Hälften av druvorna är carignan, resten syrah, grenache och mourvèdre. Andrew Jefford skriver i 'The New France': "The burly and exuberant Gerard Gauby's 32-ha biodynamic estate based at Calce is not only one of the best estates in Roussillon, but also one of the finest domains in Southern France. Gauby ensures very low yields by hard pruning and green harvesting. He also sorts his precious harvest grape by grape... Gauby has eased back slightly on the power of his extraction over the last few vintages, providing wines of greater sumptuousness and less brute force."
Violaktig blåröd färg. Doften är lantlig, lite gödseltonad, höig och blommig med salmiak och röd intensiv frukt där vi hittar drag av skogsbär, jästa körsbär och sydfranska örter - inte minst salvia. Smaken är bitig, tät och skogsbärig med hög syra. Överraskande kraftfull i den fruktiga attacken oavsett alkoholhalten, men ändå slank i munnen. Kärnig, men inte nämnvärt tanninsträv. Avslutningen är saftigt god och faller lite tvärt, men frukten minglar lyckligt nog ändå kvar efteråt.
Efter hemfärden över Öresundsbron svängde vi snabbt ihop en rustik strimlad färsk nudeldeg, och serverar pastan med smörfräst salvia och parmesan. Vinet speglar sig i dofterna från maten - rätt kul faktiskt. Det här är ett riktigt skönt vin med sin bonniga, tovigt rockiga känsla. Riktigt bra, inte minst för eko- och biovinvänner. Vi har för oss att det finns på listan hos Restaurang Landet vid Telefonplan, men nu hittade vi det i Köpenhamns vindjungel. Fler rapporter därifrån inom kort.
2004 Les Calcinaires Côtes-du-Roussillon Villages (Domaine Gauby, Calce, Roussillon)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar