och rolig post (som alltid). Skumt att Roda var med denna nyhetsprovningen då den släpptes i augusti men det är ju petitesser förstås.

    SvaraRadera
  5. Frankofilen, du vet mycket väl att vi har fyllt 40 och mer än så (även om vi fick medelålderspoäng redan vid 35). Och visst var det ISO-glas, lite deppiga. Men indisk sauvignon blanc kommer aldrig bli gott, inte ens om man serverar dem i Kronstams egna favoritglas...

    Och så är det dags att promota Kronstam & Lagerbielke bigtime: vi dricker alla våra viner ur någon variant av Difference-serien. Mature-kupan är vår bästa vän, lyfter även ett moget vitt. Vi har förstås provat Riedels bourgogneglas ur sommelierserien, ett absolut läckert glas. Riedel Bordeaux blir vi inte riktigt kompis med, men vi gillar dem till öl (inget vi dricker ofta nuförtiden). Unga rieslingar skiner i Difference Crisp (liksom i Riedels Rieslingglas). Mogen bourgogne är extremt lyckad i Difference Fruit. Vi uppskattar Sparkling stort. Sweet är ett extremt lågt, men också snyggt glas, och Primeur är snurrvänligt, men ställer frågan om mynningen är för liten i förhållande till volymen. Hur som helst, enhetligheten och balansen i glasen är underbar. Frågetecken för tjockare gods i vissa enstaka glas, så välj med omsorg. Glasboden.se säljer dem en femtilapp billigare än vanligt.

    SvaraRadera
  6. Det var verkligen inte min avsikt att vara så plump som att insinuera något om er ålder (även om jag nu ser att det lätt kan läsas som så), utan snarare ämnat som en illustration av mina fördomar om Munskänkarna som en trivselförening för medelålders golfspelande par snarare än ett forum för verkligt vinintresserade. Hur som helst - det här med nyhetsprovningar verkar kul. Visst vore det roligt om det fanns möjlighet att mot en skälig betalning få prova de verkligt intressanta vinerna i släppet? Att tex Ch d'Ampuis, Pousse D'Or + de andra Bourgognerna, Ornellaia, Bollinger etc ingick och att man då snarast fick köpa till Indisk SB eller Sydafrikansk Mourvèdre om man nu har sådan böjelser. Att köpa en sådan flaska för nyfikenhetens/exotismens skull kräver ju varken tjock plånbok eller möjlighet att köa, men att veta om man skall tanka upp tex Ch d'Ampuis eller ens Brune et Blonde svider ju lite mera. Den sistnämnda har ju fått märkligt svalt mottagande av vissa vinjournalister med tanke på producent och årgång. Helt inne i tunneln för närvarande eller inte så bra som man hoppas?

    SvaraRadera
  7. Ooops, vi tog inte alls illa upp. Fjärran från plumpt, vi kan verkligen relatera till vad du skriver. Men det är rätt skönt att turista i verkligheten en vanlig måndag. Vi är vi, oavsett var vi råkar befinna oss. Det stora flertalet gäster verkade rätt koncentrerade på sina intryck. Och visst, ett gäng kufar fanns också. Tids nog är man kanske en sån? Och som du så riktigt påpekar, fler spännade viner tack! Vi hällde ut de flesta och skulle inte drömma om att köpa dem. En "folkrörelse" som Munskänkarna har en svår balansgång att gå, liksom vinskribenten Kronstam i folkets tjänst. Hans kvotering av de intressanta vinerna till sin egen tidning, och resten till den så kallade allmänheten, är rätt sorglig...

    Nåväl, här kommer vi att prova Guigals 03or. Vi älskar ung syrah. Men det visste ni väl redan...

    SvaraRadera
  8. Roligt att läsa frankofilens uppfattning om Munskänkarna. Även jag har skytt deras vinsnobberi i goda femton år. Men precis som du så blev jag med ens intresserad av att kanske ändra uppfattning och gå med. Vi får se hur det blir.

    Förövrigt vore det roligt om vi kunde sammanstråla live på någon branschprovning framöver, kanske på de franska ekologiska produkterna den 25:e?

    Min far snöade in på Riedels stora bourgogneglas. Det var verkligen en upplevelse att drycka just en grand cru ur dem och som jag minns det (det var länge sedan) så tyckte vi inte att de lägre vinerna förmådde att blomma ut tillräckligt i de stora glasen. Något grand crun gjorde med bravur. Tänk om man mindes vilken det var.

    Saknar bra glas för mogna drycker, ska ta mig en allvarlig funderare på de där Difference mature, tack för tipset.

    SvaraRadera
  9. Ekologiskt Vin & Mat 25/9 på Konserthuset är väl en ren branschmässa? Och på en tisdag 12-18! Särskilt inbjudningskort krävs osv... men det kanske går att fixa?

    Franska Vindagarna på Grand lördag 20/10 är uppdelat i tre pass för allmänheten. Det brukar bli en smula stressigt. 230 kr via Ticnet. Branschen går på måndag 22/10.

    Torsdag 27/9 kl 18 får Grappe besök av Château Pichon Longueville Comtesse de Lalande. Med provning av sex viner, varav 1996 och 2004 av förstavinet. Pris 400 kr.

    Fine Wine Magazine och Sommelierföreningen bjuder in till branschprovning på Kungliga Borgen (inte Kungliga Slottet;-) tors 13/9 12-19, kreti & pleti 17-19. Info tel 662 31 95.

    Igår kväll 6/9 hade Tryffelsvinet en bordeauxprovning på Nordiska Muséet med ett 30-tal viner av 2006 samt en referensårgång. Någon som var där?

    SvaraRadera
  10. Mässprovningar brukar vara rätt stressiga, varför inte en tidig kväll på Eriks Vinbar istället?

    SvaraRadera
  11. Det var väldigt vad det klagas på iso-glasen. Det är vär utmärkt att det finns glas som både är billiga och tillräckligt små för vinprovning. 40-50 cl är det som många rekomenderar vid vinprovningar, och glaset är optimerat för just denna volymen, vilket gör att vinet når just upp till där glaset är som bredast. Helt perfekt med andra ord om det skall snurras och doftas.

    Däremot är det en skandal att det är så svårt att i svensk handel få tag i världens mest sålda vinglas. Att man inte ens vet vad det är, utan att man får införskaffa glasen via andra kanaler.

    I Munskänkarna (faktiskt världens största vinprovarorganissation) så dominerar idag isoglaset...

    Hemma däremot så vill man naturligtvis både ha större och finare glas. Även om jag själv faktiskt har en lyxvariant av just isoglasen i kristall...

    // Lars, Göteborg.

    SvaraRadera