lördag, januari 06, 2007

1997 Fèlsina Fontalloro


Dags för nästa mogna läckerhet. Mesta delen av druvorna kommer från den sex hektar stora och kalkrika vingården Fontalloro i Castelnuovo Berardenga i sydligaste och varmaste delen av Chianti Classico. Producenten Fattoria di Fèlsina gör vinet på 100% sangiovese, och det är ett av de mest kraftfulla viner av den druvan vi smakat, jämsides med Villa Cafaggios San Martino och Castello di Brolio.

Upp ur glaset stiger en tätt packad doft med stall (bonnigare än Tignanello), steniga mineraler (klart fler än Tignanello), torkad frukt, intensiva surkörsbär och jovisst - lite julmust. Men inte så det stör. Smaken är äntligen helt mogen (vi har gjort flera tappra försök, senast för mer än ett år sen) men bäst av allt: syrorna är fortfarande friska, rätt höga och livliga och garanterar en viss framtid (tanninerna är också klart tuffare än hos Tignanello). Det här var tidigare ett bråkigt monster - nu är det en vildhäst som överraskande satt sig ner på bakbenen och låter oss kliva på. Fem flaskor kvar, de håller några år till.

Till pappardelle bolognese med massa parmigiano.

1997 Fontalloro IGT Toscana (Fattoria di Fèlsina)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar