onsdag, november 30, 2011

California cabernet 1980-1986


Igår kväll presenterade Jan Rosborn en sextett mogna cali-cabbar på Stockholms Vinkällare. Det här är en typ av provning som är lite knepig att genomföra på egen hand, och får väl sägas vara en av poängerna med ett vinsällskap som Munskänkarna. Den här gången kom alla buteljer dessutom från Jannes egen källare - mycket generöst, och betryggande när det gäller lagringshistoriken. Ett unikt tillfälle till vinös förkovran, bara att tacka och ta emot!

Den famösa Paris-provningen 1976 spökar fortfarande, så fort det ska provas mogna californier. Frågor som kommer upp i sådana här sammanhang handlar ofta om jämförelser mellan Napa och Bordeaux. Vilka cabbar är bäst? Vilka håller längst? På vilka sätt utvecklas de olika och varför? På 80-talet framställdes californierna i en europeisk stil med alkoholhalter mellan 12 och 13 procent. Skillnaderna jämfört med klassisk bordeaux är inte stora när det gäller strukturen. Och när det gäller kvalitet ska vi upp på rätt hög nivå...


1980 Georges de Latour Beaulieu Vineyard Private Reserve Cabernet Sauvignon Napa Valley

Elegant rödfruktig doft av röda vinbär och lingon med ljus virginiatobak, ljusa kryddor, undervegetation, målarlåda, rök och en knivsudd vanilj. Slank, stram smak med frisk och intensiv syra i lättare kropp. Lång syradriven och kryddig eftersmak. Ett vin i klassisk stil, med karaktär av relativt tidig skörd. I stort sett färdigutvecklat, kan nog hålla ett gäng år till. Mycket vackert.

100% CS, två år i amerikansk ek. Ursprunget är Rutherford. Första "private reserve"-vinet i Napa på 1930-talet. 13% alkohol.


1982 Diamond Creek Volcanic Hill Cabernet Sauvignon Napa Valley

Urtypisk fruktig cabernet-doft med toner av ceder, blyerts, paprika, svarta vinbär, rosor, plommon och mörka mineraltoner. Stramt elegant smak med balanserad syra i lättare medelfyllig kropp utan större rondör. Lite tunt i mittfrukten, men gott om tanniner av det torrare slaget. Konstigt nog är vinet inte fullt utmognat än, men tanninerna kommer att hålla längre än frukten. Hur som helst riktigt gott och bra.

88% CS, 8% merlot och 4% cab franc. 22 månader i fransk el från Nevers. Egendomen ligger på Diamond Mountain, uppe i skogen på västra sidan av dalen, innan Calistoga. Frukten kommer från Volcanic Hill (3,25 ha), ett av egendomens fyra lägen som började planteras 1967. Grå basalt, brant läge, den varmaste av egendomens vingårdar. 12% alkohol.



1986 Laurel Glen Cabernet Sauvignon Sonoma Mountain

Mörkaste vinet. Djup färg, nästan opak. Svart frukt och komplexa toner av mörk piptobak, läder, lakrits, grillkol, ceder och blyerts. Behöver tid för att öppna upp i glaset. Ett kraftpaket till smak, med mörk svartvinbärsfrukt och rejält vrid på alla rattar: tanniner, syror, kropp, intensitet. Ett stort vin i senskördad stil som har en del imponerande kvaliteter även om elegans inte är en av dem, och slutet blir lite kantigt och rustikt. Dricks bra nu och vinner förmodligen inte på att lagras så mycket längre, även om vinet ger ett förvånansvärt ungdomligt intryck. Fram med entrecôten.

100% CS. I västra delen av Sonoma Valley ligger Sonoma Mountain. Vingården är planterad 1968. Första årgången gjordes 1981. 12,5% alkohol.



1984 Duckhorn Cabernet Sauvignon Napa Valley

Rejält utvecklad doft av läder, jord, plommon, chokladkola, multnande skogsgolv, buljong och soja. Ganska kraftfull smak med bra balans mellan stram syra, kryddiga tanniner och och en stenig/jordig mineralkänsla. Lite uttorkande, ungefär som en klassisk brunello eller aglianico. Riktigt bra längd. Fullgången mognadsutveckling med toner som en del provare tycker är lite störande.

80% CS, 10% merlot, 10% malbec och petit verdot. Två år i fransk ek, 40% ny. Silverado Trail, östra sidan av dalen långt upp vid St. Helena. 1978 var första årgången. Vinmakare Tom Rinaldi, senare på Spottswoode. 12,9% alkohol.


1984 Ridge Monte Bello Cabernet Sauvignon Santa Cruz Mountains

Transparent sammet i glaset. Örtigt svalkande doft, något eucalyptusgrön med fina röda och svarta vinbär, ljus tobak och medicinala/eteriska drag av liniment och tigerbalsam. Smärre inslag av smuts, smörjolja och animalier gör bara helheten än mer spännande. Elegant smak, frisk och sval med behagfull munkänsla, pigg syra och finmalda tanniner. Ytterst välbalanserat, med lite sötare frukt än de övriga vinerna. Bra driv i avslutningen och rejäl längd. Klart bästa vinet, i en klass för sig. Avgjort flest röster.

93% CS och 7% merlot i den här versionen. Vingården ligger på 900 meters höjd och är planterad från 1949 och framåt. Första årgången kom 1962. 12,9% alkohol.



1985 Far Niente Cabernet Sauvignon Napa Valley

Oxidativ doft av brun farin, ostbutik, plommon i madeira, chokladpralin, övermogen frukt och gamla dadlar. Stor smak med tröttnade drag - beska, sträva, träiga och syrliga. Spänsten i frukten är tyvärr passé och smaken saknar längd. Förutom den långt gångna utvecklingen ger vinet intryck av alltför sen skörd. Två flaskor uppvisar likartade drag.

80% CS, resten merlot och cab franc. 20-24 månadar på små franska ekfat. Ursprunget är Stelling Vineyard i Oakville, granne med Martha's Vineyard, Mondavi Reserve Blocks och Harlan Estate. Vingården är planterad 1978. 13,5% alkohol.


Ja, det är bara att konstatera att Ridge Monte Bello står sig fantastiskt bra genom åren. Rätt nyligen hade vi möjlighet att prova 1995, 1997 och 1999 - 97:an var allra bäst - och den här finfina 84:an uppvisar inga som helst tecken på trötthet. Imorgon släpps både 2008 och 1997. Vi sätter upp dem på önskelistan.

12 kommentarer:

  1. Där ser man! Handlar det inte om Chateaneuf-du-Pape, Jamet eller något udda vin från södra Frankrike, eller möjligen något som finns till salu i Tyskland eller på Systembolaget just nu, så är kommentarerna och frågorna noll. Varför är det så?

    SvaraRadera
  2. Vinerna i den här posten är väl ganska mycket svårare att komma över? :-)

    SvaraRadera
  3. Jag har bara druckit Ridge en gång. Det var vid mitt enda besök på en trestjärning krog. Zinfandel Lytton Springs. Jag kommer inte ihåg årgången, men den var tillräckligt svårtillgänglig så att vi absolut ville ha den.

    http://wineblog4711.blogspot.com/2011/06/victors-gourmet-restaurant-schloss-berg.html

    Lavazza

    SvaraRadera
  4. Det är nog så enkelt att väldigt få, kanske inte ens någon, som läser det här bloggen har någon relation till eller erfarenhet av mogna kaliforniska viner. Vad har man då att kommentera?

    Nu är det nog så att väldigt få här i Sverige har större erfarenhet av just mogna amerikaner, tillgången på de allra roligaste och bästa vinerna blev ju hygglig först för cirka 10 år sedan.

    Gillar man mogna kaliforniska viner är det dock ganska lätt att komma över dem, dessutom till lägre priser än vad dagens viner kostar.

    Generellt sett bör man, tycker jag, lagra de stora cabernetvinerna i minst 5 men hellre 10 år efter lansering innan korkarna dras ur dem, det är först då de bjuder på den stora komplexiteten.

    Angående Ridge är vinerna inte särskilt svåra att få tag på. Det har till och med sålts i varje årgång i över 10 år här i Sverige, i särskilt Lytton Springs och Geyserville har lanserats på Systembolaget vid otaliga tillfällen.

    Michel

    SvaraRadera
  5. Michel, menar du att man redan nu skulle kunna våga sig på 2006or?

    Förstår att man kanske ska vänta ytterligare fem år, men de har redan börjat visa lite mognad?

    Ulrik

    SvaraRadera
  6. Ulrik,

    Nog för att man kan dricka 2006-orna med behållning redan nu, även om det fortfarande är tämligen primära och unga.

    Jag borde kanske ha uttryckt mig annorlunda än " ... efter lansering."

    Personligen föredrar jag att börja dricka större kaliforniska cabernetviner och motsvarande cirka 10 år efter årgången (vilket ofta är cirka 6 år "efter lansering).
    Just nu dricker jag därför gärna 2001/2001 och äldre.
    Det är först då som den ofta sötyppiga babyfrukten börjar lägga sig lite och släppa fram mer jordigt nyanserade toner. Frukten kommer i alla fall att klara sig i ytterligare minst 10-15 år, om än i mer komplext och mer och mer intorkad stil.

    Någon påtaglig mognad hittar jag sällan i 10 år gamla kaliforniska cabernetvinet, och talar vi om 5-6 år gamla har möjligen bara vaniljsötma och bitterhet från eken börjat poleras lite, vilket är bra.
    Åtminstone om man ska tala om några allmänna omdömen utan att gå in på specifika viner.

    Michel

    SvaraRadera
  7. Vad trevligt med lite kommentarer! Och jag håller med Michel, vinerna är väl inte svåra att få tag i, speciellt inte om man jämför med alla de viner som FV och många andra köper i Tyskland, Danmark mm.

    Mogna Kaliforniska Cabernetviner är riktigt gott och de är mer långlivade än vad många tror. Jag började köpa i slutet av 80-talet och nu dricker jag viner från 1990 - 1996 med stort välbehag. Allt jag öppnar, är balanserat, härligt mognet och gott och med fin frukt kvar. Trots att jag är en riktig frankofil (Champagne, norra Rhone och Bourgogne!) så tycker jag generellt mer om Cabernetvinerna från Kalifornien än vad jag tycker om Bordeaux

    SvaraRadera
  8. Claes,

    Jag är grund och botten villig att hålla med dig att mogna kaliforniska viner generellt sett "rockar min värld" mer än de flesta mogna bordeauxviner gör.
    Med det sagt ska jag inte avfärda alla hundratals god bordeauxviner jag druckit, eller de som med väldigt jämna mellanrum slinker ner när mina vinsamlande vänner är på det humöret.

    I alldeles för många fall för att det ska kunna räknas som tillfälligheter, har mogna kalifornier med åldern 15-25 år uppfört sig så enastående väl, att även de mest inbitna frankofiler håller dem som minst lika bra som riktigt högklassig bordeaux. Det är heller inte särskilt ovanligt att gissningarna landar just i Bordeaux, även om blindprovaren är oerhört skicklig.

    1994 Harlan Estate är ett otroligt bra exempel på det, till och med deras "svagaste" årgång 1993 landade i god jord i Bordeaux, fast med lite större fruktdjup.
    Nyligen drack jag en ypperlig 1999 Mondavi Cabernet Sauvignon Reserve som uppförde sig briljant, om än lite ung, och en formidabel 1996 dito som var än mer bordeauxliknande.

    Min erfarenhet säger att många kaliforniska viner utvecklas långsammare än de från Bordeaux, men att de kanske inte har samma maratonpotential. Om nu ens vinerna Bordeaux ska bli lastgamla...

    Det har också hänt mer än ett par gånger att jag ställt upp mina kalifornier med ålder blint mot "hundrapoängare" från Bordeaux, såsom 1975 La Mission Haut Brion och 1989 Haut-Brion, för att i samstämighet ansett att de viner som visade sig komma från Kalifornien var mer imponerande.

    Och kommentarerna lät såklart precis som de som den erfarna men famlande juryn i The Real Paris Tasting 1976 fällde.

    "Det här måste vara Bordeaux, med det djupet och den komplexiteten".

    "Typisk terroir av Pauillac"

    "Det är så typiskt för Péssac-Léognan att det nästan är en karikatyr".

    Om de amerikanska vinerna, vill säga.

    Och:

    "Oj då, det här var i och för sig bra, men rätt obalanserat - har börjat krokna"

    "Lite för intentsägande och för liten intensitet för att vara bordeaux med mognad".

    Om de franska vinerna ...

    Nåväl...blindprovningar som dessa är ju mer kul än vetenskapliga. Men det kanske lär oss en läxa, att ha stor ödmjukhet inför vinet och vinprovningar.

    Michel

    SvaraRadera
  9. Höll Monte Bellon från -84 som bästa vinet i denna provning precis som så många andra. Gick tillbaka till mina anteckningar från en Monte Bello vertikal 2001 som omfattade 14 årgångar mellan 1978 och 1997. Årgång 1978 var då bäst i min bedömning och 1984 hörde då till bottenskrapet. Inget dåligt vin enligt mina notat, men ordet obalanserat finns där.

    Saker och ting har uppenbart rättat till sig med tiden.

    /claes (dock en annan än ovan förekommande)

    SvaraRadera
  10. Jag hittade lite mer när jag bläddrade bland mina provningspapper. Opus One 1991 och Orion Syrah 1989.

    Lavazza

    SvaraRadera
  11. @Michel: Blint ljuger inte!
    Min erfarenhet av kalifornier med mognad är mycket begränsad, men t ex Dunn Howell Mountain 1994 var som man drömmer om att topp-Bordeaux ska vara.
    Plånboken, lagringsutrymmet och möjligen ännu fler protesterar, men jag tar gärna emot tips på var man köper mogna Calis.

    SvaraRadera
  12. Det är inget svårt att finns moget, problemet är snarast att få över flaskorna från USA.
    Det går att buda över dem med UPS eller FEDEX, eller skicka dem till Danmark, exempelvis.

    Checka in följande handlare i USA.

    Benchmark Wine Group
    K & L Wine Merchants
    BP Wines
    Santa Rosa Fine Wine Shop

    ... egentligen behöver man bara söka efter ett specifikt vin på nätet, så dyker mängder med butiker upp.
    Det fyra nämnda handlar jag mycket från.

    Good luck!

    SvaraRadera