Idag fick vi ta del av en verkligt intressant lunchprovning på Terrenos Vinotek. Huvudnumret var ett antal druvrena komponenter, framför allt till Terrenos super-tuscan Momento Massimo, som enligt planerna ska tappas på flaska någon gång 2013. Glasen kompletterades med ett datablad från labb-analysen. Som det ibland är med fatprover, var vinerna vidöppna för nosande utforskning. Nördvarning utfärdas.
2009 Merlot "Garage" kommer från 90-talsplanteringar på lägre höjd. Färgen är mörkt blåröd. Doften är charmig, påtagligt fruktig med öppna, rena, merlottypiska drag. Toner av mogna röda och mörka körsbär, röda vinbär, korinter, gräs, vinbärsblad. Fina övertoner efterhand. Lekfull sötfrukt i munnen, lena tanniner, lagom lättsam karaktär, god längd. Riktigt trevligt.
Skördat 090825. Alkohol: 14,25%. Restsocker: 1,3 g/l. Torrextrakt: 30,2 g/l. Antioxidanter: 2887 mg/l. Antocyaner/färgämne: 462 mg/l . Syra: 4,82 g/l. pH 3,8.
2009 Merlot "Bonille" kommer från nyare, mer omsorgsfullt anlagda terrassodlingar på högre höjd, i en kargare jordmån. Färgen är mörkt blålila. Doften är djupare, också här mycket fruktig med lite mer reserverade drag och fler lager. Toner av gummi, slånbär, mörka plommon, lakrits och örter. I munnen en mörkare, stramare frukt, med stadig struktur och större seriositet. Ytterst kvalitativt och lovande!
Skördat 090902. Alkohol: 14,80%. Restsocker: 1,8 g/l. Torrextrakt: 32,3 g/l. Antioxidanter: 2678 mg/l. Antocyaner/färgämne: 435 mg/l . Syra: 4,94 g/l. pH 3,71.
2009 Petit Verdot har en opakt blåsvart färg. Doften är riktigt läcker och påtagligt komplex för ett såpass ungt vin. Avvägt brettig, smått djurisk med hästsvett och fin spillning. Bark, ceder, tobak och salmiakmineraler. Lätt volatil på ett helt förtjusande sätt som lyfter fram den fina frukten med en aning lim bland topptonerna. En superdoft! Smaken är kraftfull och välbalanserad, fullmatad med extrakt. Stora, greppiga tanniner, tuggbar struktur, väl infattad fruktsötma och rejäl längd. Storslagen bordeaux möter karaktärsfull languedoc, liksom. Strålande vin!
Skördat 090907. Alkohol: 14,65%. Restsocker: 1,9 g/l. Torrextrakt: 34,9 g/l. Antioxidanter: 4070 mg/l. Antocyaner/färgämne: 693 mg/l . Syra: 4,89 g/l. pH 3,86.
2009 Cabernet Sauvignon är transparent blårött i färgen. Mycket fruktigt på nosen, saftigt och inbjudande. Toner av svarta vinbär, blyerts, lite smörkola, lakrits. Ytterst druvtypisk, ren och fin, druvmogen cabernet. Smaken fortsätter på det charmiga temat, både lättsam och seriös, friskt syrlig, mogna medelstora tanniner, drygt medelfyllig kropp. Riktigt bra och trevligt.
Skördat 090930. Alkohol: 14,70%. Restsocker: 1,1 g/l. Torrextrakt: 32,8 g/l. Antioxidanter: 2953 mg/l. Antocyaner/färgämne: 549 mg/l . Syra: 4,97 g/l. pH 3,73.
Oj, det här var verkligen inte illa! 2009 är uppenbarligen lika lyckat i Toscana som i resten av Europa. Och ärligt talat trodde vi inte att svenska Terreno var kapabla att prestera på den här höga nivån.
Vår spontana reflektion är att såväl Petit Verdot och Merlot "Bonille" förtjänar att buteljeras som ytterst intressanta och högklassiga endruveviner. Cabernet Sauvignon och Merlot "Garage" kan förenas till en god bordeauxblandning av det fruktiga, omedelbara slaget.
Ytterligare ett fatprov bjöds, en Pinot Nero 2009. Ursprunget är ett högt beläget, svalare område en timme sydost om Greve. Produktionen är så liten att musten fottrampades. Färgen är ljust granatröd med blå nyanser. Doften är först något knuten, med svala röda körsbär och röda vinbär. Först ingen uttalad pinositet, men klart chiantitypiska toner av svart te, grusjord och gräs - lite som i Montevertine. Aromerna växer efter hand och förtydligas till en riktigt fin definition av rödbärighet. Fatkryddorna är helt subtila och assisterar på ett utmärkt sätt. Tydligen fick vinet bara genomgå sin malolaktiska jäsning i nya fat, för att sedan flyttas över till använda. Efter en halvtimme eller så är doften väldigt fin med alla önskvärda övertoner på plats. Även i munnen är intrycket rent och rödfruktigt med frisk syra, fin slankhet och tydlig mineralitet. En riktigt lyckad och elegant pinot nero! Ska bli kul att prova igen när den släpps om ett år eller så.
Alkohol: 13,50%. Restsocker: 1,1 g/l. Torrextrakt: 29,7 g/l. Antioxidanter: 2992 mg/l. Antocyaner/färgämne: 349 mg/l . Syra: 5,40 g/l. pH 3,57.
Vår passion för ojäst druvmust - som väcktes av Domaine Rivatons Carignan "1930"- fick förnyat bränsle av 2010 Sangiovese Sillano ("fermentazione non ancora iniziata") vars aromer bjöd på en helt ljuvlig blandning av opastöriserad äppelmust blandad med finaste rabarbersaft. Frisk syra och underbar sötma av prima druvsocker! Mums...
Provningen arrangerades av Terreno (Mats Ruhne och dottern Victoria) samt Vinovum/Vingruppen. Tack, det här var både gott och kul!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar