Ett uppfriskande rött som samtidigt är komplext... sensuellt... och fängslande, tack! Om det är så den modesta beställningen lyder, så är det lätt hänt att tankarna går till Bourgogne. Och om nu upplevelsen ska bli precis sådär lustfylld som man allra helst önskar sig - ja, då finns det väl ingen annan råd än att spendera en tjock bunte hundralappar?
Men vänta nu. Det finns en utväg ur dilemmat - tur det - och hon heter Arianna Occhipinti. I augusti förra året slog hon ned som en bomb i vårt vinliv, och idag dyrkar vi den här tjejen och hennes verk.
SP68 är med god marginal årets mest druckna vin hemma hos oss. Den rödvaxade toppen på Il Frappato för tankarna till beaujolaiser från Foillard och Lapierre, och frappato-druvan kan väl på vissa sätt beskrivas som en tänkt korsning av gamay och pinot noir. Men få fransoser kan ge Arianna en match när hon visar upp det bästa hon har.
Det här är inga viner man närmar sig med anteckningsblocket i hand. Här ska det drickas i stora lustfyllda klunkar medan hela smakapparaten fylls upp av flödiga rödfruktiga aromer och slösande mineralitet. 2011 SP68 Frappato/Nero d'Avola motsvarar alla våra förväntningar, den är precis lika bra som föregående årgångar med lager på lager av skinande mörk och sensuell maraschinofrukt. Men den där extra dimensionen - som vi kan kalla fascination eller rent av förtrollning - den uppstår i Ariannas druvrena frappato.
2010 Il Frappato har en lysande varmröd färg. Nosen är rent förhäxande vacker med lager på lager av väldefinierade ljusa och övertonsrika aromer. Här finns bland annat urstiliga tolkningar av tranbär, mogna lingon, röda maraschino-körsbär, rönnbär och apelsiner. De klockrent nyanserade aromerna speglas till perfektion i munnen där det botti-lagrade vinet gör piruetter på slaka linor mellan polerna slankhet, stramhet, generositet och fruktighet. Alkohol är inte med på kartan, och den transparenta efterklangen rensar och läskar hela smaksystemet med sina underbara mineraler. Bara en klunk till. Och en till.
Det måste vara något mer än vindruvor som är anledningen till vår förtrollning. Vi gissar på vinden, bergen, stenarna, marken, vattnet, blommorna och örterna i Vittoria. Det här, kära vänner, är skönhet i ett glas, och varje sann vinälskare förtjänar att få uppleva den.
Cibi e Vini via Carlo Merolli, 125 kr och 188 kr.
Winetrade via SB/PI, 179 kr och 269 kr.
Planetens coolaste vinmakare.
håller med...sicka viner damen gör...
SvaraRaderadet stavas kalk...
deras magi (förutom filosofi och attityd) bygger på en kalkstens'brygga' som deras vingårdar vilar på. runt omkring finns fruktträdgårdar, men de vet var de ska bånka ner stockarna...
de ligger mitt ute i ingenstans...ett gäng km från cos...och ett ännu fler km från ett vettig matställe;)
förutom att besöka cos/occhipinti...just det...inte så mycket annat...
Aha... ständigt denna kalksten ;-)
SvaraRaderaNär vi snurrade runt på Sicilien hade vi också klara problem att hitta någonstans att äta. Men vackert var det - och lite ödsligt ibland.
Tyckte ni att Cos-vinerna var i samma klass?
http://vinosapien.com/MyTastings?Wine=1519
SvaraRaderadet finns något där runt Vittoria...
I förra veckan släpptes en italiensk dokumentär vid namn " Senza Trucco" på temat "donne e vini" med Arianna Occhipinti, Elisabetta Foradori, Nicoletta Bocca och Dora Forsoni. Vi beställde nyss dvd:n här:
SvaraRaderahttp://senzatrucco.wordpress.com/
"Senza Trucco" er et ordspil mellem"trucco" dvs "make-up" "pynt" og "trucco" dvs trick, sløring. "Utan tricks" och "Utan make-up". Det refererer selvklart til både kvinderne og deres naturlige vine: så har I her en "Occhipinti"
SvaraRadera(malede øjne) uden "makeup"!!!!
"Frøken Rimmel"s viner: for vinsafarierande svenska vinvänner finns Occhipintis importör, Cibi e Vinis affär på Torvegade 28 1400 K (Christianshavn) med vanlig öppetider og ellers
www.cibievini.dk.
"Sans truc", som fransoserna säger. Skojigt sammanträffande med Ariannas efternamn!
SvaraRaderaTorvegade ligger perfekt till när man kommer från Öresundsbron via Amager Strandvej. Och så är det alltid kul att snacka med Fabio & Mie!
Filmen har turnerat runt på festivaler och vinmässor (som RAW) under året som gått, det är nog andra dvd-utgåvan som släpptes nu. Vi ser fram emot att få se den.
Intressant bakgrundshistoria till det där ordet "truc/truco/trucco"... ett occitanskt bluff-kortspel som funnits sedan 1400-talet...
SvaraRaderaJag förstår inte alls hur man lägger sin beställning hos Carlo Merolli i länken. Vinerna finns inte i webbshopen. Slänger man bara iväg ett mail?
SvaraRaderaExakt så :)
SvaraRaderaWow - 11/10 af disse to herligheder lyder lige nøjagtig så skønne som 10/9 vækkede forhåbninger om!
SvaraRaderaTak og VH Niels
SP68 är totalt underbar och jag ser precis vad ni beskriver, däremot är jag lite konfuderad över Frappaton. Den flaskan jag korkat upp är nästan syrlig (sur) som en Cantillon Rosé de Gambrinus, dvs det svider och fräter nästan i munnen. SP68 är fint rödbärssyrlig, men Frappaton är obehaglig och frän. Kan det vara något fel på flaskan, eller är det bara jag? Min plan är att vänta fem år eller så så att den lugnar ner sig.
SvaraRaderaNog är Il Frappato slankare och rödlättare än SP68, men obehaglig och frän ska den verkligen inte vara. Det måste vara något fel på just den flaskan, drickbarheten är annars fin redan nu. Som allra godast vid 14-15 grader.
SvaraRadera