Det sprudlande fenomenet ”naturvin” läses gärna med popkulturella glasögon. Det ligger nära till hands att dra paralleller till musikaliska motrörelser från 1956, 1967, 1977 och 1989. Då syftar vi förstås på rock ’n’ roll, flower power, punk och rave. Samtliga kom som en reaktion på hur tillståndet såg ut strax innan, och de exploderade exakt när tiden blivit mogen.
Motrörelser uppstår såklart inte ur ett vakuum. Ibland måste man repa upp väven och börja om. Det kan handla om en nerv som gått förlorad, om en spänning som försvunnit. En särskild plats, och särskilda människor som möts. En längtan att förenkla, skala ner, skala av, skala bort. Det är sådana saker som blir avgörande. Det går oftast att hitta en historisk återkoppling, samtidigt som motrörelsen revolterar mot sådant som gått snett i närmast föregående paradigm.
I backspegeln kan man se hur vinvärlden under perioden 1985 till 2010 dominerades av prestige. Kommunikationen riktades uppifrån och neråt. Publiken förlitade sig på auktoriteter i en utsträckning som idag känns komisk. Det fanns en stark drift att ranka och poängsätta. Jämförelser siktade på störst och bäst. Vinmakarens roll hamnade i fokus, och alla medel tycktes tillåtna när produkterna skulle formas efter marknadens tänkta behov. Manipulation blev legio i både billigt och dyrt. Vinerna slätades ut samtidigt som de blev tekniskt felfria.
Mot den bakgrunden är det lätt att förstå varför så många av oss plötsligt vill ha något annat, mindre pretentiöst och mer autentiskt. Men det franska fröet till naturvinsrörelsen har faktiskt grott ända sedan mitten av 80-talet, för att blomma ut under 00-talet och snirkla sig upp till Sverige under de senaste fem åren, via importörer som Vinik, WineTrade och Vin & Natur. Boken ”Naturligt Vin” är den första ordentliga introduktionen på svenska.
Författarna Emil Arvidson (journalist) och Emil Broomé (vinimportör) har det popkulturella angreppssättet gemensamt. Med förflutet i klubbvärlden påminner de om två stjärnögda fans på jakt efter ”scenen”, och naturvinets epicentrum är och förblir Paris. Intressanta rörelser består som bekant av intressanta människor, och författarna vill helt enkelt hänga med dem. Dricka vin. Prata. Förstå. Söka efter ursprunget.
Den mest fascinerande berättelsen handlar om systrarna Hacquet. Det är ett osannolikt möte med två 90-åriga, före detta vinodlande tanter i mellersta Loire. Framåt nattkröken hämtas dammiga buteljer in från ett skjul på gården, trettio år gamla men ändå vid god vigör trots att inget konserverande svavel använts. Kapitlet belyser hur naturligt vin alltid funnits – åtminstone någonstans – även under de mörka åren när i stort sett alla vingårdsägare gav efter för de stora kemiföretagens arbetsbesparande lockelser.
Idag befinner vi oss annars ganska så långt från systrarnas skjul. Det franska lantvinet håller på att gentrifieras i rasande fart, och storstads-hipsters världen över sliter i de mest åtråvärda flaskorna. Vin utan tillsatser framställs med nödvändighet i liten skala, och tillgången räcker knappast för att möta efterfrågan. Prisläget på alla ställen utom den franska bondvischan skjuter iväg. Och allt detta i motsats till vad som nog ursprungligen var meningen.
”Naturligt Vin” är ett grafiskt tilltalande verk med många foton samt målningar av naturvinsrörelsens egen huskonstnär Michel Tolmer. Det som kan saknas är möten med några centrala gestalter som nu endast nämns vid namn, samt lite mer fördjupning i samtalen med personerna på vinbarsscenen i Paris. Ett reflekterande avslutningskapitel hade inte heller skadat. Men det finns å andra sidan en hel del funderingar längs med vägen, och den här boken håller definitivt för flera läsningar.
Ett inlägg med en Thomas Kuhn-referens och allt. Ni fortsätter att fortsätta imponera. Boken låter dock inte så inspirerande. "grafiskt tilltalande verk" låter inte som den bästa köpreken. Undrar lite varför? Flera ekopionjärer har ju ägnat en del tid med FV. Så intervjuer och samtal för författarna borde inte vara så svårt, särskilt inte med stort förlag i ryggen?
SvaraRaderaLäste precis om den här recensionen. Fantastisk läsning. Precis vad man skulle vilja se när man slår upp sin morgontidnings helgbilaga...
SvaraRadera