Domaine Lafarges 09 Volnay Vendanges Selectionnées är ett särdeles vackert och fängslande vin och blev kvällens favorit på den röda sidan. Vi blir ända in i själen lyckliga av den här producenten och kommer att följa dem som trogna hundar framöver.
Cerbaionas nollnia var väldigt sympatisk, traddo-stajlad förstås, redan rätt utvecklad och drick nu-orienterad. Årgången är ju ingen höjdare i toscana, men det betydde å andra sidan att många lät bli att göra brunello, alltså läge att titta närmare på rosso. Väldigt mycket vin för 189 dkk, köp om ni har vägarna till Dragör och BB Vinimport. Den här flaskan stod på vårt bord tack vare signore Lucchesi - än en gång tack för shopping.
Lafarges Vendanges Selectionnées står högt på min önskelista med viner att dricka. Vad går den på och hur är lagringspotentialen?
Så som jag har förstått det så är Toskana '09 lite varmare och lik 07, drickvänligt ungt etc. Jag har druckit ett par Rosso '09 i år och inte blivit besviken alls, det är väl som ni säger att mycket "brunello-frukt" går ner i Rosson istället.
Nollnian kostar 485 på SB (395 för nollsjuan, och troligen kan man köpa dem för drygt €30 på plats) - Men så är det också ett klart tätare material i nollnian. Av allt att döma - helklassisk stil, bra struktur och fruktstoppning kan man säkert lagra vinet i flera decennier, men fem år är nog en bra början. Vi trodde nog att det skulle vara mycket mer knutet, men här fick vi fantastiskt god utdelning redan nu! Ser fram emot att testa Mitans också...
Problemet med 2009 i Toscana verkar vara en viss brist på fräschör och stuns i syrorna, att döma av de smakprov vi har sprungit på. Dock inget direkt problem i Cerbaiona även om den är lite åt det varma hållet (14,5% enligt etiketten). 2010 kommer säkert att vara ännu bättre!
Hmm okej, mycket möjligt. Bucerchiale '09 satt dock som en smäck, den behöver dock lite tid för att integrera fat, syror och frukt.
Ja 2010 känns som ett bra år för mer eller mindre hela europa, från Saar-Riesling genom Morgon och ner till Montalcino. Har ni sprungit på några tior som inte levererar?
Nä, egentligen inte. Vid utebliven leverans kan odlarna i alla fall inte skylla på årgången ;-)
Vi hörde någon säga att Österrike möjligen kunde vara tveksamt i 2010, men när vi provade diverse vita från Weinberghof Fritsch i Wagram så var det tydligt att tiorna var klart mer fokuserade och längre i smaken än både 09 och 11. Samma fenomen som på många andra platser: dålig blomning och liten skörd med hög syra och hög koncentration.
Såg er tweet angående CFE -01 som tydligen var en gruvlig besvikelse. Trist, och inte alls i linje med mitt intryck häromveckan. Flaskvariation eller provarpreferens? Ska sägas att jag inte fördjupat mig i Riesling så ni har tvivelsutan ett större jämförelsematerial...
Ja kära nån. Förmodligen var det en dålig flaska även om den inte var märkbart korkad igår och inte är det än heller. Särskilt i munnen presterade den riktigt illa, med störande bitterhet och brist på spets och fokus i de sura syrorna. Ingen runt bordet hade lust att dricka mer av det. Men oavsett den här flaskan har vi börjat se Trimbach som ett exempel på - i negativ bemärkelse - gammeldags arbete i vingårdar och källare. Ung pinot gris ska inte dofta fuktiga champinjoner och ung riesling ska inte dofta petroleum/gummi - det är tecken på röta och höga skördeuttag. Och så den där skitiga tonen som man nästan aldrig får i det moderna Tyskland... men 2001 är ju en topp-årgång så allt borde egentligen vara bra. Vi måste dra en kork till så fort vi kommer hem.
Hur som helst, det var tyskarnas kväll på den vita sidan. Båda germanerna var fantastiskt bra, inte minst den briljanta Kalkofen GC som exponerade CFE:s brister i ett obarmhärtigt ljus.
Sant, flaskvariationen är oroande och likaså kvaliteten på Trimbachs korkar. 02an är ju den som varit bäst hittills, faktiskt strålande. Men 00 blev aldrig bättre än den var i början, 04 var riktigt svajig/dålig och 05 kändes tyvärr också sådär trubbig/livlös i syrorna och på något sätt oren. Det blir knappast fler CFE i vår källare framöver. Bättre att satsa på Weinbachs Schlossberg, där snackar vi renhet och precision ;-)
Pacalets Pernand-Vergelesses påminde inte så lite om hantverkarbeaujolais typ Foillard och Lapierre, troligen har jäsningen inletts med semi-carbonique under kolsyreis. Men så hade den inte sötman i gamay, den var jordigare och kryddigare och hade en mer krävande struktur, dock lite åt det gröna hållet. Ett alldeles utmärkt matsällskap till Dahlgrens ångade torskrygg med "svampemulsion" och forellrom, men lite kantigt på egen hand. Vinosapien hade köpt vinet hos Vinrosen och det kostade ca 250 dkk, möjligen i dyraste laget för vad det är, men okej om man gillar stilen:
Ja, vad ska vi säga... om man alls känner igen sig i våra smakpreferenser bör man se varningslampor blinka på sin inre display och höra sirener bröla högt i skyn. 200% ny ek, 98 Jay Miller-poäng (gäller nollfyran vi provade, 2007 fick 91) och veckans vin(n)are hos Kronstam igår. Illavarslande...
Vi försökte verkligen att ge vinet en ärlig chans till grillad entrecôte serverad som bistecca fiorentina. Men tyvärr - det går inte att dricka. Tjockt som soppa, restsött, överekat, överextraherat. Rentav äckligt, enligt S, och det sammanfattar nog läget. Moderna Spanien när det är som värst. Ett prima hatobjekt ;-)
i ärlighetens namn ska vi väl nämna att spanjoren var den ena av endast två (den andra var cerbaiona) att visa sig öppet. men i gengäld gav vi verkligen spanjoren en redigt ärlig chans...öppet sinne (så gott det går)...anpassad föda...och gott om tid. men neo visade upp sitt absolut fulaste vintryne...sötsliskigt...tungt...finesslöst...tror jag fick i mig max 5-6 cl. det här är inte vin. jag vet inte vad det är men att kalla det vin är en skymf mot alla seriösa hantverkare. men det är bara min åsikt.
98 Jay Miller-poäng? Då räcker det väl inte med en mesig entrecôte? Nej, då krävs det plutoniummarinerad björn, grillad på 400% honungsmarinerad teak ... Låter nästan som en bedrift att få i sig 5-6 cl ... Men eftersom jag är perverst nyfiken, varför får 2007 bara 91p? Är det bara Jay Miller som saknas, eller har man dragit ner på extraktion och ek? Vad man än må tycka om Kronstam så brukade han ju i alla fall förr i världen lustmörda t ex någon Torbreck för just överextraktion, för mycket ek och för mycket sötma ...
OK, point taken om CFE. Tror jag har 00 till 04 hemma som singelbuteljer eller dubletter. Får ställa upp en vertikal och prova av dem. En 1983 (tror jag) på halva var magisk för några år sedan...
Men om man nu vill investera lite skatteåterbäring som förhoppningsvis kommer inom kort på god riesling att dricka nu eller spara 5-10 år - vad rekommenderas på SB idag?
Sant, Henrik. Vi och Kronis tycker egentligen precis likadant. Fast ändå inte ;-)
Varför Big Jay gav 91 istf 98 har vi inget bra svar på. Kanske att han vid det laget insett att galopperande poänginflation lönar sig sämre än att göra upp med Pancho Campo?
Klockrena rieslingtips, Vinosapien!
När det gäller Alsace-riesling har vi fått god utdelning från dessa två under senaste veckorna:
Skumt Johan, din fråga dyker inte upp i tråden. Kopierar in den här:
En fråga gällande Schäfer-Fröhlichs 2010or... Har någon haft möjlighet att prova deras Felseneck trocken? Har själv provat deras Felseneck GG, fortfarande purung såklart men mycket lovande.
hur var Lafarges Volnay? Vad tyckte ni om Diegos Rosso?
SvaraRaderaDomaine Lafarges 09 Volnay Vendanges Selectionnées är ett särdeles vackert och fängslande vin och blev kvällens favorit på den röda sidan. Vi blir ända in i själen lyckliga av den här producenten och kommer att följa dem som trogna hundar framöver.
SvaraRaderaCerbaionas nollnia var väldigt sympatisk, traddo-stajlad förstås, redan rätt utvecklad och drick nu-orienterad. Årgången är ju ingen höjdare i toscana, men det betydde å andra sidan att många lät bli att göra brunello, alltså läge att titta närmare på rosso. Väldigt mycket vin för 189 dkk, köp om ni har vägarna till Dragör och BB Vinimport. Den här flaskan stod på vårt bord tack vare signore Lucchesi - än en gång tack för shopping.
Lafarges Vendanges Selectionnées står högt på min önskelista med viner att dricka. Vad går den på och hur är lagringspotentialen?
SvaraRaderaSå som jag har förstått det så är Toskana '09 lite varmare och lik 07, drickvänligt ungt etc. Jag har druckit ett par Rosso '09 i år och inte blivit besviken alls, det är väl som ni säger att mycket "brunello-frukt" går ner i Rosson istället.
Erik
Nollnian kostar 485 på SB (395 för nollsjuan, och troligen kan man köpa dem för drygt €30 på plats) - Men så är det också ett klart tätare material i nollnian. Av allt att döma - helklassisk stil, bra struktur och fruktstoppning kan man säkert lagra vinet i flera decennier, men fem år är nog en bra början. Vi trodde nog att det skulle vara mycket mer knutet, men här fick vi fantastiskt god utdelning redan nu! Ser fram emot att testa Mitans också...
SvaraRaderaProblemet med 2009 i Toscana verkar vara en viss brist på fräschör och stuns i syrorna, att döma av de smakprov vi har sprungit på. Dock inget direkt problem i Cerbaiona även om den är lite åt det varma hållet (14,5% enligt etiketten). 2010 kommer säkert att vara ännu bättre!
Eh, 14% stod det visst på etiketten ;-)
SvaraRaderaHmm okej, mycket möjligt. Bucerchiale '09 satt dock som en smäck, den behöver dock lite tid för att integrera fat, syror och frukt.
SvaraRaderaJa 2010 känns som ett bra år för mer eller mindre hela europa, från Saar-Riesling genom Morgon och ner till Montalcino. Har ni sprungit på några tior som inte levererar?
Erik
Nä, egentligen inte. Vid utebliven leverans kan odlarna i alla fall inte skylla på årgången ;-)
SvaraRaderaVi hörde någon säga att Österrike möjligen kunde vara tveksamt i 2010, men när vi provade diverse vita från Weinberghof Fritsch i Wagram så var det tydligt att tiorna var klart mer fokuserade och längre i smaken än både 09 och 11. Samma fenomen som på många andra platser: dålig blomning och liten skörd med hög syra och hög koncentration.
Jo förresten, enkla appellationer i nordliga distrikt som Tyskland och Bourgogne kan bli lite i grönaste laget...
SvaraRadera... det hänger på selektionen, säger alla vi pratat med.
SvaraRaderaKänns som ett år att dricka ungt om man gillar frukt och primäraromer men även med hög lagringspotential.
SvaraRaderaoch ja det är sant, det hänger väl mer eller mindre alltid på selektionen...
Såg er tweet angående CFE -01 som tydligen var en gruvlig besvikelse. Trist, och inte alls i linje med mitt intryck häromveckan. Flaskvariation eller provarpreferens? Ska sägas att jag inte fördjupat mig i Riesling så ni har tvivelsutan ett större jämförelsematerial...
SvaraRaderaJa kära nån. Förmodligen var det en dålig flaska även om den inte var märkbart korkad igår och inte är det än heller. Särskilt i munnen presterade den riktigt illa, med störande bitterhet och brist på spets och fokus i de sura syrorna. Ingen runt bordet hade lust att dricka mer av det. Men oavsett den här flaskan har vi börjat se Trimbach som ett exempel på - i negativ bemärkelse - gammeldags arbete i vingårdar och källare. Ung pinot gris ska inte dofta fuktiga champinjoner och ung riesling ska inte dofta petroleum/gummi - det är tecken på röta och höga skördeuttag. Och så den där skitiga tonen som man nästan aldrig får i det moderna Tyskland... men 2001 är ju en topp-årgång så allt borde egentligen vara bra. Vi måste dra en kork till så fort vi kommer hem.
SvaraRaderaHur som helst, det var tyskarnas kväll på den vita sidan. Båda germanerna var fantastiskt bra, inte minst den briljanta Kalkofen GC som exponerade CFE:s brister i ett obarmhärtigt ljus.
Trimbachs viner är oroande varierande. Min senaste 2001'a var oväntat väldigt bra. Viner på den nivån ska inte ha sån flaskvariation.
SvaraRaderaMen i jämförelse med tex en Kieselberg av Mosbacher nyligen så framstår den som rätt trist, oavsett flaskkvalitet.
Hur var Philippe Pacalet och var köper ni det? Provade häromveckan enklaste varianten "Bourgogne Pinot noir" på Ved Stranden 10 i Kph.
SvaraRaderaSant, flaskvariationen är oroande och likaså kvaliteten på Trimbachs korkar. 02an är ju den som varit bäst hittills, faktiskt strålande. Men 00 blev aldrig bättre än den var i början, 04 var riktigt svajig/dålig och 05 kändes tyvärr också sådär trubbig/livlös i syrorna och på något sätt oren. Det blir knappast fler CFE i vår källare framöver. Bättre att satsa på Weinbachs Schlossberg, där snackar vi renhet och precision ;-)
SvaraRaderaPacalets Pernand-Vergelesses påminde inte så lite om hantverkarbeaujolais typ Foillard och Lapierre, troligen har jäsningen inletts med semi-carbonique under kolsyreis. Men så hade den inte sötman i gamay, den var jordigare och kryddigare och hade en mer krävande struktur, dock lite åt det gröna hållet. Ett alldeles utmärkt matsällskap till Dahlgrens ångade torskrygg med "svampemulsion" och forellrom, men lite kantigt på egen hand. Vinosapien hade köpt vinet hos Vinrosen och det kostade ca 250 dkk, möjligen i dyraste laget för vad det är, men okej om man gillar stilen:
ttp://www.vinrosen.dk/143-domainer.htm
Vilka var era intryck kring Neo Punta Esencia? Såg att det var en ny årgång på gång i augustisläppet.
SvaraRaderaTack för en bra blogg!
/Johan
Ja, vad ska vi säga... om man alls känner igen sig i våra smakpreferenser bör man se varningslampor blinka på sin inre display och höra sirener bröla högt i skyn. 200% ny ek, 98 Jay Miller-poäng (gäller nollfyran vi provade, 2007 fick 91) och veckans vin(n)are hos Kronstam igår. Illavarslande...
SvaraRaderaVi försökte verkligen att ge vinet en ärlig chans till grillad entrecôte serverad som bistecca fiorentina. Men tyvärr - det går inte att dricka. Tjockt som soppa, restsött, överekat, överextraherat. Rentav äckligt, enligt S, och det sammanfattar nog läget. Moderna Spanien när det är som värst. Ett prima hatobjekt ;-)
https://www.cellartracker.com/wine.asp?iWine=250325
Hehe, ok, misstänkte något i den stilen.
SvaraRadera/Johan
i ärlighetens namn ska vi väl nämna att spanjoren var den ena av endast två (den andra var cerbaiona) att visa sig öppet.
SvaraRaderamen i gengäld gav vi verkligen spanjoren en redigt ärlig chans...öppet sinne (så gott det går)...anpassad föda...och gott om tid. men neo visade upp sitt absolut fulaste vintryne...sötsliskigt...tungt...finesslöst...tror jag fick i mig max 5-6 cl.
det här är inte vin. jag vet inte vad det är men att kalla det vin är en skymf mot alla seriösa hantverkare. men det är bara min åsikt.
Här finns ett gäng noteringar om vinerna:
SvaraRaderahttps://www.cellartracker.com/event.asp?iEvent=18757
http://vinosapien.com/MyTastings?TasteDate=2012-07-27
98 Jay Miller-poäng? Då räcker det väl inte med en mesig entrecôte? Nej, då krävs det plutoniummarinerad björn, grillad på 400% honungsmarinerad teak ...
SvaraRaderaLåter nästan som en bedrift att få i sig 5-6 cl ...
Men eftersom jag är perverst nyfiken, varför får 2007 bara 91p? Är det bara Jay Miller som saknas, eller har man dragit ner på extraktion och ek?
Vad man än må tycka om Kronstam så brukade han ju i alla fall förr i världen lustmörda t ex någon Torbreck för just överextraktion, för mycket ek och för mycket sötma ...
OK, point taken om CFE. Tror jag har 00 till 04 hemma som singelbuteljer eller dubletter. Får ställa upp en vertikal och prova av dem. En 1983 (tror jag) på halva var magisk för några år sedan...
SvaraRaderaMen om man nu vill investera lite skatteåterbäring som förhoppningsvis kommer inom kort på god riesling att dricka nu eller spara 5-10 år - vad rekommenderas på SB idag?
Lätt! Kika på noteringarna om 01 Kalkofen, säger väl det mesta?
SvaraRaderasystembolaget.se/90038
SvaraRaderaden rackaren har ju diskuterats ett gäng gånger;)
systembolaget.se/94907
ännu en ren österrikare.
systembolaget.se/90654
släpps nu i morgon tillsammans med schlossberg-syskonet.
fler tyskar:
emrich-schönleber
schäfer-frölich
så visst finns det rieslingar att lägga skatteåterbäringen på...
Sant, Henrik. Vi och Kronis tycker egentligen precis likadant. Fast ändå inte ;-)
SvaraRaderaVarför Big Jay gav 91 istf 98 har vi inget bra svar på. Kanske att han vid det laget insett att galopperande poänginflation lönar sig sämre än att göra upp med Pancho Campo?
Klockrena rieslingtips, Vinosapien!
När det gäller Alsace-riesling har vi fått god utdelning från dessa två under senaste veckorna:
https://www.cellartracker.com/wine.asp?iWine=227406
https://www.cellartracker.com/wine.asp?iWine=212089
Hur är det med Breuer's 2006:a. Var den drickbar eller behövs det några år till.
SvaraRaderaMmm, mer än drickbar, ingen anledning att vänta. Ovanligt snabb i mål för ett bergvin från Breuer men det var förstås årgången:
SvaraRaderahttps://www.cellartracker.com/wine.asp?iWine=515595
Skumt Johan, din fråga dyker inte upp i tråden. Kopierar in den här:
SvaraRaderaEn fråga gällande Schäfer-Fröhlichs 2010or... Har någon haft möjlighet att prova deras Felseneck trocken? Har själv provat deras Felseneck GG, fortfarande purung såklart men mycket lovande.
/Johan
Vi har inte provat andravinet från Felseneck 2010, men fick testa Felseneck GG blint i april, väldigt ungt förstås men också väldigt lovande:
SvaraRaderahttp://vinare.blogspot.se/2012/04/tasting-chez-vinosapien.html
http://vinosapien.com/MyTastings?TasteDate=2012-04-06
..och har några i källaren för framtida bruk. Provarna på CT verkar oväntat nöjda med att dricka nu, men vi väntar nog gärna till 2015-16.
2010 Felseneck trocken hittar man såklart här:
http://www.belvini.de/pinfo.php/pID/8608.html