söndag, januari 23, 2011

Furmint 2007: Demeter vs. Szepsy



Under förra året trillade vi pladask för en - för oss - alldeles ny sorts vin: torr furmint från Tokaj. Så pass hårt föll vi, att nyårstävlingen kom att handla om detta fantastiska vindistrikt. Därför improviserar en liten mini-horisontal, inte minst för att påminna vinnare Leo om att han har ett pris att hämta ut. Men hur bra presterar egentligen prisvinet i en blind uppgörelse?

Första glaset är ljusare gyllengult med några gröna reflexer. Doften förför oss direkt, med kittlande örter, mineraler likt silverbestick och en frukt som liknar Robertsons Silver Shred-marmelad. Här finns gott om lemon zest, rentav lite bergamotte, som inte hittas i nämnda marmelad men väl i Earl Grey-koppen bredvid. Därtill en ursnygg fatkaraktär: nötter, smör, rostning och kryddor med fläkt av orientalisk basar. Jäklar, vilken samlad och snygg doft!

Inte helt oväntat är smaken superstunsig. Vi får en rikt fruktig citruskaraktär, gott om inarbetade fat, rackarns bra syror och behaglig alkoholvärme. Balanserat, fokuserat, intensivt och långt. Rejält mineraliskt - ja tusan, vilket grepp, vilket kryddigt driv här finns!

Båda: fantastiskt bra! Även om det här är en alldeles egen och delvis annorlunda personlighet, så förtjänar dess kvaliteter att nämnas i samma andetag som vita bourgogner av absolut toppklass. Åtminstone de tre vi mötte härom veckan skulle haft en riktigt tuff match.

Andra glaset är rikt gyllengult med bärnstensfärgade reflexer. Den här doften är mäktig, med toner av honung, nötter, skirat smör, äppelpaj och gula plommon. Frukten ger ett mer senskördat intryck med en aning av botrytis - en gnutta lim förutom den förödande läckra honungen - och dragningar åt aprikos. Det här är en enormt komplex doft med lager på lager av intryck. En underton av jord, och nog dök bergamotte-teet upp här också.

Smaken känns större och lenare i munnen - mer senskördad till sin karaktär. Mer av botrytis, mjukare i syran, silkigare i munkänslan, mer av fetma och rikedom. Men här finns också en jordton som sticker ut och stör oss en smula. Intrycket är harmoniskt och vänligt, men lite för löst i strukturen, lite för snällt i syran och en aning platt i slutet - något som lyckligtvis kompenseras av en bra längd på eftersmaken.

Det här är förstås långt mer än gott, men inte riktigt så fantastiskt som vi minns de här båda vinerna. Kan det vara en smygdefekt som hindrar tvåan från att sjunga för full hals? Kanske.

Dags att gissa:

Första glaset: 2007 Zoltàn Demeter "Veres" Tokaji Furmint

Andra glaset: 2007 Istvan Szepsy Tokaji Furmint

Svar: Fel, tvärtom! Matchvinnaren heter Istvan Szepsy!




ps. Ground control to Johan Leo Stervander, det är dags att klejma priset nu. Det kommer inte göra ont någonstans, vi lovar...

15 kommentarer:

  1. Prövade hela Szepsys nollsjuegeneration på plats i höstas och blev lika förtjust i den här pajsaren som ni. Souvenirbuteljen tömdes redan samma eftermiddag, men ett par flaskor av (det enligt uppgift mer lagringsdugliga) systervinet, Szent Tamás, fick följa med på planet hem. Trattade i mig en av dem till julaftonens rostade bryssekål och: attans. I anteckningarna irrar jag som kärleksdrucken runt bland stekta pomeranser, höstsolar över Beaune (?) och drömmar Rieslingdruvor drömmer som skott (!). Medan - inser jag nu - den avgörande referensen fanns på betydligt närmare håll. I min (älskade men mycket prosaiska) frukostkopp Earl Grey-te med honung.

    SvaraRadera
  2. här hemma drack vi furmint från tokaj för första gången. Vi satt och tittade på varann som två (väldigt glada) fån. Och då pratar vi om ett instegsvin: Oremus Mandolas. Riktigt, riktigt bra. Potent, färg som fint morgonpiss, smaken (inget med piss att göra. Lovar.) hade klockrena drag av bättre grönt te. Kul!

    SvaraRadera
  3. My mama said to get things done, you'd better not mess with Major Tom ...
    Inte för att jag är Leo, men något har jag messed with, då jag inte kommit loss på den här heller.
    Dags att göra något åt det så man kan leka Major Tom på allvar:
    ... and I'm floatin in a most peculiar way.
    P.S
    Ja, min stackars 10-åring är så svårt indoktrinerad av sin far att hans favoritlåt just nu är SPace Oddity.
    Mea Culpa.
    D.S

    SvaraRadera
  4. Ett mejl damp ner från Holtes ledande wine-pusher:

    "Hej,

    Det smerter, kun lidt, i mit hjerte at se navnet FURMINT!....

    Nu er det afgjort og fred være med det, og det ved du sikkert, men navnet FURMINT stammer fra FORMENTINI.

    Aurora Formentini hofdame til det østrig-ungarsk hof, blev gift i 1632 til greven Adam Giovanni Batthyani, af en adelig ungarnsk familie som havde jord præcis dér hvor tokaj, tocai bliver dyrket idag.

    I Auroras medgiftpapirerne står der klart og tydeligt : "300 viti de toccaj".

    At det er fakta og ikke en legend bekræftes af en slags " Äktenskapsförord" som lister al det habengut Aurora havde med sig til Hungarn hin 3. februar 1632:

    "35 Ribolla, korn, små fade, en tjener, to vinbønder og 300 'Vitti di Toccai".

    Aurora Formentini havde med sig to slovenske vinbønder og da de ungarske værter spurgte til vinstokkerne, svarede de slovenske vinbønder "je tukaj" (dvs "det er een af vore lokale druer"). Italien, især Norditalien er fyldt med druer som vinbønder i deres glorværdig uvidenhed kalder for "nostrale", "nostralino".

    Navnet tocai er nævnt i Collio allerede ved 1225 i nogle salgskontrakter.

    At de italiensk myndigheder ikke har været i stand til at lade disse argumenter sejre, er meget sigende om det status kultur har haft i Italien de sidste ti-femten år.

    Nu drikker vi Friulano i Collio og Taj i resten af Friuli.

    Fred være med det.

    Ciao,

    Carlo."

    SvaraRadera
  5. Intressant!
    En annan direkt association av Mandolas var vinets struktur som jag hittade igen i friuli snarare än bourgogne (å andra sidan kan jag tycka att vissa av friulis elitproducenter påminner i stilen om bättre bourgogne. Förvirrande?). Men gott var det.

    SvaraRadera
  6. Nu blev jag än mer övertygad om furmints fantastiskhet. Först österrikare, sedan på plats i Budapest förra sommaren. Men det är ju länge sen nu. Var fick ni tag på buteljerna?

    SvaraRadera
  7. LT, vinerna kommer från Systembolaget. Finns i ordinarie numera. Det vet väl alla. Vi har världens bästa vindistribution i Sverige! Brett och välsorterar är ledorden. Räcker med att åka till Danmark eller kontinenten där det bara finns lokala dussinviner och inget ansvar för alkoholkonsumtionen!

    När jag ändå är på gång och lite lagom ironisk: grattis SvD till er nya vinskribent. Känns fresh. Oops, en air av sen 80-tal spred sig just i rummet. Kom tillbaka Jens Dolk, allt är förlåtet! Kan vi lita på att Torsten blev tillfrågad men tackade nej på grund av att han inte ville sluta vara nyfiken och obunden på FV?

    SvaraRadera
  8. Hehe!

    Min bättre halva upplyste mig om att det var stor humor i SVD angående vin. Nu var det ju inte just detta som syftades, som jag först trodde, utan detta: http://www.svd.se/kulturnoje/serier/berglins_5017.svd

    SvaraRadera
  9. Skulle säga att dagens Bergelin och SvD-reportaget med Mölstad var jämt skägg, sett till underhållningsvärdet. Möjligt att Mölstad-texten var något roligare. Ofrivillig humor brukar ha den egenskapen.

    SvaraRadera
  10. 2007 Istvan Szepsy Furmint finns i BS och Zoltan Demeters vingårdsviner kan beställas som privatimport från WineTrade. Vår favorit hittills är Kakas, men även Veres har gjort starkt intryck vid flera tillfällen under 2010.

    Berglin har sina poänger ;-)

    SvaraRadera
  11. Ännu en redogörelse för kontroversen mellan Ungern och Italien och en ingående presentaton av druvsorten tocai friulano:

    http://www.convivium2000.net/en_20/art5_en.htm

    SvaraRadera
  12. Jag njuter av det faktum att folk i Sverige överhuvud känner till druvsorten Furmint! När jag började importera Zoltán Demeter och Királyudvar trodde folk jag var knäpp! Att sälja torra viner från Tokaj... Nu är ni snart mogna för viner av druvsorter som Köverzölö, Gohér m.fl! Men vi har ännu inte avtäckt den tveklöst främsta producenten i Ungern, både vad gäller röda och vita viner! (Eller jo, förresten, FV har fan provat ett enkelt vin från den levande legenden...)

    En sak, skall man börja jämföra Zoltán med Szepsy bör man veta; Zoltán har ansvarat för och vinifierat Szepsy's viner under lång tid. På samma sätt är det Szepsy som varit med och gjort Királyudvar till vad det är idag, tillsammans med Zoltán. Men, skall man jämföra viner bör även Zoltán's LAPIS 2007 vara med och leka!

    SvaraRadera
  13. Niklas - vi är mogna för ungerskt avancemang, den saken är klar.

    Nästa gång skickar vi fram KAKAS och då kan vad som helst hända (stalltips på Kakas). Och hör och häpna, det verkar som att Major Leo kommer ner till markstationen för den duellen...

    SvaraRadera
  14. Tack! Nu har jag plockat ihop en liten shoppingkasse att beställa i morgon.

    SvaraRadera
  15. Nån som provat vinerna från Gróf Degenfeld? Sitter med en beställning på G till derweinweber och finner några Furmint i sortimentet.

    SvaraRadera