onsdag, augusti 15, 2007

2000 Château Montus


Till entrecôte med linser frästa i lök är det dags att smaka på årgång 2000 av Montus standardcuvée igen. Sist vi smakade för något år sedan slogs vi av de tuffa tanninerna som bara bad om mer tid i källaren. Nu har det hänt en hel del sen dess. 2000 Château Montus har en animalisk, mörkt bordeauxlik doft med järn, skomakarverkstad, ceder, svart oliv, lakrits, vanilj, avrundade plommon och mörka körsbär.

Smaken är god, tät, rejäl, örtig och intensivt fruktig med söta merlottoner (tannat smakar ju ofta så). Tanninerna är i sammanhanget nästan lagom uppmjukade, men frukten och syrorna är glädjande nog pigga och pur unga. I det eviga madiranracet mellan tanniner och frukt tycks lyckligtvis frukten denna gång avgå med segern. Allt är på rätt väg, redan nu smakar det mycket bra till biff, om ytterligare något år blir frukten ännu mer harmonisk. Ett bra år för Montus!

2000 Château Montus (Alain Brumont, Madiran)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar