fredag, oktober 29, 2010

3 x Aglianico del Vulture från d'Angelo


Aglianico har alltför många gånger kallats "söderns barolo". Ett ganska orättvist epitet egentligen, för den här druvan har en alldeles unik karaktär som förtjänar att beskrivas på egna premisser. Aglianico mognar sent och skördas i slutet av oktober. Den uppskattar högre och svalare lägen inåt landet - som i Taurasi och kring Monte Vulture - där stora temperaturskillnader befrämjar fräschör, och där vulkanisk jordmån bidrar till en speciell mineralitet. Just den, samt de höga syrorna och tanninerna, bidrar till en seriositet som hör hemma i europatoppen. Aglianicovinerna har väl inte riktigt nebbiolos eleganta bouquet, men de vet sannerligen att ta för sig i munnen.

Fratelli d'Angelo är den ledande producenten i Rionero in Vulture. Man startade på 1930-talet, och sedan 1972 är det bröderna Donato och Lucio som kör showen. 40 hektar egna vinmarker kompletteras med 30 hektar på kontrakt. Macerationen sker i betongtankar under relativt kort tid, 8-15 dagar. Därefter får vinerna mogna i stora ekfat under 20-24 månader. Egendomens starka kort är välbelägna vinmarker, låga skördeuttag och traditionella källarmetoder.

2006 d'Angelo Aglianico del Vulture har en öppen doft som känns vild, personlig och uttrycksfull. Frukten är blue-print aglianico - ett alldeles eget uttryck! Druvkaraktären är mörk, med fina russintoner (utan sötma!) ovanpå murriga katrinplommon, ripplat av seriösa sammetsröda körsbärsstråk. Grön tobak och ceder sätter tydliga avtryck, örter och blommor friskar upp, blyertsmineraler inger respekt och lite mörk choklad rundar av på ett ganska underbart sätt. Smaken har bra bett och mineralkaraktär, hyfsat fyllig kropp, frisk syra, massor av osöt frukt och måttlig alkohol (13,5%) Intrycket är rättframt och hederligt, ett strålande matsällskap, faktiskt snudd på rörande bra för en basversion.

2004 d'Angelo Aglianico del Vulture "Vigna Caselle" Riserva har ett riktigt fint doftdjup med tredjehandsaromer där vi hittar romrussin, torkad frukt, mörk choklad, blommor, mynta och muscovadosocker. Därifrån ligger det nära till hands att fortsätta med lakrits, tobak, blyerts, nötter och skönt murriga tjärtoner. Smaken är len och välbalanserad, osött fruktig, med fylligt mogna tanniner, lite mjukare syra och större längd än i il normale. Munkänslan är läskande med måttliga 13 % och en tydlig mineralkaraktär. Sammanfattningsvis ett enastående personligt och uttrycksfullt vin som lämpar sig fint att dricka på egen hand, inte helt olikt Terredoras Taurasi Riserva.

2006 d'Angelo Aglianico del Vulture "Donato d'Angelo" är tätare, yngre och mer körsbärsfruktigt. Lite modernare i stilen med körsbärskärnor, nötter, blomtoner och skönt volatila fat, utan att förfalla till alltför rostad kryddighet. Den harmoniska smaken är föredömligt frukttät, men inte alls söt och absolut inte överextraherad. Här finns gott om komplexitet med seriösa blyertsmineraler, fin tobak och en uppstramande småbitter örtighet i den långa, fruktmättade avslutningen. Smaken öppnar upp över tid, växer betydligt och visar ständigt nya aspekter. Ett respektingivande och alldeles utmärkt vin som gärna kan få ligga till sig några år.

Tuffa, sköna viner! Poängmässigt landar vi i spannet 89-91 för alla tre. Med sina 92 Galloni-pinnar är förstås Vigna Caselle ett riktigt fynd för 109 DKK/SEK. Men vi är faktiskt ungefär lika förtjusta i standardversionen för ynka 85 DKK/SEK, som dracks med välbehag till hembakt pizza. Donato d'Angelo imponerar, och försvarar förstås sitt pris på 99 DKK/SEK med lillfingret, men går kanske inte lika spikrakt till hjärtat just ikväll. Men allt finns på plats och potential saknas inte...

ps. Läs fler noteringar om d'Angelos viner här och här.

5 kommentarer:

  1. Jag håller verkligen med er. d'Angelos instegsvin är kanonbra och faktiskt det jag uppskattar mest. Åtminstone som matvin.

    SvaraRadera
  2. Sällar mig definitivt till hyllningskören. Det finns en ännu enklare ståltankslagrad variant som heter Sacravite som också är ett eminent matvin.

    /Patrik

    SvaraRadera
  3. Om jag knäcker en Vigna Casell till en redig och blodig bit oxe, bea och potatis ikväll. Är det en bra matchning?


    P.

    SvaraRadera
  4. Till skillnad från en del andra rödviner gör sig aglianico väldigt bra med tomatsåser (stämmer med pizzan från igår). Men du går knappast fel med din blodiga oxe, Peter. Berätta sen hur det funkade !

    Förresten, är det någon som testat Montevertines Pian del Ciampolo?

    SvaraRadera
  5. Jag fick med en Pian del Ciampolo i min blandlåda men jag fick inga bra vibbar tyvärr. Storebror utklassar den och så också Vigna Caselle. Vigna Caselle ja.. Helt i min smak. Jag vet att det inte kan gå fel bara genom att nosa på glaskanten. Blommor utan bin. Det kommer bli en trevlig sambo i kväll och ett garanterat återseende. 109kr är inget annat än ett skämt. Ett roligt skämt.

    P.

    SvaraRadera