söndag, september 02, 2007

2004 Poliziano Asinone Vino Nobile di Montepulciano


Montepulciano är en fantastiskt vacker bergsstad i sydöstra toscana där vi tillbringade några dagar på vår första långresa i vinets tecken, för elva år sedan. Det var faktiskt den första staden på resan där vi tog oss ordentlig tid att smaka på röda viner. På den tiden var Vino Nobile förhållandevis billiga fynd. Vi lärde oss älska de unga tanninerna som sög till och torkade ut kinderna. Sedan dess har vi inte varit där, och under tiden har både priser och kvalitet genomgått en slående utveckling. Fortfarande är man kanske lite i skuggan av den mer berömda grannen Montalcino, men det betyder bara att man får lite mer för sina pengar än i brunellons hemstad. Vinerna är också ofta lite robustare i stilen, och gillar man det så har man hamnat rätt. Asinone är en vingård norr om staden, belägen på 380 meters höjd i västvänt läge. Namnet betyder åsnerygg, eventuellt åsnebak, och syftar på vingårdens form. En ursprunglig klon av sangiovese, eller "prugnolo gentile" som den kallas lokalt, återfinns här i särskilt ren form. Vingården planterades först 1961, och den första Vigna Asinone tappades 1983. Vinifieringen är numera helt modern med driven extrahering av frukten, och mognad i en blandning av små och stora fat under 18 månader. Vinet importeras av Johan Lidby Vinhandel. Vi har smakat vinet vid tre av deras mässprovningar under de senaste fem åren, årgång 2001 var exempelvis mycket bra. Den som händelsevis passerar Puttgarden kan plocka upp årgång 2004 för DKK180.

Vi satsar ikväll på entrecôte fiorentina style, med salt och citron. Gräddstuvade blackeye-bönor, linser och dressad grönsallad därtill. Vinet är mörkt blårött i glaset, med en doft som efter ett par timmars luftning först är återhållen: goda mörka körsbär, bittermandel, söt piptobak, russin och mörk sirap eller, om man så vill, bränt socker. Smaken är harmonisk, balanserad och hel med rejäl körsbärsfrukt, hög syra, något bitande tanniner och lite eksträvhet på en botten av lakritstoner. Efter måltiden öppnar sig doften mer och det sista glaset är, som så ofta, det bästa. För att få full valuta för pengarna behövs lagring, fyra år uppskattningsvis - ändå är tanninerna rätt civiliserade jämfört med våra minnen av äldre Vino Nobile. Den nyss släppta årgången är ovanligt lyckad, så lägg gärna undan ett par flaskor.

2004 Asinone Vino Nobile di Montepulciano (Poliziano, Montepulciano, Toscana)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar