tisdag, juni 21, 2011

1999 Künstler Reichestal Pinot Noir


Sista glasen hemma i Stockholm, innan augustikvällarna kommer, får bli en mogen spätburgunder. Så tyskifierade har vi blivit under senaste året, att en flaska av det här slaget känns som hemmaplan. Vi tror oss veta ungefär vad vi kommer få, men med hela tolv år i ryggen kan förstås vad som helst hända. Hur pass bra druvmaterial skördade Günther Künstler i den goda årgången 1999? Körde han på med för mycket fat? Vi har faktiskt ingen aning.

1999 Künstler Hochheimer Reichestal Pinot Noir är som väntat en visuellt mogen uppenbarelse - varmt brunröd, transparent med tegelkant. Med näsan rakt ner i karaffen får vi rent ohemula mängder malört - men i glaset bjuds en mer balanserad doftbukett, om än av ärke-tyskt snitt. Rejält komplex med noter av malört, multnad, mint och fudge. Rostigt järn och ankomna jordgubbar, späntved och tigerbalsam. Ett sniffarvin, utan tvekan.

Smaken är ganska generöst fruktig, med riktigt god intensitet och så den där typiskt viskösa, krämiga munkänslan som tyskarna gillar så mycket. Här finns drag av undervegetation, liniment och tigerbalsam som hänger med hela vägen ut i den långa, mintiga, lakritsfisk-salta och bara aningen alkoholvarma eftersmaken (13,5%). Tydligt adresserat till lustcentrum, som svarar med ett njutningsfullt purrande. Fantastiskt gott! hojtar S.

En sak är klar. Man måste gilla den lite egenartade tyska pinot-stilen för att uppskatta det här. Men om man gör det, så får man i gengäld väldigt trevliga mognadstoner och en rätt saftig laddning av pinositet som fortfarande har fräschören i behåll. Bättre än väntat - ja, riktigt bra utdelning faktiskt. Tio års lagring ingår i priset, tack för det! Dricks allra bäst vid en temperatur runt femton grader.

Gott om flaskor kvar, 199 spänn.

9 kommentarer:

  1. Aha, detta måsta jag prova. Malört är min melodi, som tillhör den skara som tycker att Bäska Droppar både smakar men framför allt doftar fantastiskt gott.
    10 årig tysk pinot dricks inte här hemma ofta så detta ska bli spännade.
    /Janne

    PS.
    Mkt mer instressant än BGK. Har ni haft tresiffrigt antal kommentarer nångång?

    SvaraRadera
  2. Hej!

    Roligt att läsa om en så mogen Pinot från ett så nordligt område. Jag njuter gärna Pinot Noir från Alsace - så jag undrar om ni vet några producenter där som gör lagringsbara Pinoter.

    Och ja, man får väl prova en tysk vid tillfälle.

    PS Mycket finare bild till det här inlägget.

    SvaraRadera
  3. Angående bilden, är det inte glaset Mature från Difference-serien? :)

    SvaraRadera
  4. That's not a glass. This is a glass.

    Riedel Burgundy Grand Cru. Helt fantastiskt att dricka ur med sin svängda topp. Råvärt. Köps från tyskland för halva priset givetvis.

    P.

    SvaraRadera
  5. Var köper ni glasen?
    Hittade någon men de svarar inte på mina mail om frakt kostnad..

    /Pl

    SvaraRadera
  6. Här. Funkat smärtfritt alla gånger. Mitt första Burgundy Grand cru var av. Sorgligt värre. Men de skickade ett nytt samma vecka. Mycket nöjd. Bra fraktpris (ups).

    Storpacken (8st) har annan fot/hals än de vi köper här. Inte alls lika fina (riedels alltså). Men styck och tvåpack är samma. Kolla bilderna noga.

    http://www.weinglaeser24.de/

    P.

    SvaraRadera
  7. Roligt att ni blev citerade i dagens DN På Stan gällande detta vin. En lite hämnd från Bengt-Görans kollegor? :)

    /Robert

    SvaraRadera
  8. Blev serverad denna blint i fredags till grillningen. Lite kall vid servering, vilket kan ha lurat sinnena lite. Men jag satte den i Alto Adige. Tyckte att där var förvånansvärt lite malört för att vara en tysk pinne. Däremot hittade jag en del mineralitet och ganska generösa fat. Vilket ledde tankarna fel (möjligen präglades jag av att jag och värden besökte Hofstätter när 2001:orna just släpptes).

    Kul att SB tog in denna. Win-win för alla. Künstler blev av med ett vin som skulle vara svårt/omöjligt att kränga på den europeiska marknaden. Vinsvennarna fick testa hur väl en tysk PN sitter ihop efter 12 år.

    SvaraRadera
  9. Jag upplevde att vinet var smakrikare efter den sedvanliga natten i öppnat och provisoriskt återförslutet tillstånd i kylskåpet. Mer smak och mer umph av någon konstig anledning.

    SvaraRadera