torsdag, april 25, 2013

Barolo e barbaresco tradizionale!


Som vi har sett fram emot den här provningen! Idén var helt enkelt att vaska fram ett representativt urval av de traditionella producenterna i Barolo och Barbaresco som under decennier arbetat oförtrutet i skuggan av den modernistiska vågens framfart men som idag är hotter than hell, i och med att historien  och trenderna gjort en något oväntad cirkelrörelse tillbaka till alltings början.

Men. Man kan inte återvända till samma punkt två gånger. Tiden har gått och saker förändras. De som säger att de alltid gjort samma vin och alltid kommer att göra det glömmer alla faktorer som faktiskt ändrats, även hos en inbiten traditionalist. Klimatet har blivit varmare, vingårdsmetoderna bättre, markerna sundare, källarna renare, ekliggarna nyare, kunskaperna större, bankbalansen friskare.
På flera adresser har den yngre generationen tagit över.

Den korta sammanfattningen måste bli: vilken frukt! Den som händelsevis sitter med gammal (o)kunskap och fortfarande har för sig att traditionalisternas viner är fruktklena, oxiderade och uttorkade bör snarast tänka om. En given gemensam nämnare är förstås uppfostringsmetoderna. Alla vi som älskar nebbiolo men har fått nog av att tugga fransk ek och vänta på att den ska integreras har här en formidabel källa till glädje.

Off we go... under ledning av stövelspecialisten Thomas Ilkjær.

Förstatrion (årgång 08):

2008 Comm G.B. Burlotto Barolo Monvigliero

2008 Bartolo Mascarello Barolo

2008 Giuseppe Rinaldi Barolo Brunate/Le Coste



Monvigliero är vidöppen på nosen och charmigt rödbärig med höga toner av mosade jordgubbar, viol, rabarber och röda vinbär. Nere under det ljusa bottnar dovare lakritsrot, tobak och kanel. I munnen får vi ett slankt och lättfotat vin med frisk syra, lätta tanniner, intensiva röda bäraromer och kritstenig munkänsla. Avslutningen är behagfullt utdragen, med antydan till kryddvärme. Den aktuella vingården i Verduno har en lätt sandjord inte alldeles olik den i Valmaggiore, Roero - och det är snarast i den viktklassen vinet väger in. Burlotto jäser med stjälkarna kvar och det brukar bidra till aromatik och parfymer. Undras om man inte också haft i en andel hela klasar i jäskaren - flera av oss finner nästan beaujolaisiga övertoner i frukten. Denna närmast burgundiska lättviktare passar perfekt att dricka redan nu eftersom strukturen inte är särskilt krävande.


Maria-Theresa Mascarello hämtar sin barolo från fyra vingårdar: Cannubi, San Lorenzo och Rué i Barolo-kommunen och Rocche i La Morra. Musten har macererat med skalen i cirka 40 dagar och vinet mognade i botti under 30 månader. Här vankas en betydligt mörkare och krämigare frukt med rena toner av mogna körsbär och deras kärnor, inslag av maraschino, antydan till hallon, engelsk lakrits och ett penseldrag tjära. Även i munnen får vi en rejäl och ren körsbärsfrukt med god liten kärnbitterhet och tätvävda sammetstanniner. Nästan lurviga, säger AK, och det är bara att instämma. Stilen är överraskande fruktdriven (liksom i flera av de andra vinerna). Integrationen mellan fruktaromer och druvtanniner är närmast perfekt och hela vinets personlighet har något underbart rejält och hederligt över sig - precis som dess två år äldre syskon vi drack för några veckor sedan. Fenomenal uppvisning och lysande framtidsutsikter!


Brunate/Le Coste kommer med förhandsrykten om att vara en tuffing - mer så än Rinaldis andra barolo, den mer rödfruktiga Cannubi San Lorenzo/Ravera, som vi drack med god behållning för några månader sedan. Den aktuella doften spelar först upp olika variationer på temat trä: ved, eneträ, ädelträ, möbelpolish och nästan fatkryddiga toner. Här finns en elegant volatilitet (möbelputsen). Själva frukten påminner annars mycket om Mascarellos mörka nyanser men är mer återhållen på nosen och har ett eget litet inslag av pomerans. Smaken är hur som helst underbart tät och givande med fruktiga, kraftfullt greppiga druvtanniner och även här en antydan till trä - men det är en härlig balans i vinet, allt sitter ihop som det ska, och det är faktiskt en ren fröjd att dricka redan nu. Frukten skiner verkligen i eftersmaken. De här bägge vinerna spelar i ungefär samma register, i samma viktklass, är ungefär lika täta, och ungefär lika suveräna.

Andratrion (årgång 06):

2006 Giacomo Fenocchio Barolo Bussìa Riserva

2006 Giuseppe Mascarello Barolo Monprivato

2006 Giacomo Conterno Barolo Cascina Francia



Fenocchios Bussìa Riserva dracks nyligen på vinbaren Gaston (på vars hemsida vinet också finns att beställa). Precis som med nollfyran var intrycket 100% övertygande. Nu är doften först lite återhållsam men kommer snart igång, även om den aldrig blir riktigt stor utan snarare spelar med finess. Här finns en underbar rödfruktighet med svala friska röda vinbär, tranbär och mörkröda körsbär med kärnor. I understämman tutar lakritsrot och eneträ, bland övertonerna finns diskret rosenparfym, polish och mintchoklad. Stämföringen mellan det ljusa och det mörka... och i munnen beströs tungan av ren guldsand från de bestämda tanninerna, alltmedan syrorna biter ifrån och friskar upp. Frukten har en härlig täthet och koncentration, men vinets kropp är ändå relativt slank. Det här är alldeles underbart redan nu! och kommer givetvis bara bli bättre. Väger man in priset i ekvationen så är det utan tvekan provningens utropstecken.


Monprivato är Mauro Mascarellos monopolvingård i Castiglione Falletto - några andra versioner finns alltså inte. Glaset bjuder på en fantastisk doft med helt egen personlighet som avviker från de andra vinerna. Som brukligt hos den här producenten är bärigheten påtagligt ljus i vinets ungdom - den påminner kanske framförallt om röda vinbär där man blandat i ett par svarta - och får ett extra lyft av en speciell och tydlig örtighet som liknar timjan. Den utdragna macerationen har bidragit med balsamiska toner och småsvettiga drag som av kokt kött. Thomas drar vår uppmärksamhet till Monprivatos signaturkrydda: kummin. Smaken är osöt på ett klassiskt och oinsmickrande sätt, måttligt tät... eller kanske snarare något gles i mitten. Slankt byggd med örtiga tanniner, svalt balanserad alkohol samt en rejält lång och intensiv finish som bådar gott för framtiden. En ton av sötmandel pinglar i efterklangen. Med tiden smyger en nyans av petroleum upp vid sidan av örterna. Det här eleganta vinet ger intryck av att vara relativt tidigt skördat, det kan möjligen också förklara det petrokemiska som vi mot slutet upplever en smula störande. Thomas påpekar att Monprivato brukar täta till sig med tiden och skifta nyanser till det mörkare.


Med Cascina Francia är vi nere i södra Serralunga, på gränsen till Ginestra i Monforte. Även detta är ett monopol. Hos Conterno kan vi förvänta oss stort doftdjup och kanske mörkare ursprungstoner, något som också infrias på den enormt mångfacetterade nosen. Här finns krämigt mogna mörka körsbär, mandelmassa och ene, ädelträ och polish, blod och järn, violer och örter, pomeransskal, vit choklad och rosenparfym.  Nåväl... i munnen serveras ett imponerande tätt vin med massivt byggda tanniner och en respektingivande sälta som starkt påminner om engelsk saltlakrits. Givetvis saknas här varken kraft eller längd, men doften och smaken talar olika språk, intrycket är förhållandevis vrångt och vresigt, och ska det bli tal om njutning idag krävs det mat för att släta över diverse spretiga egenskaper. Efterhand utkristalliserar sig ett mindre smickrande drag: tänk er en gummiballong som samtidigt luktar grönt bananskal. Mer luft var inte direkt till vinets fördel eftersom gummi-bananskalet blev allt tydligare efterhand och komponenterna i smaken inte riktigt ville samarbeta. Den som handlat gör nog bäst i att glömma rätt länge och hoppas på det bästa.

Sistatrion (årgång 04):

2004 Brovia Barolo Rocche

2004 Roagna Barbaresco Montefico

2004 Bruno Giacosa Barbaresco Asili Riserva



Castiglione-producenten Brovia är en väldigt sympatisk familj att besöka, berättar Thomas, och vingården Rocche är deras bästa läge. Doften är en smula reserverad, men proper och snygg med återhållen mörkröd nebbiolofrukt och fin parfym. Höga minttoner, grusdamm, lite alkohol, lakritsremmar. I munnen har frukten bra koncentreration och integrerar väl med de fina tätvävda tanninerna. och i efterklangen kommer en svalkande förnimmelse av menthol. Renhet, balans och elegans är nyckelorden här - intrycket är relativt polerat, inte minst i jämförelse med nästa glas. Det här är möjligen katten bland hermelinerna, Galloni skriver nämligen att man använder barriques till sina vingårdsviner. Vi är fortfarande tidigt ute eftersom aromatiken fortfarande är lite knuten och outvecklad. Klart lovande på hög nivå.


