torsdag, augusti 09, 2007

2004 Clos Bagatelle La Gloire de Mon Père


Våra gäster berättade om sitt besök på restaurang Hälsingborg, och sina goda minnen av Château Villerambert Julien från Minervois. Aha, ni gillar kraftfull syrah från languedoc-roussillon, tänkte vi, och plockade fram detta vin. 2004 Clos Bagatelle La Gloire de Mon Père har en tät, strålande, exemplarisk doft där det mesta sitter på rätt plats om man gillar sydfransk syrah. Den är så typisk för druvan att det blir bingo: tjära, rök, svarta oliver, vulkverkstad, björnbär, garrigue, lager, svartpeppar, ingefära, fatvanilj och lakrits. Vi skulle vara glada att bara få sniffa. Men smaken gör oss inte heller ett dugg besvikna med sötfruktigt fokus, salta lakritstoner, god örtig stramhet, mörkt chokladiga ektanniner och bra syror. Urgott! Faktiskt inte mer än 45 % Syrah, resten är 35 % Mourvèdre och 20 % Grenache. Modern vinmakning med långsam och kall urlakning av druvskalen i sin must. Sedan följde 14 månader på ny ek. Enligt etiketten är det Henri Simons 44e och sista skörd. Associationerna till Marcel Pagnol skadar inte alls...
Till höstens grytor och vilt kommer det här vinet att vara strålande. Ett mycket bra vin är det till ost redan ikväll - och en sån fräck butelj, av en sort som vi bara minns från Minervois och Saint-Chinian, upp och nervänt konformad! Köp inte alla flaskor är ni snälla, vi måste nog ha ett par till...

2004 Saint Chinian Clos Bagatelle La Gloire de Mon Père (Henri Simon, Clos Bagatelle, Saint-Chinian, Languedoc)

3 kommentarer:

  1. Kul att ni gillade det! Lägg gärna några åt sidan, lagring mår det bra av. Årgång 2000 och 2001 var kalas för inte så länge sen...

    SvaraRadera
  2. Den här hade jag missat. Jag är väldigt förtjust i Minervoisviner. Dom jag har köpt, har mest kostat kring hundralappen. Vi köpte mycket Abbotts Cumulus Reserve för några år sedan. Ett mycket gott vin som inte fick uppmärksamhet efter förtjänst. Tur för oss! Det var också en blandning av Syrah, Mourvèdre och Grenache. Det känns som att jag skulle gilla det här också. Tack för tipset!
    Öppnade en Tim Adams Riesling 2006 till en grillad laxsida med löjromssås och blandad lök kokt i vit balsamico och saffran. Vinets syra och lökens sötma korrelerade perfekt.

    SvaraRadera
  3. Vi köper och spar 2004 Clos Bagatelle! Det ska noteras att Swedish Wine Cellar har bra flyt på sina nyhetslanseringar, i stort sett allt de tar hit är intressant. Kolla deras prislista och se vad man gör för att ge franska viner den hyllplats de förtjänar.

    2006 Tim Adams Riesling ligger i pipelinen för provning. Ett utpräglat matvin, har vi förstått. Noteringar kommer snart...

    SvaraRadera