söndag, juni 01, 2014

BYO 31 maj




















11 kommentarer:

  1. Ok, egentligen har jag massa frågor och funderingar - men nu bara en: vad sjutton är flaska nummer ett för nåt??

    SvaraRadera
  2. Våran egen cider!

    100% cox pomona, skördade 10 oktober. Mustades ute hos Rosenhill på Ekerö. Jäste vid 17-18 grader i två månader. Buteljerades 15 december med en rågad tesked socker i varje flaska för moussen. Osvavlat såklart ;)

    SvaraRadera
  3. Aha! Den borde jag fattat! Ståltank eller små nyrostade ekliggare? ;)

    SvaraRadera
  4. En 30-liters hink av plast med lock och jäsrör.

    Eklangarn sa att vi borde pröva barrique nästa gång :)

    SvaraRadera
  5. Hur var Lacima?
    (Testade själv Lalama 2009 från ett tillfälligt släpp i höstas och fick en korrigering av mina fördomar om Spanien, även om jag kanske inte föll pladask för vinet.)

    SvaraRadera
  6. Vi gillade den skarpt. Höga syror och lite volatila målarfärgstoner ledde flera av oss till Italien. Franko var inne på sangiovese medan vi tänkte på San Fereolos mogna dolcetto:

    cellartracker.com/classic/wine.asp?iWine=1014526

    Svalt område, hög höjd, försiktigt med fat och så mencia-druvan som attraherat oss flera gånger förr.

    SvaraRadera
  7. Franko hade med sig Rampollan förmodar jag. Hur togs den emot? :-)

    /Joachim

    SvaraRadera
  8. Först drack vi en flaska Rampolla som Franko hade med. När den var slut kom - hör och häpna! - ännu en flaska av samma sort, men nu från Henrik. Vilket var väldigt bra, eftersom alla tyckte om vinet och gärna ville dricka mer av det :)

    Bortsett från olika druvsorter finns det vissa likheter med Elisabetta Foradoris amforalagrade röda, Morei och Sgarzon. Den där renheten i uttrycket, samt en känsla i doften av fuktig vattenfärgslåda och drejad lera som verkar hänga ihop med lagringsmediet som ändå sägs vara neutralt (insidan är alltså inte behandlad med bivax, eller emaljerad som hos Cornelissen)

    De flesta vinerna finns beskrivna här:

    cellartracker.com/classic/event.asp?iEvent=25004

    SvaraRadera
  9. Jag tror inte Sammarco 2009 är i amforor. Det finns ett annat vin som är det. 2010 släpptes ett 100% Sangiovese på Amfora. Sammarco 2009 görs fortfarande i barrique som jag förstått det. Dock är tiden på fat halverad och endast 25% är nya. Rätta mig om jag har fel. Mvh Karl

    SvaraRadera
  10. @Karl: Det finns olika uppgifter ute om barrique och amforor vad gäller Rampolla. Vinovativa, som importerar, skriver barrique. Galloni skriver däremot att 2009 var övergången till amforor helt genomförd.
    Misstänker att det bara är di Napolis själv som vet ...
    Finns en filmad intervju i två delar med Luca di Napoli hos Gallonis Vinous Media där jag gissar att man kan få svaret, men jag har inte hunnit med att se den.
    Hiursomhaver, om Sammarco ser barrique, så är det konstigt för det fanns precis noll känsla av det i vinet.

    SvaraRadera
  11. Ok. Jag har läst det också men jag trodde det var prestige vinet som man menade var 100% amfora numera. Jag har läst andra anteckningar som menar att det finns lite fat med i Sammarco. Men det spelar väl ingen roll . Hur det uppfattas är välj det viktigaste. 99an och 04an med den tidigare uppfostran har jag prövat och dessa får inga höga poäng från mig. Där är det alldeles för ekigt. 07an och 08an däremot tror jag på och dessa är inköpta för lagring. Endast 2st 09or har jag också. Jag prövar en snart. För se hur jag upplevde den. Mvh Karl

    SvaraRadera