fredag, november 23, 2012

Stadsauktion vs. Londonmarknaden


Under torsdagkvällens styrelsemöte spikade vi Stockholms-munskänkarnas vårprogram. Det kommer att starta ganska överdådigt med en vertikalprovning av Château Latour från sektionens egen källare. Stora delar av 1980-talet ska tröskas igenom ordentligt. Då uppkommer den delikata frågan: vad bör en sådan övning kosta?

För mycket är inte bra och givetvis inte för lite heller. Vi kom fram till att det mest hyggliga mot alla sektionens medlemmar är att hålla sig till aktuella slagpriser från 2012 års auktioner i Sverige. Det har pratats mycket om att det inte går att göra några klipp på auktion längre och slagavgiften om 25% är förstås onödigt hög.

Men det är tills man börjar jämföra med London. Hos Fine & Rare Wines ligger nettopriserna över hela linjen ungefär dubbelt så högt (!) som Auktionsverkets siffror. Än värre är det hos en high street-handlare som Roberson. Här följer en jämförelse mellan aktuella priser hos FRW och snittet hos Auktionsverket under 2012. Priser i svenska kronor.

1981          3210        2200
1982        17600        8200
1983          4540        2200
1984          3420        1600
1985          4790        2200
1986          4350        2300
1988          4230        2600
1989          4130        2400

Slutsatsen måste bli att Stadsauktionen fortfarande är ett klart vettigare alternativ än Londonmarknaden för den som vill inhandla mogen bordeaux.

9 kommentarer:

  1. Vet du om det blir en betygsprovning eller öppen för allsköns medlemmar som ännu inte hunnit med kurserna och proven, som t.e.x undertecknad?

    SvaraRadera
  2. I första hand betygsprovning, men efter tre dagar är det ju fritt fram för alla. Om det finns plats förstås.

    Tips: missa inte Barolo 1997 på onsdag, öppet för alla och grymt bra pris (475) för den uppställningen viner.

    Vajra Bricco Viole
    R Voerzio Brunate
    P Scavino Cannubi
    R Ratti Marcenasco
    Conterno-Fantino Sori Ginestra
    G Mascarello Monprivato

    SvaraRadera
  3. Finns nog risk att platserna tar slut rätt fort tyvärr. Jag fick lyckligtvis plats på Bordeaux-provningen med 70-tals-grand-cruer i våras men jag tror det tog högst 20 sekunder för de 40 platserna att ta slut.

    Jaja, desto större anledning att gå den där kursen till våren då :)

    Tack för tips om Barolo-provningen, låter intressant!

    SvaraRadera
  4. "slagavgiften om 25%" - är det inte 35% om man plussar ihop vad köpare och säljare betalar.
    BTW hoppas att du bloggar om Barolo provningen
    H/B

    SvaraRadera
  5. Helt riktigt, både köpare och säljare betalar.
    Säljaren 15% i provision plus en fotoavgift om 150 kr. Köparen 22,5% i slagavgift, en kortavgift på 2% samt en försäkringsvgift om 50 kr inkl moms.

    Oavsett vilket, intressant att få reda på vad den svenska marknaden är beredd att ge för de här flaskorna. Och då bör man väl egentligen räkna in slagavgiften?

    H/B - det hoppas vi också ;-)

    SvaraRadera
  6. frågan: vad bör en sådan övning kosta?

    För mig känns det helt självklart att priset skall vara självkostnadspris, dvs MS:s inköpspris.

    Man skulle möjligtvis kunna tänka sig en uppräkning med den ränta som ni haft på sektionens bankkonto, men jag gissar att det varit tämligen nära noll.

    SvaraRadera
  7. Bra synpunkter. Självkostnadspris är precis vad det handlar om i Munskänkarna. Vi försöker alltid göra provningarna så billiga som det bara är möjligt.

    Två invändningar när det gäller saker som DRC och toppslott i Bordeaux:

    - Vinerna tas upp i bokföringen som tillgångar till aktuellt värde, dvs oftast inköpspris men ibland marknadsvärde. När vinerna förbrukas kan inte mellanskillnaden bara gå upp i rök.

