lördag, mars 26, 2011
2006 Georg Breuer Roseneck vs. Rottland
Ikväll smakar vi på ett par rheingau-riesling från källaren. Nollsexor - här behövs både två och fyra hållna tummar.
2006 Georg Breuer Rüdesheimer Berg Roseneck är rikt gröngult i färgen. Doften är utvecklad och bjuder på lätt övermogna, aningen botrytiserade toner av burkad frukt som mandariner, persikor och meloner (sistnämnda finns vad vi vet inte på burk men plåten har ändå kommit med). Smaken är rik snudd på fet med nästan besvärande avsaknad av lyft och fräschör i syran - här är det istället andra parametrar som ger struktur. Avslutningen är tydligt kryddvarm med smarrigt sötsalt alko-oumpff, men den förvandlas inom kort till en riktigt efterhängsen beska likt det vita i apelsinskalet. Nu grinar vi illa på ren reflex! Det här kraftpaketet är inte perfekt i rollen som apéritif, men förmodligen går det att hitta en matmatchning som funkar - wienerschnitzel ligger nära till hands. Det är svårt att se en storslagen framtid för det här vinet.
2006 Georg Breuer Rüdesheimer Berg Rottland är mer mineraliskt i doften med toner av petroleum, våt skiffersten och en antydan till gummi. Frukten är inte alls yppig och övermogen - ingen märkbar botrytis - utan drar mer åt lime- och grönäppelhållet på ett reserverat sätt. Smaken är stramt hållen och ungdomligt knuten med en betydligt stadigare syrastruktur än i Roseneck. Dessutom noterar vi en tydlig bitterhet som av grapefrukt och skaltoner likt grönt äpple. Onekligen är mineralkänslan riktigt bra, men det är tyvärr en smula sparsamt med övergripande njutningskoefficient. Ingen som helst sötsälta eller kryddvärme i den eleganta avslutningen, eftersmaken lite märkt av beska. Rottland är (som vanligt höll vi på att säga) snäppet bättre än Roseneck. Fiskrätter med gräddig sås känns påkallat och flera års extra lagring måste vara av godo.
Nollsexorna från Breuer får sorteras in under rubriken "knappeligen klockrena köp" (lyckligtvis var de få). Men det finns fortfarande en strimma hopp om att de högst rankade bergvinerna från 2006 blivit bättre.
ps. Årgång 2009 testades i förra veckan och lovar toppklass. Rottland har inte varit så bra sedan 2005 (ja, även i 2009 var Rottland snäppet bättre än Roseneck).
pps. Med nästan kuslig timing dök en heltäckande Breuer-post upp här.
ppps. Inte oväntat visade sig 2006 Roseneck funka perfekt till dubbelpanerad fläskschnitzel med gnocchi, stekt salvia, hackad tomat och grovriven parmesan. Precis de egenskaper som inte gjorde sig så bra i provning var bäst till maten.
2006 suger, enstaka undantag finns men som hatobjekt står den på piedestal.
SvaraRaderaOnekligen svårt problematiskt, särskilt efterbeskan stör, även om duktiga producenter gjort sitt bästa. Till och med Dönnhoffs 2006 Hermannshöhle Spätlese hade den lite oljiga, övermogna, beska karaktären.
SvaraRaderaFrågan är om det finns någon framtid för Breuers nollsexor eller om man ska hugga dem nu...
Fråga: Hamnar halsöta rieslingviner i tunneln? I så fall, ungefär när? Drack en Kabinett 2007:a (Prüm) för ett tag sen som jag misstänker var i ett j*kligt tråkigt utvecklingsskede. Det var liksom inte i balans. Ganska platt och mycket mineraler. Hmmm.
SvaraRaderaSom Winepunker säger och de flesta nog redan vet, 2006 är den klart sämsta årgången för torra viner från Rheingau och Mosel i intervallet 2001-2006. I princip alla hade beska, och de flesta är klumpiga i stilen p.g.a. snabbt insättande botrytis. De viner som ändå har viss friskhet brukar ha en viss "grönäpplig" syra. Det var väl så att botrytis (i flera fall i form av gråröta snarare än ädelröta) satte in tidigare än vanligt, innan druvorna riktigt var mogna.
SvaraRaderaTycker de med sötma led betydligt mindre än de torra, även om dessa är rätt klumpiga, och i de sydligare områdena (t.ex. Nahe, Pfalz) är det mer en "nästan normal" årgång.
Trots att grundinstinkten är att man bör dricka upp de dåliga årgångarna tidigt och spara de bra, tror jag att 2006:orna - om man väl köpt dem - i flera fall kan vinna på lagring, i varje fall de som verkar ha rimligt hög syra. Mognadstoner och kryddighet kan nog maskera en del av beskan.
Det enda egentliga positiva med 2006 är att vissa (bra) tillverkare skördade så mycket botrytiserade druvor att de gjort billigare versioner av Beerenauslese. T.ex. har den rätt dyra Dr. Loosen gjort en BA utan vingårdangivelse (kommer från Bernkasteler Badstube) som han sålde till Auslese-pris, d.v.s. billigare än de vingårdsbetecknade Auslese Goldkapsel. Några av kvartsflaskorna finns fortfarande kvar på SB.
...ska förstås vara "intervallet 2001-2009", vill inte ge ett intryck av att 2006 bara är den sämsta av 6 tyska årgångar när den minst är den sämsta av 9.
SvaraRaderaOch Hajjen, ja, det kan de, oftast vid ca 4-8 års ålder. Men långt från alla hamnar i tunneln, oftast en del ganska lätta halvtorra viner, kanske i första hand vissa Kabinett och Spätlese från Mosel. Många halvtorra, kanske särskilt de kraftigare och mer koncentrerade, har dock en mer kontinuerlig utveckling.
2007 är dock lite ungt för att ha hamnat i tunneln, tycker jag. Om det var en Kabinett från J. J. Prüm du drack (S. A. Prüm har annan stil), är det nog så att de ofta börjar sitt liv i något slags tunnel, eller åtminstone plågsamt outvecklade. De har ofta lite skumma reduktiva aromer, närmast svavelliknande och är slutna i doften. I smaken brukar de däremot ha riktigt bra koncentration och precision även i detta tillstånd. Ingen annan tysk tillverkare gör väl halvtorra/halvsöta viner som är i sådant stort behov av att lagras som J. J. Prüm. Vill man dricka dem unga kan det vara en poäng att först ge dem ett dygn i karaff i kylskåp. Känns detta som en omild och riskabel behandling, så öppna flaskan ett dygn innan och ta ett smakprov. Verkar vinet drickfärdigt, stoppa bara i korken, men är doften sluten, häll det då på sagda karaff.
Tack för svar, intressant! Det var mkt riktigt en J J Prüm Bernkasteler Badstube Riesling Kabinett som intogs. Det får bli ryggläge några år för resterande flaskor.
SvaraRaderaHej FV,
SvaraRaderaJa 2006 har inte infriat förväntningarna och vi håller med om att Roseneck inte levererar för 309:- i linje med inköpspriset. Turligt nog köpte vi bara en av varje och vår källare är "av det kallare slaget" därför upplevde vi ändå vinet som tekniskt OK - skall göra Wienerschnitzel på kalv med persiljepotatis till Berg Rottland flaskan.
/Johan S