torsdag, augusti 09, 2007

Ankconfit & bourgogne


Vi bjuder på confiterade anklår ikväll. Rödvinssåsen har nu blivit ännu rundare och mer mångfacetterad av tawny port, balsamico, kalvfond, vitpeppar och mest tydligt: stjärnanis. Tlllbehören blir de säkra korten blomkålspuré, le puy-linser och mungbönor, som fått extra smak av en aning dijonvinägrett. Vi har redan skrivit om hur excellenta 88orna från Domaine Rougeot visat sig vara att dricka till genomlagad anka. Inte minst den något kraftigare Pommarden glänser i sammanhanget, och ger en lång, mogen och härligt komplex upplevelse. Såsen och långkoket är helt enkelt underbara ihop med de mogna vinerna, som får extra längd av tillbehören. Även om förra smakprovet också var mycket lyckat är de bäst hittills ikväll.

Så när vi lite elakt dricker 1999 Morey-Saint-Denis efteråt framstår vinet faktiskt som helt ungt, med en bit kvar till mognad, liksom våra två tidigare smakprov av Drouhins 99or. Först ger doften mineraler, något knutna röda vinbär, tomatpuré och ett milt inslag av brasa på torra löv. Efter ett par timmar utvecklas generösare, fatigare aromer av jordgubbar och hallon med en del mognadstoner och lite försiktiga pinotkryddor. Den ganska lätta smaken har hög intensiv syra, något svag mittsmak och lite kort slut. Men när brieosten kommer fram händer det saker, och vinet framstår i fin, fortfarande läskande, dager. Så ge det här vinet ordentligt med tid i luften, och en ostbit därtill....

1988 Volnay-Santenots 1er Cru (Domaine Rougeot, Meursault, Bourgogne)

1988 Pommard Cuvée Henri Rougeot (Domaine Rougeot, Meursault, Bourgogne)

1999 Morey-Saint-Denis (Joseph Drouhin, Beaune, Bourgogne)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar