Knappt fyra månader har gått sedan den svenska distansvinhandelns första gemensamma uppvisning på Stadshuskällaren. Vi hade en del invändningar, och efterlyste närvaro av fler aktörer som Caviste och Idala Gård. Till dagens provning har vi fått ungefär det vi bad om. Klart man måste skriva då.
Om vi ångrar något i den förra posten så är det att vi generaliserade. Varje verksamhet är speciell och skillnaderna stora. Två tydliga exempel: Caviste kopplar ihop relativt okända franska småbönder med vinintresserade svenskar, utan mellanhänder, i lugnt tempo, en utförlig berättelse i månaden. Winefinder trålar den danska marknaden på mer namnkunniga viner som redan importerats av större danska firmor, och säljer dem vidare till Sverige, en drive varje vecka. Två filosofiskt sett helt olika verksamheter där vi har problem med den senare, eftersom den humanistiska länken mellan producent och konsument är borta. Kvar finns bara affärstransaktioner, usa-poäng och vitsord från femton inhyrda sommelierer.
Malmö/Dragör-baserade Invinitum tycks i första hand vända sig till en bredare allmänhet, inte till de särskilt vinintresserade. Klara indikationer på att så är fallet är att man 1) rubricerar vinerna efter färg snarare än ursprung samt 2) producerar blandlådor med namn som "Midsommarlyx - blåklint", "Sommarspecial - nejlika" och "Sommarspecial - röd ros". Inte riktigt vår melodi, men det är däremot
2012 Château Paradis Côteaux d'Aix-en-Provence Rosé (134 kr) från en Tardieu/Cambie-konsulterad egendom i närheten av Mont Sainte-Victoire. Deras topprosé är ursprungstypiskt mineralisk, men mer ovanligt för området spetsad med en femtedel cabernet sauvignon. Frisk äppelsyra (blockerad malo), seriös koncentration, lite anissälta i svansen. Strukturerat, balanserat, elegant.
Skånska italo-specialisten Idala Gård får oss mest att skaka på huvudet. Hur gick tankarna när man skickade in närmast katastrofala kandidater för bedömning, som 2009 Piazzo Barbaresco Fratin (195 kr) och 2003 Il Rubino Ghemme Riserva Ca' de' Santi (200 kr)? Den ena med de mest värmestressade torra tanniner som tänkas kan, den andra ungefär lika pigg som en påse russin.
Det är ju som att be om stryk! Lyckligtvis har man d'Angelos välbyggda och klassiska 2007 Donato d'Angelo Aglianico del Vulture (192 kr) att försvara sig med, och fler att sälja från samma utmärkta producent. Vi blir nästan glada igen av Cavallottos ljust syrliga pastavin 2011 Grign Langhe Rosso (150 kr) även om de flesta nog grinar illa åt grignolino och priset kanske är i saftigaste laget.
Caviste då? Jo, för första gången finns det två lanseringar att prova samtidigt, CAV0017 som släpps imorgon och CAV0018 som kommer i mitten av juni. Till skillnad från de andra aktörerna får vi ett ordentligt faktablad om vinerna och Martin är dessutom på plats för att svara på frågor. Känslan av slumpmässigt hopplock är som bortblåst, här är det verkligen "noga utvalt" för att citera en känd slogan från kollegerna/konkurrenterna. Som många redan gissat är CAV0018 en återträff med Domaine du Joncier från Lirac, två flaskor av varje vin. Elvorna är något varmare och mer tanniska än tiorna, men som tur är kommer flaggskeppsvinet Les Muses i årgång 2010 en gång till. Mest mourvèdre och därmed ett härligt grepp och dito framtidsutsikter. Från förra årets låda lyckades vi lägga undan en ynka flaska...
Så befriande skönt att det finns någon som vågar ha åsikter och stå för dem. Jättebra konsumentupplysning och användbar feedback för den importör som står ut att lyssna även när det svider,
SvaraRaderaVälskrivet som vanligt.
SvaraRaderaExtra intressant när man jämför olika blogginlägg kring samma provning. Ett vin som hos någon är intressant, trevligt och har en snygg syrlighet och pigg örtighet, är hos en annan en katastrofal kandidat, piggt som en påse russin.
Som att kasta krona/klave om man inte följer bloggarna regelbundet och vet vem som brukar ligga närmast ens egna preferenser.
Precis min tanke, Lessrof. Kan ju förstås vara så att han arkeologen går igång på reliker? Annars ska en ghemme 2003:a från en anständig producent inte behöva gå Sunmaid-döden till mötes redan. Kan ju vara så att Idala behöver städa ur lagret, det verkar ju exempelvis inte varit någon större snurr på D'Angelo-prylarna de senaste åren.
SvaraRadera/Patrik
Tack Ingvar - en vinblogg utan åsikter är väl ungefär lika önskvärd som barolo utan tanniner? Och positiva omdömen är ju inte mycket värda om varenda ord man skriver är positivt hållet. Tror faktiskt också att de medverkande har mer att vinna på uppriktig och riktad kritik än på det tandlösa jamsande som utgör en (alltför) stor del av svenska vinskriverier.
SvaraRaderaLessrof - vi har inte läst några andra skribenters inlägg förrän nu, men uppskattar verkligen Vinarskallen även om vi kom till vitt skilda slutsatser om just den aktuella Ghemme-nolltrean:
http://vinarskallen.wordpress.com/2013/05/22/nathandlarviner/
I stora drag sammanfaller ändå våra preferenser: vi har bägge en långvarig fäbless för norra Rhône, en numera välbekant (över)känslighet för ek samt en notabel tyskvänlighet. Även om vi skiljer oss en smula vad gäller synen på vissa tyska årgångar (tex 2010 vs. 2011)
IV - Idala Gård har ju samma årgångar av D'Angelo som Carlo Merolli säljer, och priserna är i stort sett kompatibla. Vår pusher i Holte har visserligen också senaste årgången av den vanliga aglianicon (2010). När vi tidigare har pratat med Carlo om de här vinerna har han antytt att de inte varit alldeles lättsålda i Danmark heller. Vilket är väldigt konstigt eftersom de är så autentiska och solida, och dessutom väldigt mycket vin för pengarna.
http://vinotinto.wordpress.com/2013/05/22/natvinhandelsprovning-22-maj/
SvaraRaderaJa, vad ska man säga?
SvaraRaderaAtt vi uppfattade vissa viner på olika sätt.
SvaraRaderaHann inte med att prova lika många viner som T. (tex inte Idala). F.ö så är mina intryck likartade - möjligen gillade jag 2008 Campoleone, Lamborghini lite mer (tål internationell ek ganska bra). Pehu-Simonets rose var klart bäst, flera av rosé-vinerna var habila - men inte mer. 2006 The Stag var (inte oväntat) min favorit denna em. Min syn är f.ö mkt enkel - en bredare svensk vinmarknad med större utbud kan inte vara annat än bra för oss vin-intresserad! MVH - Vintresserad (Peter)
SvaraRaderaSkulle idag skicka iväg en beställning till Carlo Merolli och fick då besked att han inte längre leverar till Sverige. Mycket triskt på en bra leverantör tycker jag.
SvaraRadera/Robert