onsdag, september 21, 2011

Giro d'Italia med Munskänkarna



I måndags rullade vi hela stöveln runt på två och en halv timme. 140 italien-fans hade hörsammat kallelsen att prova 12 viner från 12 olika regioner - det blev 108 korkar att dra, lika många flaskor att kolla av och 1680 glas att skänka upp. Det enda raka i det läget, det är att bjuda in en vän att gästblogga. Alltså välkommen, Henrik! Startfältet och deletapperna lyder som följer:

TRENTINO
2006 Riserva del Fondatore Edmund Mach Trento DOC (Istituto Agrario San Michele all’Adige) 250 kr

LOMBARDIA
2003 Franciacorta Brut Millesimato DOCG (Azienda Agricola Castelveder) 215 kr

TOSCANA
2006 Montevertine Toscana IGT (Azienda Agricola Montevertine) 395 kr/magnum

CALABRIA
2005 Ronco dei Quattroventi Ciró Riserva DOCG (Fattoria San Francesco) 135 kr

SICILIA
2001 Calabretta Etna Rosso DOC (Azienda Vinicola Calabretta) 135 kr

PIEMONTE
2004 Vigneto Prapò Barolo Riserva DOCG (Azienda Agricola Schiavenza) 315 kr

BASILICATA
2004 Vigna Caselle Aglianico del Vulture Riserva DOC (Casa Vinicola d'Angelo) 109 kr

MARCHE
2008 Barricadiero Marche IGT (Vini Aurora) 179 kr

PUGLIA
2007 Morella Old Vines Primitivo Puglia IGT (Azienda Agricola Morella) 250 kr

VENETO
2004 Marta Galli Amarone della Valpolicella Classico DOC (Azienda Agricola Le Ragose) 350 kr

SARDEGNA
1987 Vernaccia di Oristano Riserva DOCG (Attilio Contini)
135 kr/50 cl

EMILIA-ROMAGNA
2007 Arrocco Albana di Romagna Passito DOCG (Fattoria Zerbina) 175 kr/50 cl

Cyklist Henrik har ordet:

"Trots en djup kärlek till Italien har jag bara prövat ett eget Tour de France i miniformat – en gång i Provence och en gång i Bretagne. Så, hur ska man kunna motstå chansen till ett Giro d’Italia, ett Giro som inträffar en vanlig måndag när man inte ens behöver sätta rumpan på en cykelsadel? Allora, låt oss gå till Näringslivets hus där Munskänkarna ställde upp ett dussin italienska viner från lika många regioner.

Det börjar bubbligt, med två glas. Det första är ljust och ger ett allmänt ungt intryck. Men det är rätt växel ilagd på nosen med citrus åt citronhållet och en rejäl dos mineraler som i alla fall varit i närheten av något slags hav, det finns också något svavelliknande och en aning blomstjälk. Moussen är gräddig med liten touch av goda äpplen, syrorna svischar till och det är riktigt elegant – överraskande bra, klottrar jag ner. Med lite luft kommer ganska ljuvliga blommor som lirar fint med citrusen, äpplena och mineralen. Det här skulle utan tvivel kunna ta mig på en cykeltur till Champagne om någon serverade mig helblint. 2006 Riserva del Fondatore Mach slår ganska enkelt 2003 Castelveder Franciacorta i spurten. Franciacortan är mörkare, gulare i färgen - mogen - och har trevliga nötter och nougat på nosen, tillsammans med lite sherrytonad oxidation. Men i munnen är det inte särskilt harmoniskt, och det ringer en lakrisal gummi-ton och bitterhet mot slutet. Är felet helt enkelt bara årgång 2003?

Första röda duellen blir jämnare. Nu är färgen är tämligen mörkt röd i glaset. Doften är aningen reduktiv, väldigt blommig, frukten är cassis/viol ripplad med röda bär och örter. Även en gnutta stall ger sig tillkänna. Smaken är slank men mäktig och följer spåret med cassis som brottas framgångsrikt med röda bär som krossats med sten. Örterna är alldeles ljuvliga, syrorna vittnar om en tur jag tagit förut, en tur uppför Toscanas backar ända upp till svalvuxen högklassig sangiovese. Tanninstrukturen är där, örterna går mot lakrits och med lite luft kommer alldeles underbara blommor på nosen. Montevertine har massor att komma med även i vintage 2006. Den här gången kommer det från magnumflaska och jag skulle lagra ett par år till. 2006 Montevertine glider i mål utan händer på styret före 2005 Ronco dei Quattroventi från Kalabrien. Ändå, denna Ciró gör mycket för mig som suttit på torget i staden Tropea och utforskat vad druvan gaglioppo är (samma här, det var visst 97:an, reds anm ;-) Cirón har trots allt en hel del gemensamt med Montevertine och liknar i brist på bättre liknelser en rustik och gammaldags – men bra! – chianti classico. Den har tanniner, fat, viol/cassis, fina mineraler och en coolt skitig känsla. Gott!"