Roagna förnekar sig inte. Från Montefico stiger en yvig, rustik doftkvast med volatila fläktar. Det är skit i hörnen, det är brett i faten, det är gryta på spisen med kokt kött och kokta rotsaker (kocken bestämde sig nog förresten att köra ner hela djuret i grytan också när hen ändå skulle koka riktigt länge). Det är ved och svamp, det är knäck och lakritsrot, det är tjära och balsamico, det är lösningsmedel och salubrin, det är prima inlagd frukt av hallon och körsbär. Den här doften lämnar ingen oberörd - den trycker upp en mot väggen och kräver att man tar ställning. Yes, vi är med! I munnen dukas det upp duktigt läskpapperssträva tanniner (skalen sägs ha fått laka ur i hela tre månader!) som just nu ligger lite utanpå resten av vinet. Här finns också en läcker traddo-frukt som är betydligt renare än doften kan få en att tro. Inte minst finns här en ordentligt lång finish som visar upp de komplexa köttiga tonerna. Engelska provare har ett ord för sånt: "savoury". Det här vinet är definitivt savoury. Flytande mat liksom. Extremt karaktärsfullt, ingen gör något liknande. Märkligt nog har vi haft två helt annorlunda upplevelser av tidigare flaskor, en violblått primärfruktig och en färgad av röd äppelcider. This wine is alive, take it or leave it!


Kvällens absoluta höjdpunkt nås i det sista glaset - Bruno Giacosas red label Asili Riserva, som har framställts i 10 500 flaskor, 1500 magnum och 200 Sturkö-BiB. Mmm... här serveras ypperligt mogna hallon och körsbär... med imponerande koncentration... inslag av apelsinskal, lakritsrot, ädelträ... lätta blomparfymer och fina hudkrämer. Inom ett ögonblick har smaken kollrat bort oss med en sagolikt tät och storslagen frukt som ingår ljuv förening med druvtanniner av samma slags lurviga sammet som Maria-Theresa Mascarello tycks använda. Här famlar man efter ord som renhet, harmoni, balans, elegans, njutbarhet. Vinet flörtar med perfektion redan nu, men kommer förstås att utvecklas och berikas med otaliga nyanser under flera decennier framöver. Lycklig den som får vara med då. Vi blev lyckliga ikväll.


Nuffror: 92, 96, 96... 94, 94, 93... 94, 94, 98.

Ett extra tack till Thomas Ilkjaer som flög upp från Köpenhamn för att leda provningen. Rätt man på rätt plats är det minsta man kan säga. Den enda vi egentligen saknade i sammanhanget var väl Cappellano?

14 kommentarer:

  1. Underbar läsning! Och Brovias Rocche kommer öppna upp sig underbart tror jag, blir den hälften så bra som 97'an är det värt all väntan i världen! mmm Giacosas Asili får verkligen saliven att rinna lite extra, ett vin som verkligen måste testas. Har ni prisuppgift på den?

    Erik

    SvaraRadera
  2. Vad säger man? Underbar uppställning, förstås! Men trots allt viner på en sådan nivå att man förstås borde umgås en längre stund med dem. Kul läsning hur som haver.

    Galloni hade nog smuttat på grappan när han påstod att Brovia kör sina cru-barolo i barrique. Cru-barberab Brea får sig en körare i småfranska, annars bara riktigt sledna botti.

    /Patrik

    SvaraRadera
  3. Saliverande läsning - tack! Måste nog öppna några Baroli i närtid...

    /Joakim

    SvaraRadera
  4. Oj, hvilket line-up! Herlig læsning, tak! Det laver Ilkjær ikke hernede:)
    VH Niels

    SvaraRadera
  5. fy satan sicka grejer...
    saliven bara forsar...
    snacka om i-lands...
    men...vi borde inte snacka upp de här grejerna...fortfarande vettigt prissatt på världsklassnivå...

    SvaraRadera
  6. @Vinosapien, de här grejerna är inget att ha, borde kosta hälften - max. Vettigt prissatta - pfft.
    Det är så du menar?
    Jag lämnar över taktpinnen till andra och är tyst ...

    SvaraRadera
  7. @Erik - Asili Riserva = €200

    @Patrik - vi umgicks ändå med vinerna över nästan fyra timmar från upphällning till hemgång. Och dessa ädla droppar spottades givetvis inte utan njöts fullt ut. Inget torrsim här inte!

    Skönt att höra att Galloni var fel ute... vi hittade heller inga Spinetta-tanniner..

    @Joakim - det var ren lycka mest hela tiden! Så korka gärna upp den ung 08-rackare, det lär inte göra ont!

    @Niels - du kan väl be honom göra det? Han slipper ju i alla fall flyga...

