Det fina med att gå på Tivoli med trettonåringar är att de klarar sig på egen hand. Medan ungdomarna gör det mesta av åkbanden kan di voksne välja bland attraktioner i hela Storköpenhamn. Vi gjorde sällskap med spanjorer och fransoser och tog en timmes rundtur med de klassiska sightseeing-båtarna. Det är svårt att föreställa sig ett mer avkopplande tidsfördriv, med en hel del arkitektur-spotting som bonus.
Ett kvarter från turistbåtarna ligger Ved Stranden 10. Den piffiga lilla vinbaren/butiken väljer med omsorg ut några av de skönaste druvsafter planeten jorden har att erbjuda, till exempel från stekheta indiestjärnor som Bepi Rinaldi, Dard & Ribo och Jean-François Ganevat. Fyrtornet Monfortino blinkar retsamt till oss från hyllan. Be att få komma ner i källaren och botanisera, men notera också de små svarta lapparna med utropstecken: serveras endast på plats.
Vi åker vidare till Christianshavn och kliver in på Cibi e Vini. Det är alltid lika trevligt att besöka Fabios och Mies butik. Paret var tidigt ute med ekologiska hantverkarviner från de flesta delar av stövellandet, långt innan yngre vinhipsters blev nyfikna på Sicilien och sånt. Här måste man säga att det är tidsandan som hunnit ifatt veteranerna.
Fabio berättar att all världens importörer just nu sliter i Arianna Occhipintis flaskor, men att Cibi får en tillräcklig allokering varje år eftersom de varit med henne från början. För tillfället erbjuds en låda med 2012 SP68 Bianco och 2010 Siccagno Nero d'Avola samt två vardera av 2012 SP68 Rosso och 2011 Il Frappato till det ytterst facila priset av 820 dkk.
Tian av favoriten Aurora Barricadiero har nått hyllan, nu med druvkompositionen 100% montepulciano. För vår del hade vi i och för sig ingenting emot femtedelen cabernet som bidrog med goda drag av pennväss, men kvintetten bakom Aurora har alltid strävat efter att göra vinet druvrent, och senaste versionen är resultatet. Fabio tycker att det har blivit en rätt stor förändring. Här finns också en provlåda med samtliga Aurora-viner.
Paret åker på semester till Dolomiterna om en dryg vecka och kommer inte hem förrän den 18 augusti (butiken håller öppet ändå). Där ska de träffa sina producenter i Trentino och Alto Adige, inte minst det pigga tillskottet Radoar, på höga höjder i Valle Isarco norr om Bolzano. Innan vi ger oss av vill Fabio pusha lite för sin nya kalabresiska producent A Vita. De kan betraktas som nydanare i appellationen Cirò - bort med de murriga ekfaten och fram med den saftiga rödfrukten.
Vidare norrut på Helsingørmotorvejen. Avfart 13 Gammel Holte, och simsalabim så är vi framme hos Carlo Merolli. Som vanligt finns det en hel del smått och gott här på lagret, och som vanligt är nog Barolo Cerrati det mest effektiva och safari-befrämjande dragplåstret. Cascina Cuccos andra vingårdsbarolo finns dessutom i en låda med tre årgångar, men det är 2008 som lockar oss. 125 myntunionkronor - ingen slår Carlo på fingrarna när det gäller priset.
När drack vi en riktigt god bardolino senast? Eller en bardolino överhuvudtaget? Inte på den här sidan millennieskiftet i alla fall.
2012 Ca' dei Colli Bardolino kommer lite som Venetos svar på beaujolais-villages. Tillbaka från turen över sundet grillade vi hamburgare på dansk högrevsfärs. Och innan vi visste ordet av så var vinet slut. Ungt, bärsaftigt, allmänt smaskigt och ytterst klunkbart för ynka 79 muk hos Carlo.
Ibland krävs det en complimentary bottle för att man ska komma ut ur komfortzonen. Hur många känner egentligen ett skriande behov av Tai Rosso Riserva från Colli Berici DOC? Stackarna i vindistriktet söder om Vicenza blev förbjudna av ungrarna att använda ordet tocai efter 2007, så kvar blev bara tai. Lite snopet på något sätt. Fast egentligen är druvan en variant av grenache, precis som den sardiska cannonau.
Kombinationen varma 2009 plus grenache från en obskyr italiensk avkrok låter kanske inte helt lovande, så 2009 Alessandro Pialli Cio Bacaro blir en rejäl överraskning ifråga om kvalitet och drickbarhet. Visst doftar det som om man satt eld på en hallonhäck - läs brända örter och varm frukt - men munkänslan är silkeslen och det dyker inte upp något balansproblem, ingen tillstymmelse till eldighet. Faten är diskreta och svaveldosen låg, 30 mg/l. Precis lagom utvecklat nu, ett njutbart vin till den sena kvällens ostar (135 dkk hos Cibi e Vini).
Jamen visst är Köpenhamn med omnejd fint. Ni verkar ju dessutom ha hunnit med det väsentligaste. IV-Patrik förstod inte tjusningen med Tai Rosso men det verkar ni ha gjort. Finfina grejer.
SvaraRaderaAah, liksom själva kontentan av en safari - Torvegade och Holte - där finns egentligen allt man behöver.
SvaraRaderaNej, Piallis Tai Rosso var inte min påse, lite för gumptunga amaonevibbar för min enkla och agrara smak. Det är något med gubbig, portvinsångande grenache som jag inte kommer överens med.
/Patrik
Ingvar - ja, nu ser vi ju att både du och JC har bloggat om Cio Bacaro. Det var slarvigt läst.
SvaraRaderahttp://billigtvin.blogspot.se/2013/04/varsalong-i-byen.html
http://jcvintankar.blogspot.se/2013/04/vinprovning-i-kopenhamn-del-2.html
Patrik - undras om inte just det här vinet är ganska beroende av tidpunkt och sammanhang. Kan tänkas komma in helt fel i början av en kväll när man vill ha friskare grejor.
Förresten, hade inte du skrivit några rader om bardolinon? Kan inte hitta dem nu.
Jag förstår. Så det gäller alltså att "den sena kvällens ostar" är tillräckligt sen? ;)
SvaraRaderaInget blogginlägg om bardolinon trots att vi snart sänkt en låda - skandal, men det slinker ned så lätt och kvickt att man inte hinner tänka...
/Patrik
Rena turistbroschyren! Härligt!
SvaraRaderaNågon som provat Cascina Cuccos Barbera 2010?
Härligt att läsa! Var själv på en något kortare variant av vinsafarin igår med betydligt yngre barn. Hann med Carlo Merolli, men inte så mycket mer... Hade tänkt köpa litevin från Skål i proviantboderne, men var tvungen att avbryta planen efter allt för mycket barnskrik - har ni varit där? De säljer ju viner från Petillant.
SvaraRadera