onsdag, september 12, 2007
2005 Moulin de Cassy vs. 2005 Verdignan
Det är äntligen dags för våra första smakprov av den hyllade årgången 2005 från bordeaux. Vi provar i parallella glas, till älgköttbullar med gräddsås, potatis, bönvinägrett och grönsallad dressad med olivolja/balsamico.
2005 Château Moulin de Cassy har en tät blåröd färg. Den lockande doften i karaffen ger först trion blåbär, vanilj och kött. I glaset kommer mer av svarta vinbär, ungt kärnig karaktär, och inslag av after-eight med en dragning åt eucalyptus och lagerblad. Till slut adderas en aning anthon bergs chokladpralin med jordgubb och ett uns korint och krydda från merlot/nya världen. En riktigt trevlig, ungfruktig doft! Den fruktiga smaken har rejält hög syra, strama druvtanniner och en rå, intensiv kärna som gör att vi tror starkt på att lagra det här vinet. Oväntat tufft i denna prisklass. (jfr vårt test av Potels virtuella och kontroversiella 2005 Morey-Saint-Denis VV, en bra årgång kan behöva mer tid). Utvecklas ganska snabbt med tid i luften och blir till slut uttalat korintigt och kryddigt. Som så ofta: cabernet i början och merlot i slutet. Ovanligt bra vin i denna prisklass, lägg gärna undan några flaskor. 50/50 cabernet/merlot. Vigneron Independant!
2005 Château Verdignan har likaledes en mörkt blåröd färg, en god ung doft, men klart rökigare med dragning åt läder, föraningar av stall på en tydlig botten av lakrits. After-eight hittar vi även här, med ett tillägg av aceton/skoputs i positiv bemärkelse. Här finns också ett varmt inslag av brända mandlar som för tankarna till whisky, sherry och madeira. Detta drag stannar kvar under kvällen. Smaken har en betydligt lenare, mer jordigt avrundad textur än hos föregående vin. Lakrits- och plommontonad, med rostade, något salta och uttorkande fatiga tanniner. Frukten är sötare och mer förädlad. Helheten är klart värdig sin något högre prisklass, där bordeaux faktiskt ger mycket för pengarna i den fina årgången. Ingen tvekan om att det är en god idé att lägga undan - ikväll är det vinet vi väljer att spara till senare under kvällen och en ostbit. Cabernet Sauvignon 55%, Merlot 40%, Cabernet Franc 5%. Ännu en bra cru bourgeois, man tackar! Verdignan har aldrig smakat så här mycket, vad vi kan komma ihåg...
ps. Just nu är vi mest av allt nyfikna på hur pass bra Guigals 03or från norra rhône kan vara (eftersom flaskor finns), så det artar sig till en provning på lördag. Virtuell provning?
2005 Château Moulin de Cassy, Médoc (Pierre et Olivier Compagnet, Begadan, Mèdoc, Bordeaux)
2005 Château Verdignan, Haut-Médoc Cru Bourgeois Superieur (Fam. Miailhe, Saint-Seurin-de-Cadourne, Mèdoc, Bordeaux)
På lördag kväll sitter vi på terrassen till vår hyrda lägenhet i Rom, så det blir nog snarare Dolcetto eller Barbera till prosciutton än syrah. Men prova gärna, Drucket kör ju Rhône-tema på lördag också...och så får vi ett rejält svar på frågan om det är värt att köpa på sig när vi kommer hem ;)
SvaraRaderaParigi, Roma, vad månde bliva härnäst? Lyckliga småbarnsföräldrar som kan fixa till en helg på två...
SvaraRaderaJohan berättade om planerna att prova norra rhône,
och tillfället är perfekt nu!
Absolut! Vilken Guigal ska vi ta? Båda?
SvaraRaderaFrankofilen får väl släpa med en flaska Guigal och en laptop till hotellrummet i Rom ;-)
SvaraRaderaVi dricker säkerligen den ena (eller båda) av Guigals 2003:or på lördag. Vilken ska vi spika?
Vi kan få svårare att pricka en precis publiceringstidpunkt dock. Det vore lite oartigt mot de övriga gästerna att helt plötsligt springa iväg och börja knappa på datorn.
Det är väl det minsta en frankofil kan göra! Knappast nåt besvär att tala om - för att få dricka riktigt franskt vin istället för nåt lokalt tjut i det främmande landet..;-)
SvaraRaderaVi dricker båda! Möjligen smakar vi också på 2003 C-H för att få en referens, ett normalvärde, en känd parameter... Jo, vi har också svårt att säga något mer bestämt, men till en lat söndagsfrukost borde man kunna läsa intrycken...
Jag funderar på att checka in en låda fransktjut för säkerhets skull. De där lokala hemska semestervinerna har man ju hört talas om. Knappt drickbara på plats och ännu sämre om man köper med sig hem. Såg att infödingarna ibland dricker något som heter Barollo -kan det verkligen vara något att ha?
SvaraRaderauhuuu... Vill också åka till rom och dricka inhemskt slaskvin; sist jag var i Italien trugades jag på något som visst hette Prunello eller Brunollo eller något sådant. Förfasande!
SvaraRaderaPrunetto, Cerotto, Il Pretto, Barbarella, Moltobuono, Masterbernina, Truga Rita, Aldo Moro, Pio Colada, Fiasco di Avellino, La Firma Conca, Il Carbonara Superiore, Fragolino di Revolutione, Fattoria del Trattoria, Lacryma dell' Diavolo, Bordello Inferiore, La Terra Trema, La Podere Povera, Barone di Russia, Tenuta di Scandale, Le Frittate di Ovelli Ronde, Cannonau di Roma Le Bombarde di Touriste...
SvaraRaderaMed den listan i er hand kan ni inte misslyckas i världens medelpunkt. Vi har kollen - ni har väl en slagtålig väska att ta hem slaskvinerna med?
Italien, oj, oj det är ett okultiverat ställe.
SvaraRaderaKan ni förstå, på ett sälle försökte de servera mig ett vin som hette Bonde-Santi. Det tackade jag nej till, ger mig den på att det hade luktat stall, illa dolt med lite parfymerad viol. Fi donc.
Godmorgon. Det blev hela 11 viner igår (två av dem var Guigalerna) och det blev sent. Inlägg kommer under förmiddagen, men en viss återhämtning måste först ske ;-)
SvaraRadera/Drucket