Ghemme... eh, hmm. Munskänkar som skrivit teoriprov på vilken nivå som helst har säkert lärt sig rabbla sina DOCG i Piemonte: Barolo, Barbaresco, Ghemme, Gattinara och så vidare. Men hur många har smakat på de där två sista?
Nu finns chansen att råda bot på det. Azienda Vitivinicola Ioppa Fratelli Giampiero e Giorgio ligger i Novara-provinsen i nordligaste Piemonte, med en hänförande utsikt upp mot Monte Rosa-massivet. Släkten har odlat vin ända sedan 1852, och här blandar man gärna sin nebbiolo med en mindre andel vespolina. Ioppas bästa vingårdar heter Santa Fé och Bricco Balsina. Med början 2004 buteljeras de som vingårdsviner, men dessförinnan gick druvorna till standardtappningen. En gammeldags uppfostran lovar gott i detta sammanhang: två år i medelstora, välhållna botti - och inget tjafs!
1997 Ioppa Ghemme DOCG är lite mörkare i färgen, men fortfarande ett ljust och transparent vin. Doften är riktigt lovande - och respektingivande! Här är det nämligen mineralerna som tar för sig, med toner av blyerts, jord och tryffel. Vi noterar också en tilltalande örtig fräschör, och frukten ger ett mognare intryck som drar mer åt körsbärshållet. Dessutom gott om stjärnanis och riven muskot, samt en tobakston som påminner om inotyolsalva (hej, alla småbarns-föräldrar!) Smaken är lättare medelfyllig, med hög syra och ändå tillräckligt av andra komponenter - mogen frukt, tanniner, kryddighet och mineraler - för att uppnå en utmärkt balans och dito längd. Med sina supertydliga örter och mineraler är detta kvartettens mesta "terroirist". Ungdomlig stuns saknas inte heller! Ett vin i klassisk piemontestil - och därmed ett klockrent matsällskap. (90)
1998 Ioppa Ghemme DOCG är mörkast och mest färgintensivt av de fyra, ett snäpp före nittionian. Doften är rejält utvecklad och rik som en mogen barolo, med knäckiga, smöriga toner ovanpå mogen körsbärs- och jordgubbsfrukt. Vi njuter av ett ordentligt doftdjup med drag av farinsocker, tjära, sötlakrits och choklad. Smaken följer upp doftintrycken och gör oss knappast besvikna. Det här är en stor smak med skön viskositet och bra tyngd i munnen. Rejält med mogna tanniner, tjära, russin och muscovadosocker. Riktigt gott vin med härlig längd, men också aningen rustikt i avslutningen med en smula bitterhet som drar av en pinne i slutbetyget. Oväntat fylligt för dessa nordliga kullar, och ett utmärkt meditationsvin som tog slut först. Alltid ett gott betyg! (91)
Det här är alltså traditionella, eleganta högsyreviner med burgundiskt släktskap. Den som suktar efter ett autentiskt uttryck - klassisk kvalitet utan tillrättalagd design - har en fin upplevelse framför sig. Och inte blir det dyrt heller. Carlo Merolli säljer nämligen en låda med tre flaskor av varje årgång för ynka 1300 DKK/SEK - vilket förstås är ett redigt kap, hur man än ser på saken.
ps. Finsmakarpop för söndagsbruk: Belle & Sebastian "I want the world to stop".
Tack för genomgången, har suktat på detta lilla paket ett tag men den kära Carlo har ju fler intressanta viner på lager. En liten undran om det korkdefekta vinets framtida äventyr. Jag antar att sås är det som åsyftas?! Läst någonstans om att inte använda korkat vin i matlagningen?! Vad tycker ni?
SvaraRaderahttp://matmolekyler.taffel.se/2009/08/16/alkohol-i-maten/
Synd på den fina 99:an. Säkert som ni säger att det rör sig om olika korkleverantörer. Även flaskornas utformning från de två senare årgångarna skilde sig något från de två tidigare - lägre resp högre axlar.
SvaraRadera/Patrik
Fredrik! Du som är inne på genuina piemontesiska grejor - Roagna och liknande - kan nog shoppa loss per omgående utan minsta risk för besvikelse.
SvaraRaderaVi använder ofta vin med lättare korkdefekter i matlagningen. Det är inget problem om såsen/grytan får reducera/koka ett tag. Men om defekten är så framträdande att vinet doftar motbjudande/äckligt kan vi inte förmå oss att använda det.
Patrik - det ska bli kul att få dricka en nittionia som motsvarar din lockande beskrivning. Hoppas nu bara inte tredje flaskan också är korkad...
Den första flaskan var så vidrig att den hörde hemma i avloppet - men den andra kommer nog att göra sig utmärkt i matlagningen.
SvaraRaderaInget ont om Belle & Sebastian, men det här är inte illa på en söndag heller, framför allt inte i november när man sitter och sippar på en l'Hortus GC 2005.
SvaraRaderahttp://www.youtube.com/watch?v=c2GFGsFdURU&feature=related
Durutti Column, mycket sorgsen finsmakarpop, passar fint om man känner sig upplagd för Mozarts Requiem, men vill ha något modernare. Vini Reilly kan också borttaga en viss del av världens synder.
Jag har med viss sorg i hjärtat passat på Carlos Ioppa-tillbud, something's gotta give, men det låter jäkligt fint.
Hmm.
Kan för övrigt meddela att l'Hortus är inne i ett fint drickfönster just nu och att korken var nära Scavinokvalitet.
Men jädrar vikken pärla, Henrik! Ren poesi på ekogitarr.
SvaraRaderaTänk att den är nästan 30 år gammal nu. Fantastiskt!
Vi skickar en tanke till gamle vännen Anders Holm och hans Thirteen Moons som kunde låta nästan så här bra i förklarade stunder.
Gaahhh! Domaine l'Hortus Grande Cuvée 05 är slut, de var för goda.
Intressant, jag har träffat Anders ett antal gånger då han var god vänm med två av mina vänner.
SvaraRaderaLänge sedan nu dock, frågan är om det inte får bli lite Thirteen Moons nu ...
Halkade för övrigt in på New Order efter Durutti Column, det är också 30 år sedan och den del har åldrats mindre väl, annat håller fint.
http://www.youtube.com/watch?v=fu7LeqP99c8
Peter Hook lirar inte bas och inte ståbas, han lirar knäbas!
OT: Har ni sett Blocket i Italien? Finns ett bra lass med vin för den som vågar.. Vad kul det hade varit med samma alternativ i Sverige.
SvaraRaderahttp://www.subito.it/
P.
Fick ett mejl från Carlo, som kan vara av intresse:
SvaraRadera"Hej!
Har talt med Giorgio Ioppa om propperne. Han bruger propper fra tre eller fire forskellige leverandører. Han tester propperne med random check i vinbad og så blander han sækkerne
netop for at undgå massive propfejl i en enkelt sække fra en enkelt leverandør.
Han er i øvrigt og derfor interesseret i at vide hvilken skrifter står der på fejlpropperne, da de fører selv en statistik.
Naturligvis ersatter vi fejlflasker ved naeste givne anledning.
Ciao,
Carlo"
Såg det kommit in mer Montevertine. Tyvärr är det många minusgrader i mina trakter nu så jag vet inte om jag vågar ta hem det :(
SvaraRaderaP.
Mer Montevertine var? Hittar inget hos Carlo Merolli iaf.
SvaraRaderaAnonym - för att hålla sig uppdaterad med den här typen av goda nyheter bör man prenumerera på Carlos nyhetsmejl.
SvaraRaderaOmtest av 97:an ger en helt annan doftprofil med massor av rökt lapsang-souchong-te på nosen och en tuffare, mindre fruktig profil i smaken. Med gamla flaskor får man räkna med variation...
SvaraRadera