    @Vinosapien - du menar förstås att vi ska blogga om de kommande primörerna från Bordeaux 2012 istället? De kan nog behöva lite draghjälp ;-)

    @Henrik - det var väldigt kul att prova tillsammans. Droppa gärna några nötter!

    SvaraRadera
  8. Om jag ska vara allvarlig - underbar kväll. Det ena vinet mer ospottbart än det andra bara paraderade förbi.
    Enda vinet jag är lite tveksam till är Monprivato, den där badbollsbananen, när jag väl fick den i sikte så skymde den allt annat. Det är ju fullt tänkbart att det händer grejer, vinet är ju så ungt.
    Men det vinet kom sist i min bok.
    Giacosa var ren förförelsekonst. Smooth som de bästa Aussie-shirazerna, men godare, renare och ändå mer komplexa toner. Ljus cassis, körsbär, hallon, tanniner infattade som en diamantbrosch i den allra ljuvaste frukt, sanslöst vackra, lätta apelsinsyror och den elegantaste lakrisala tjäran ...
    Cascina Francia tror jag blir en kanon, men det dröjer minst tio år och sannolikt ännu hellre 15-20. Den hade ju också den paradoxalt ljusa mörkfrukten, mandel och härliga syror men här mullrade det av feta Serralunga-tanniner som bara tiden kan tämja. Jämfört med de andra mycket spretigare. Jag tror allt finns där, men grejerna har inte hittat till rätt ställe för att kunna gifta sig med varandra än.
    Mascarello 08 och Rinaldi 08 - herregud vilka underbara viner. Så friska, sådana sagolika tanniner, underbart grepp och än en gång den där ljusa mörkfrukten, viol som möter apelsinsyror, jordgubb, tjära - stoppa mig ...
    Brovian var strålande, lite förnäm, närmast en högdragen ton av mint som blandade sig med viol, körsbärsfrukt, lätta pustar av orientalisk kryddighet (garam masala, fast elegant, typ).
    Fenocchion var ju också både rejält kryddig och rejält örtig, men jäklar vilken fin parfym när den blandades med viol, rönnbär, lite lädrig lakrits och tjära. Suverän.
    Burlotto hade nästan parodiskt tydlig jordgubb mot en fond av läder på en grusväg, apelsinsyror, milda parfymskyar ... Skulle lätt kunnat tas för en pinot om det inte var för tanninerna som greppar lite mer än en Chambolle. Subtil kraft, en mild men ändå mycket bestämd förförare.
    Roagna var ju närmast skrattspegligt mycket Roagna. Funkig skit, läder, hela djuret i grytan med rotfrukter och svamp, men så mycket klarare i munnen än på nosen. Rönnbär, äppliga syror, viol, lakrits, tjära och bigarrå.
    Det finns något paradoxalt med Barolo och Barbaresco, något undflyende, en känsla av att det hela tiden finns något nytt att upptäcka varje gång man för glaset till näsa och mun, mixen av lätthet och kraft, blandningen av ljust och mörkt ...

    SvaraRadera
  9. Glömde en sak, Thomas var en fantastisk provningsledare. Kunnig, entusiastisk men också nyfiken och öppen. Här gavs inget facit, han bara delade med sig av kunskap och visade på alla vägar man kan ta genom Barolo och Barbaresco.

    SvaraRadera
  10. Giriga BDX kan behålla sina tolvor själv. Vem fasen vill i förväg betala hundratals kronor för något som i slutändan sannolikt inte lär kosta nämnvärt mer på hyllorna? Om ens! Nåja, låt spekulanterna köpa och byta lådor på auktionerna mellan varandra...

    MVH

    Niklas

    SvaraRadera
  11. BTW, inköpsställen? Är de alla från "the one and only"?

    MVH

    Niklas

    SvaraRadera
  12. @Henrik - tack för fina noter!

    @Henrik igen - stor kunskap & stor ödmjukhet blir väldigt vackert ihop. Fler provningar med Thomas!

    @Niklas - det blir rea i slutändan... att försöka övertyga folk köpa bdx2012-primörer = rena bondfångeriet.

    @Niklas - Burlotto från Burlotto. Fenocchio från Stefan Jensen. Roagna från Atomwine. Resten från the man.

    SvaraRadera
  13. Hej!
    Härlig läsning. Tilbringade helgen i Piemonte och lyckades få med mig 6st Mascarello 2008 (M-T) på flyget. Ska provas på lördag i par med Sandrone Le vigne 08 och Vajra bricco delle viole 08, sistnämnda som prisreferens och Galloni points referens (96GP)
    Återkommer med kommentarer när Johan Wadman och jag är färdiga.

    Hilsen
    calle Nikell - munskänkarna i Lund

    SvaraRadera