söndag, maj 08, 2011

The Observatory V



Man hinner inte intressera sig för allt. Efter hand har vi släppt Sydafrika ur sikte helt och hållet, och rangerat ut de vinerna ur källaren. Det blev för mycket rök och bakelit, för mycket sötma, för mycket alkohol, för mycket fat, för mycket manipulationer i källaren. Och så den där osköna kombinationen av syltigt och grönt som varma klimat ofta dras med.

Tidigt i våras hörde naturliga Ida av sig och berättade om ett nyförvärv till deras portfölj, ett sydafrikanskt syrahvin som även den mest inbitna traditionalist-rhônare skulle kunna älska. Hon lät så säker på sin sak att vi inte kunde undgå att bli nyfikna. Inom kort, på naturliga Niklas-provningen i mars, fick vi tillfälle att prova nolltrean. Den var riktigt bra tyckte vi, även om det också fanns röster som hävdade att druvorna inte nått full fenolisk mognad.

När man läser på hemsidan är det mycket med The Observatory som träffar rätt. Jordmånen av granit, förstås. Högt belägna vingårdar, vars nattliga svalka bevarar druvornas syra. Gamla vinstockar med djupa rötter. Biodynamisk odling med kreatur som betar och gödslar i vingårdarna. Skörd under de tidiga morgontimmarna. Tjugofyra händer vid sorteringsbordet. Inga tillsatser av odlad jäst eller vinsyra. Extremt försiktig extraktion av musten. Enbart gamla kära fat, delvis av storlek större. Erfarna vinmakare med händerna på täcket.

Eller som det står på baksidan av flaskan:

"The Lubbe family produces wine from naturally farmed vineyards. This wine was made from old vines situated at high altitude. The wine was aged in 228 and 500 litre used french oak for 18 months. Then bottled unfined with a light filtration. 12,5% alcohol."

The Observatory V Syrah (2005) Dry Red Table Wine (Paardeberg, Swartland) är en disig och beslöjad uppenbarelse, ljusare oxblod med "naturligt" utseende. Doften är riktigt trevlig, och passar oss som handsken: sval men samtidigt aningen mjukkokt syrahfrukt med fin mognadsutveckling. Associationer till gröna oliver, lagerblad, örtpåse, en aning grön paprika och vällagad rödvinssås. En klart norra rhône-orienterad personlighet.

Smaken är harmonisk och drickmogen,  redan en bra bit på väg i sin mognadskurva. Svalt balanserad med markerad syra, omärkbar alkohol och behagfullt örtig grönhet som lovar att passa maten perfekt. Gott om extrakt, men ingen känsla av extrahering. Rikt på samman-satta aromer med goda tertiära toner. Ett sympatiskt vin - inga tensenser till rök, bakelit eller överjobb i vinkällaren, istället en ypperlig matvänlighet. Helt frankofilt i stilen, och lika gott till maten som en schysst tioåring från norra rhône.

Matchningen är så bra att vi måste ge den lite utrymme. Wijnjas burkade ankconfit, som fått gå färdigt i ugnen för den fina ytans skull. Serverad med rödvinssky, blomkålspuré och ärter. Det var skysåsen som fullbordade föreningen med vinet:

Smörstekt chalottenlök och dito vitlök
En tesked trippelkoncentrerad tomatpuré
En knapp halvflaska rött från frysen
Lika mycket köttbuljong
En rejäl nypa herbes de provence
Ett lagerblad och tio vitpepparkorn
En skvätt hallonvinäger
En tesked maizena utrörd i vatten

Skyn speglar vinets aromer perfekt. Så gott!


Ett varuprov från WineTrade, 189 kr i BS.

2 kommentarer:

  1. Det känns som Wine trade och Vinik köpt in sig bra på den här bloggen! Undra hur pass seriösa inläggen om deras viner är?

    SvaraRadera
  2. Det går inte att köpa in sig på den här bloggen.
    Vad man däremot kan säga är att vi har stuckit ut hakan rätt långt för de här importörernas skull, helt enkelt för att vi gillar vad de gör. Säkerligen är nyttan av detta långt större för dem än för oss.

    Till sist är det ju ändå du själv som måste avgöra om du gillar vinet eller inte. När du väl smakat så vet du om vårt inlägg bestod av substans eller svammel.
    I det första fallet hänger du med oss, i det andra är det bara att skippa oss och leta någon annanstans.

    SvaraRadera