lördag, augusti 04, 2007

2005 Pellerin Côtes-du-Rhône


På spisen puttrar anklåren i sitt ankflott sedan ett par timmar tillbaks. Nu är det dags att reducera en bra rödvinssås, och vi vill veta: exakt vilket vin använder ni allra helst i rödvinssåsen?

Våra kandidater brukar vi hitta bland beaujolaiser och enklare côtes-du-rhôner. Lite fruktsötma och rotfruktskaraktär gör ingenting alls, bara tanninerna är snälla eller obefintliga. Det här vinet är inte så värst kul på egen hand, om man inte går loss på sötfruktiga, aningen eldiga rotfrukter... men som såsvin är det toppen, när rotsaker som karamelliserats i lite socker ändå är utgör basen (2005 Morgon blev likaså väldigt lyckad senast vi lagade rödvinssås, men det kunde faktiskt också duga bra med korkad 1997 Castello di Fonterutoli). När såsen är klar hugger vi in på confiterade anklår, buljongkokta le puylinser, blomkålspuré och rödvinssåsen...

2005 Côtes-du-Rhône (Joseph Pellerin, Rhône)

4 kommentarer:

  1. Jag måste erkänna att enkel côtes-du-Rhône är en av mina favoriter, men jag är också svag för spanska viner. Har med framgång prövat Torres Coronas, som är snäll, fruktig och lätt vaniljig.
    Ska jag göra sås till vilt gillar jag merlot som bas i vinet.
    Så, vad använder ni för vin till vittvinssås då?

    SvaraRadera
  2. Eftersom vi ofta dricker rieslingviner så blir det ibland riesling i såsen till fisk: "rieslingrahmsauce" som tyskarna säger. Sauvignon blanc brukar vi däremot undvika i sås eller marinering. Men vårt absoluta trumfkort är Noilly Prat, det mest användbara matlagningsvin vi vet. Drygt och smakrikt! Funkar till det mesta...

    SvaraRadera
  3. Periquita på halvflaska har visat sig vara riktigt användbart.

    SvaraRadera
  4. Visst , halvflaskor är ju lysande för det här syftet. Och Periquita går faktiskt att dricka också...

    SvaraRadera