"Glas fem vrålar: You can’t fake the funk! Här är det mörk frukt making peace and love med ädla blommor, här finns en viss volatilitet och lite maraschino-toner. Riktigt snyggt skitig doft med rejäla körsbär som motsägelsefullt ändå ger lite burgundisk känsla. I munnen är det slankt, men absolut inte kraftlöst. Här finns en rejäl orientbasar med kryddor plus lite dynga och de fint mogna körsbären förstärks av en grymt fin mineralitet. Och så får syrorna det hela att ringa länge, ungefär som om Carlos Santana håller en och samma ton i en evighet. Jag har ingen aning om hur ett hippie-vin kan vara elegant, men det här glaset klarar balansgången efter lång träning på vulkanens rand.
2001 Calabretta Etna Rosso vinner grenen "dricka i dag" med lätthet, men 2004 Barolo Prapó Riserva kräver revansch om fem-tio år. Prapó är mycket mörkare och luktar ädel men knuten nebbiolo lång väg. Markörerna är på plats (rönnbär, en diskret brettighet, läder, viol, en dammig grusväg, en gnutta lakrisal-tjära, lite peppar och en bestämd tanninstruktur). Här behövs bara tid att vila sig i form så lär den klättra uppför Etna som Pantani på Epo för ett revanschmöte."



"Glas sju är mörkt med ljusnande kanter i glasen. Rätt blygt på nosen, men lite snurr på glaset lockar det fram läder, jord, tobak, mörk frukt och örter/lakrits. Men det är i munnen kedjan hoppar till och lägger i tians växel. Ett rejält ryck av mörk frukt typ plombär/övermogen cassis, aningen russin/torkad frukt, apelsinsyror, basarkryddor och en känsla av undervegetation. Kvällens överraskning av det positiva slaget – för 109 pix! 2004 Vigna Caselle Riserva knockar 2008 Barricadiero ganska obekymrat. Då är Barricadieron ändå alldeles utmärkt - bara lite väl ung. Annars har den stallet, äppelsyrorna, cassisen, lädret och inte minst tanninstrukturen för att vilja kräva revansch om några år."



"Nästa duell är något för gottegrisarna, trots att vi inte nått fram till de två vita sötingarna än. Kardemumma inlagd i sprit är mitt första intryck av det ena glaset. I det andra handlar det om ingefära. Båda vinerna är rätt duktigt volatila, men 2004 Marta Galli Amarone - den med kardemumman - bjuder också på en mängd torkad frukt, läder, malört och ett löfte om munfyllnad. Jorå, smaken bekräftar att här är spisen öppen, varm och inbjudande. Smaken är som doften fast nu tillkommer lite fin, mörk choklad. Det här behöver också sin ost – och några år till på rygg. Inte riktigt mitt glas, men den vinner ändå enkelt över 2007 Morella Old Vines Primitivo som har ingefäran vid styrstången. Morella bjuder också på klockren björnbärssylt, stekta äpplen i kanel och en ton av mint. Jag blir inte sugen på mer."



"Till sist, låt oss tala om blommor och bin. Jo, 2007 Arrocco Passito får mig att tänka på sådant, för här stiger det honung ur glaset, vackra blommor och en riktigt häftig citrusbensin. Här finns också persikor, aprikoser, citrusskal i en stil som påminner om en sauternes, men också friska syror som stagar upp. Det tävlar väl knappast i samma division som tungviktarna i Sauternes, men det här gillar jag stenhårt. Sannolikt ett skitkul fälleben i en blindprovning. Zerbinas Arrocco vinner ganska obesvärat i min mun över Attilio Contini, men hans mogna och nästan torra Vernaccia Riserva är också riktigt fin. Här dominerar nötter (valnöt, hasselnöt), men det finns en fatoxiderad och knäckig ton, citrusskal, mineral och gott om torkad frukt. Det som gör att den inte når upp till Arrocon är att syrorna är aningen låga.

Nog krävs det lite sittfläsk och viss spänst i gommen för att klara ett Giro, men jag hänger lätt på när det är dags igen."


Rubb som stubb kommer från Carlo Merolli, romare och cyklist.

18 kommentarer:

  1. Kör Carlo samma Unionstaxa och frakter som sist?

    Inget nytt gällande påfyllning av Montevertine?

    P.

    SvaraRadera
  2. Kul upplägg!

    (känns lite som jag har förläst mig på den här bloggen när jag ser hur många av de där vinerna jag faktiskt har testat själv ... inga besvikelser än så länge dock.)

    SvaraRadera
  3. P. - japp.

    Atomwine säljer in nollåttorna i senaste mejlet så det kan inte stå länge på innan Carlo gör detsamma.

    Anonym - det var verkligen kul, och folk var väldigt förtjusta. Många kom fram och tackade särskilt - en som varit med i 35 år sa att det var hans bästa kväll hittills. Det framstod också tydligt att folk uppfattade att det rörde sig om andra vinstilar än de som vanligtvis finns att tillgå via SB. Mer autentiska, mindre tillrättalagda.

    Att vi valde att ta allt från Carlo berodde dels på att vi ville visa upp klassiska stilar som vi själva förtjusat oss i, och dels på att ingen annan - ingen! - klarar att leverera så mycket pang för 300 spänn per provare (inklusive dyr lokal). Hade vi plockat ihop något liknande i BS, så hade vi fått gå ner i kvalitet och göra långt fler kompromisser.

    Bland de BS-viner som hade gjort sig bra i sammanhanget kommer vi att tänka på Roagna, Monsanto, Selvapiana och Mastroberardino. Och förstås en massa annat som inte finns att köpa i Sverige ;-)

    SvaraRadera
  4. Verkligen kul att höra att de här vinerna mottogs så positivt! Idel bekantingar, utom Morella primitivon som faktiskt lät ganska lockande på Henriks beskrivning...
    Imponerande uppslutning - 140 pers, jösses! Här kan man ju se att Munskänkarna fyller en funktion, när arrangemangen är så här pass progressiva och strävar efter att presentera något nytt för deltagarna, och dessa går man ur huse. Såå långt från landsortssektionernas middagsklubbar, där det stående önskemålet är att vinerna skall finnas på det lokala SB och kosta max 120 spänn. Tröttsam approach som föranlett oss att gå ur.

    /Patrik

    SvaraRadera
  5. Hej Patrik! Vi är inte det minsta förvånade att ni har gått ur, men det är ju precis såna entusiaster som ni som behövs för att Munskänkarna ska ha en framtid. Nu representerar ju olika sektioner helt olika saker och vi hade säkert också gått ur om ni har gjort det ;-)

    Morellan bör tilltala folk som gillar "full throttle californa zin". Den har en hel del sötsyltiga läckerheter på nosen och är både fyllig och maffig i munnen. Inte vår stil, men vi kan tänka oss att andra kan gilla detta.

    SvaraRadera
  6. 108 flaskor - inga korkdefekter! :)

    SvaraRadera
  7. carlo o pinarello...best of italy /dansken btw i kväll monsanto riserva sb's bästa cc ?

    SvaraRadera
  8. Fattoria Fèlsina Rancia Riserva?

    SvaraRadera
  9. Det härliga med Munkis i Stockholm är just att man kan få sin nyfikenhet tillftedsställd, att man kan utforska helt nya marker och lära sig vad man gillar.
    Dessutom utan att det kostar särskilt mycket. Superkväll!
    @IV: Morella var något för maffig och hade något för känsla i min mun. Släng fram en god ost så lirar den nog med mig också. Men framför allt lär den passa vänner av zin och möjligen Barossa Shiraz med krut.

    SvaraRadera
  10. Tack för draghjälpen Henrik. Något för vilken känsla var det Morellan hade? ;-)

    SvaraRadera
  11. henrik var kvällen 52/11 eller ? Fv rancia 06 liggar iskapet på er rekommendation har inte smakat meo utgår från at den är outstanding/dansken

    SvaraRadera
  12. Jo, att Morellan har gasen i botten kunde jag räkna ut, men visst låter: "ingefära, klockren björnbärssylt, stekta äpplen i kanel och en ton av mint" sällsynt förföriskt? Även om "Full throttle Cali zin" kanske inte är min svåraste böjelse...

    Har ni förresten smakat Rancia 2007?

    SvaraRadera
  13. Nope, bara handlat och lagt till handlingarna. Ungdomliga fattoner är inte vår grej som känt ;-)

    SvaraRadera
  14. Jag inser att min inre Bosse Hansson talade lite för högt där när jag skrev "något för känsla ..."
    Det jag menade var alltså något för SÖT känsla. Så, till lite ost tror jag att den kan göra jobbet.
    Men för att bara dricka tyckte jag att det saknades syror i tillräcklig mängd för att staga upp den upplevda sötman.
    Och då är jag ändå CH9-geek ...

    SvaraRadera
  15. @dansken: 52/11? Yo no comprendo ...

    SvaraRadera
  16. här skulle man ju ha varit med. En fråga om Calabretta 2001: Var alla flaskor ni hällde bra? jag tänkte köpa mer men tvekade då några av mina flaskor kändes lite over the hill när jag drack upp för ett halvår sedan. Fantastiskt vin..

    SvaraRadera
  17. Misstänker att du har lite annat å stå i just nu, Emil ;-)

    Japp, alla Calabretta-flaskor var bra i måndags. Vi har väl haft någon korkdefekt på hemmaplan, en flaska av vardera sorten var det visst.

    SvaraRadera
  18. henrik..52 på den stora klinge främ o 11 på kransen bak så kan det ikke bli mer roligt på cyklen..typ +50 kmt så det var lite intern cyklist billed språk /dansken

    SvaraRadera