Det ska sägas direkt: 2010 Domaine Bruno Clair Marsannay Rosé visar sig vara en pärla i matsammanhang. Vi blandade just årets första salade niçoise och hällde upp ett glas varmrosa pinot. Igår tänkte vi inte mycket på blodapelsinerna, men visst finns de där och det är alltid underbart i en rosé. Doften är en liten aning reduktiv med en gnutta insjölera bland mineraltonerna, som man gärna vill ha i en pinot. Gelégodis och smörkola lyser helt med sin frånvaro, likaså inställsam restsötma och alkoholvärme - alltmedan syrorna är klingande rena och friska utan grön kartighet. Här finns gott om aromer och bra spänst, medan alkoholen parkerar på perfekta 12,5 procent. När man svalt sitt vin lämnas gommen rensad och uppfriskad, redo för ännu en klunk. Det här vill vi definitivt dricka mer av i sommar.
2010 Tenuta delle Terre Nere Etna Rosso uppvisar rena rödbäriga aromer av tranbär och lingon med underliggande mörka mineraltoner, lakrits, läder, svart te och örter. Den lättfotade smaken påminner om nebbiolo, åtminstone om vi snackar norra piemonte. Lätta tanniner, friska syror, rätt rika aromer, god tranbärs- och slånbärssötma, liten örtig kärvhet. Sympatisk stil - ett urtypiskt Etna-vin till oemotståndligt pris. Gott både med och utan mat, ännu bättre efter ett dygn i öppnad flaska. Nerello mascalese och nerello mantellato från stockar mellan 40 och 140 år gamla. Här blir det påfyllning.
SB/TSE 2 maj, 149 kr och 129 kr.
Lät spännande, Etnavinet beställt.
SvaraRadera/Robert
Kul att läsa, jag hade också Clairs Marsannay som solklar favorit bland årets roséer. Jadots är däremot hemsk.
SvaraRadera