    - Ett "kompispris" till det lilla gäng som kom med på provningen uppskattas nog inte lika mycket av dem som inte fick plats, eller av alla de andra 2000 medlemmarna förresten. Maximal medlemsnytta måste väl vara princip nummer ett i en förening.

    Alternativet skulle ju vara att sälja vinerna och göra något kul för alla för pengarna.

    När vi gjorde genomgången noterade vi att några auktionspriser faktiskt gått ned litegrann, men i de flesta fallen var det en rejäl uppgång sedan inköpen.

    SvaraRadera
  8. En annan intressant diskussion är om en förening av det här slaget bör lägga saker på hög eller inte.

    Visst är det klokt att bädda i god tid för kommande provningar.

    Fast kanske var det viktigare förr i tiden, när tillgång till viner var ett stort problem och priserna steg snabbt. Idag har vi ju både en svensk och en europeisk andrahandsmarknad där prisläget verkar ha stabiliserat sig i den rådande konjunktursvackan. Det är fördelaktigt att handla i euro nu...

    SvaraRadera
  9. Intressant observation att Stadsauktionerna skulle vara billigare, tycker jag får tag på det mesta billigare på Kontinenten, brukar inte handla i London. Är Bordeaux verkligen genomgående dyrare PÅ AUKTION i London än i Sverige? Frågan är om inte de priser du redovisar är en effekt av att priserna hos raritetsvinhandlare ("Wine-Searcher-pris") normalt är högre än på auktionerna. De fyller rimligtvis på lagret på sådana auktioner, och behöver då ta ut auktionspris (inkl. slagavgifter) + omkostnader/kapitalkostnad för lagring + vinstmarginal. Dessutom har väl auktionspriserna på topp-Bordeaux har sjunkit under det senaste året (dock i första hand för unga årgångar, tror jag), och frågan är om priser hos raritetshandlare följer med ner i ett sådant läge...

    Observera dock att påslaget på köparna på Stadsauktionerna numera "bara" är 20% + 50 kr... :-)

    Vad gäller prissättningen förstår jag att det är en svår avvägning. Om det vore så att man kunde räkna med att alla intresserade fick en plats, så vore väl inköpspris uppräknad med inflation (+ev lagringskostnad) rimligt. Men om intresset till det priset förväntas överstiga tillgången på platser, kan man ju räkna med kraftiga klagomål för de som inte får plats på provningen. I det läget är det väl rimligare att parkera sig närmare vad det skulle kosta att återanskaffa flaskorna. Sedan kan man väl diskutera om man ska gå hela vägen dit i priset, eller t.ex. parkera sig halvvägs mellan fullt marknadspris och en inflationsuppräkning. Effektivt sett har ni väl nu lagt er på ca 80% av uppskattat marknadspris för en köpare, och jag kan inte säga att jag tycker att ni har hamnat fel. Eftersom jag hade tänkt gå på provningen hade den dock gärna fått vara lite billigare... :-)

    Jag tycker att en seriös vinprovarförening ska ha ett visst eget lager, om man har ekonomiska möjligheter till det, så att man då och då kan erbjuda provningar av mogna viner, vertikaler o.s.v. Hoppas därför att det uppräknade utpriset på en sådan här provning går tillbaka ograverat som budget för nya inköp till källaren!

    Näthandel har förvisso gjort vinmarknaden mer transparent, men man kan nog inte förutsätta att man alltid har tillgång till funktionärer som är beredda att ägna sig åt det detektivarbete som ibland kan krävas för att sätta ihop provningar med äldre viner som nyinköps från marknaden. Vad gäller Bordeaux och vissa andra områden är det ju bara att öppna plånboken, det är inte svårt att hitta dem. Att t.ex. samla ihop en längre vertikalprovning av de flesta bättre tyska rieslingviner är betydligt svårare.

    SvaraRadera